esmaspäev, aprill 30, 2007

Saadik suutis täna välja sõita ainult OMONi abiga


Vene võimud ei võta juba neljandat päeva midagi ette, et tagada Eesti Moskva saatkonna normaalne töö, mida takistavad Pronkssõduri mujaleviimise vastu protestivad Vene noored.
Täna pärastlõunal sai Euroopa Liidu eesistujamaa Saksamaa suursaadikuga kohtuma sõitnud Eesti suursaadik Marina Kaljurand autoga saatkonnast välja sõita ainult Vene miilitsa eriüksuse OMONi abiga.
„See pole tsiviliseeritud maailmale kohane, et suursaadik saab oma ametiülesanneteks autoga välja sõita ainult eriüksuse abiga,” ütles Kaljurand pärast. „Vene võimud ei tee seni midagi meie töö tagamiseks.”
Saatkonnast välja sõtimine tuli meeleavaldajatele nii ootamatult, et vaid üksikud neist üritasid suursaadiku autot takistada. Miilits sai nendega kergelt hakkama.
Osa protestijatest olid OMONi ja miilitsa tegevuse üle nördinud. „Meie miilits polegi meie poolt,” ütles üks noor protestija kurjalt.
Saadiku tagasipöördumist teadsid protestijad juba oodata ning valmistusid selleks. OMON tõi nende vastu välja üle paarikümne mehe, kes puhastasid protestijates kõige pealt tänava selle osa, kus asub saatkonda sissesõit. Seejärel võtsid nad ahelikku ning surusid protestijad lihtsalt jõuga väravast eemale. Sel hetkel oli protestijad vähe, neid seisis OMONi vastas alla 50.
Ka tagasipöördumine läks OMONi abiga kiiresti ja ilma vahejuhtumiteta. Noored skandeerisid samal ajal „Häbi, häbi!” ning tagusid trumme, mis nende lärmivahendite nimistuse siginesid täna esmakordselt.
Eesti välisministeerium saatis täna järjekordse protestinoodi Vene poolele. Protestinoot oli senisest tervamalt sõnastatud.
Ka suursaadik Kaljurand ei valinud enam väga diplomaatilisi sõnu. „Kui vaja, ja me oleme seda kõik näinud, siis puhastatakse tänavad kiiresti protestijatest,” ütles ta. „Siin on ainult sajad noored ja nad (Vene võimud-toim.) ei tee seda. Järelikult nad ei taha seda teha.”
„See noorte üritus on nii hästi orkesteeritud, et miilitsal pole saatkonna ees mingit võimu,” lisas Kaljurand. „Našidel (üks meeleavalduse korraldajatest-toim.) on õigus kella 6-23 teha, mida nad tahavad.”

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa aru miks meil sellel maal üldse saatkond või konsulaat peab olema? Eriti praeguses situatsioonis? Venelased saaksid oma viisad kätte ka Helsingist või Riiast või Kiievist.

Anonüümne ütles ...

autojuht käis niikaua, kui suursaadikud plaani pidasid, poes ja ladus pagassi kiirnuudleid ja barankasid täis?

Eddiesmoments ütles ...

tehku mis iganes, seda väikest maatükki nad endale ei saa, ja meie saatkondade näol eksisteerivaid Eesti saarekesi ka mitte !
kes kannatab, see Venemaa kõrval kaua elab. Vähemalt ootama oleme õppinud kogu selle aja jooksul mis nad meid ilmast ilma kiusavad. asjad peavad kunagi paremaks minema. mingu või 800 aastat, Venemaa võib endiselt arvestada et meie oleme ikka siin ja ei mõtlegi neile järele anda! Mingu kuu peale, seal on ka väljapääs "meredele".

Anonüümne ütles ...

mu meelest tuleks retoorika venemaa suhtes keerata teistsuguseks - mitte öelda, et venemaa ei taha, aga et venemaa ei suuda, on võimetu korda tagama.
äkki paneks see reageerima, sest avalikku saamatust võimud endale ehk lubada ei saa/taha. äkki.