teisipäev, aprill 24, 2007

Miks nad ometi matavad Jeltsini nii kiiresti?


Hämmastavalt kiiresti matavad Jeltsini maha. Homme päeval on juba matus. Selle taga peab olema mingi trikk, arvavad paljud tõsimeeli.
Ma pole küll õigeusu kommetes väga kodus, aga teadjad inimesed väidavad, et surma ja matuse vahel peaks õigeusu traditsioonides olema vähemalt kuus päeva vahet. Aga ega keegi seda siin ametlikult ei väljenda ega küsi, miks selline rutt. Aga kellelgi ei tule küll meelde, et mõnda ilmakuulsat riigijuhti oleks nii kiiresti maetud.
Mitteametlikult näiteks pakutakse, et nii tahab Kreml vältida, et liiga palju ei tuleks igasugu demokraatia õpetajaid Jeltsini matustele üle maailma. Et see ei kujuneks omamoodi vaikivaks protestiks Putini võimu vastu. Ja et üldse tast nii palju ei räägitakse-kirjutaks, et kuidas küll Jeltsini ajal oli vabadust, eriti ajakirjandusvabadust rohkem. Aga see on minu versioon.
Igatahes Novo-Devitši kalmistule ta homme viiakse. Tema matmiskohaga oli ka väike segadus. Hommikul teatati, et ta maetakse kalmistu sellesse ossa, kuhu enamasti maetakse kõige väljapaistvamaid sõjaväejuhte. Ja et tema haud saab olema kõrvuti Mihhail Gorbatšovi abikaasa Raissa (tema polnud küll mingi sõjaväelane) ja kuulsa kindrali Aleksandr Lebedi (muide, omaaegne Jeltsini konkurent ju) omadega. Pärastlõunal teatati, et ta maetakse siiski kalmistu peaallee kõrvale. Venemaa esimese presidendi haud saab olema kohe kuulsa tsirkuseperekonna Kio rahula ees.
Täna saab alates kella 16.30 rahvas temaga hüvasti jätte Kristuse Lunastaja kirikus. See on see suur kirik kesklinnas, mille Stalin kunagi maha käskis lõhkuda ja selle asemele väliujula teha ning mille siis Lužkov käskis 90-ndatel uuesti üles ehitada. Venemaa peakirik praegu.
Nagu on ka selgunud, siis oli Jeltsin enne surma juba 12 päeva haiglas. Et surmapäeva hommikul oli ta ennast taas paremini tundnud (nii juhtub vist tihti), aga siis oli ta süda esimest korda seiskunud. Saadi uuesti käima ja siis jäi lõplikult seisma.
Ma millalgi õhtupoole lähen huvipärast vaatan, kui suured rahvamassid siis Kristuse Lunastaja kirikus temaga hüvasti jätavad.
Inimene peab ikka lõbusana meelde jääma. Sellepärast Jeltsin siin fotol rokki vihubki tantsida. See on tehtud 1996. aastal enne presidendivalimisi, kui ta tahtis tõestada rahvale oma head tervist.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aha! Tahendab, kui ma sulle helistasin sa olid metroos ja soitsid Jeltsini keha vaatamasse!

Mind huvitab, kas tuleb homme THI Moskvasse, ja kui tuleb, siis kas Moskva Eesti Seltsi esindajad paasevad ikka saatkonda temaga kohtumisele... Matustele meid muidugi mitte keegi ei lase.

Jaanus Piirsalu ütles ...

THI tuleb Moskvasse küll. Aga, kas seltsi rahvas temaga kohtuda saab, seda pead sa Franekilt küsima.