pühapäev, aprill 08, 2007

Impeeriumiihalejate miiting jäi arvult miilitsapoistele alla


Täna pidasid mu kodu lähedal Triumfalnaja plošadil miitingut vene natsionalistid, õigemini ise nimetavad nad Vene impeeriumi idee kandjaks. Ametlikult on nende liikumise nimi Noorte Euraasia Liit.
Üllatavalt vähe rahvast tuli kokku. Igasugu sisevägesid, miilitsaid ja OMONikaid oli minu arust tunduvalt rohkem kui miitingulisi. Aga vägesid ei läinud vaja, rahulikult läks kõik.
Rahvast tuli miitingule maksimum tuhat, tõenäolisem on kuskil 700-800 inimest ehk. Agantuurid pakkusid isegi et 500, aga minu arust nii vähe ka polnud. Kutid ise väitsid oma saidil, et 3000 inimest, aga see on ilmne suurusehullustus.
Nende sõnum on lihtne – Venemaa peab taastama oma endisaegse impeeriumi vägevuse. Ning nende paleus on 19. sajandi tsaari-Venemaa. Umbes sellist paleust näevad ka muide Naši-noored. Ilmselt seetõttu Vene ametlik võim nendesse eurasistidesse väga halvasti ei suhtugi.
Ja nemad omakord suhtuvad Putinisse väga hästi. Või nagu nende vaimne liider habemik Aleksandr Dugin ütles, on Putin kinkinud Venemaale päästmise ja et tema režiim (nii ta väljenduski) läheb õiges suunas. Seesama Dugin esineb ka siin videol.
Enamik esinemisi oli tuttavas stiilis – „kui NSV Liit lagunes, siis mul oli tunne, et mind isiklikult lõigatakse tükkideks”, „see, mis piirides on praegune Venemaa, on naeruväärne”. Väga palju auru läks Ukraina sõimamisele ning ähvardamisele, et Ukrainaga on varsti jokk ning ta on taas Venemaa osa.

Aga jah, miilitsat oli ikka vägevalt kohal. Lugesin kokku, et sisevägede suuri Ural-veokeid seisis Tverskaja-Jamskaja peal (seda on näha ka fotol) 28 tükki ja igas autos istus oma 25 matsi. Ainuüksi siseväelasi oli seega suurusjärgus 700 meest + veel OMONikad ja muidu miilitsad. Ja see oli veel väike miiting.



Siseväelased seisid rivis peaaegu iga nurga taga kogu miitingu aja, kumminuiad vööl. Kes nurga taga rivis ei seisnud, need seisid elavas spaleeris ümber miitingu ala. Kogu miitingu perimeeter oli ümbritset metallaiaga, kus oli kaks metalliotsijatega sissepääsukohta.
Kuna tegu on ikkagi noorteorganisatsiooniga, siis oli kohal rohkem noori. Tohutult oli musti lippe, millel kaheksa noolega kujund. Plakateid oli vähe, aga see-eest selge sõnumiga: „Au opritšnikutele!” (opritšnikuteks kutsuti tsaari-ajal salateenistuse töötajaid ehk siis praegust FSB-d), „Surnu, ärka!” (ehk siis et impeerium tõuse jalule), „Au Vene relvadele!”
Lavalt karjuti ka samas stiilis hüüdlauseid – „Au Venemaale!”, „Venemaa, tõuse!”, „Au Putinile!” „Au Münchenile!” (siin on mõeldud Putini talvist kõnet Münchenis, kus ta päris karmis stiilis rääkis venemaa uuest välispoliitikast).

Ma arvan, et mis siin ikka väga erutuda. Minu arust loomulik, et sellised tegelased Venemaal on. Eestiski on ju üksjagu inimesi, kes tahaksid taastada Eesti territooriumi Tartu rahu piirides. Ma olen kindel, et FSB hoiab neid Vene impeeriumimeelseid-liikumisi väga edukalt ohjes, ning kui vaja, siis kasutab neid ka väga efektiivselt. Oma huvides.

1 kommentaar:

KT ütles ...

see zombi-loosung tundus mulle nii päev, et googeldasin teda ... vasteid leidus ülivähe, ent seda põnevamaid.

üks nendest viitas vanale lastelaulule (mida leelotati püüa-mind-kinni tüüpi mängude ajal), selles olid read:
"Степка, мертвый, вставай,
Да живых нас поедай."

paneb mõtlema, mis? :)

muuseas, samas oli vastus ka sinu imestusele, Jaanus ... selle kohta, kui üks mutike sul laulis vihma järgijäämise ja afganistaani sõitmise kohta .... originaal kõlab:
"Дожжик, дожжик, перестань! –
Я поеду во Рязань".

http://ps.1september.ru/article.php?ID=200502822