reede, aprill 20, 2007

Saatkonna ees pikett, ka OMON kohal. Aga olulisem on, et peagi algab Moskvas hoki MM

Täna käisin ennast akrediteerimas hoki-MMile, mis algab Moskvas nädala pärast. Akrediteerimiskeskus asus CSKA kompleksis. On see alles vägev linnak. Mida seal kõike ei ole – vutistaadionid nii taeva all kui katuse all, kergeraksu maneež, tennisestaadion, jäästaadion, ujulad jne. Enamus ofkoors ehitatud juba ammu, siis kui olümpia 1980. aastal Moskvat külastas.

Kõige vägevam ehitis on muidugi tohutu hoone, mille katuse all asuvad korraga nii vutihall kui 200-meetrise ringiga kergejõustikumaneež. Tohutu pikk, oli raskusi selle korraga kaamerasse saamisega koguni. Vaata et pool kilti pikk.
Akrediteerimiskeskusest küll kuidagi aru ei saanud, et suur ja tähtis MM on tulekul. Üsna kesine nägi see välja. Rääkimata sellest, et kogu see hoone oli parajalt räämas ja asfalt auguline. Ega üleski polnud kerge leida.
Aga kohe puutusin kokku maailmastaariga. Koos minuga tuli omale kaelakaarti saama 70-ndate absoluutne täht maailma hokis Boriss Mihhailov. Kui mu mälu mind ei peta, siis mängis ta ühes kolmikus vähemasti sama kuulsate Harlamovi ja Petroviga. Oli väga elurõõmus, aga ei uskunud, et Venemaa MM-i võidab. Pakkus, et Rootsi või Tšehhi. Eks näis mida arvab Viktor Vassiljevitš Tihhonov, loodan temaga järgmisel nädalal intervjuu teha, kui vana polkovnik ikka viitsib.
Ühest kolossehitisest veel. Üleeile kirjutasin tohutust hotellist nimega Kosmos ja sellest et selle ees seisab de Gaulle´i kuju. Siis ma ei teadnud, miks just tema kuju seal on. Nagu teadja inimene mulle eile rääkis, siis sellepärast, et selle hotelli ehitasid omal ajal prantslased. Samuti Moskva olümpiaks. Seal elasid välismaa ajakirjanikud.
Täna oli siis Eesti saatkonna ees ka esimene pikett pärast uudist, et peagi lüüakse Pronksmehe juures labidas maasse. Našide-omad olid. Umbes 30 noort. Igaks juhuks oli saadetud isegi OMONi mehed turvama üritust. Aga väga rahulik oli, noored lihtsalt seisid seal plakatitega stiilis „Ei tohi ajalugu unustada”.
Väike nali juhtus sellega, et alguses läksid noored kogemata kõrval asuva Jaapani konsulaadi ette.... Võib olla andsid OMONikad neile märku – et kuulge, mis te arvate, miks me siin seisame, aga teie seal? Kas see teile imelik ei tundu? Akki on siiski õige koht ikka siin, kus meie seisame? Veitsa aja pärast said Našid eksitusest aru ja kõmpisid Eesti saatkonna ette.
Tunnikese olid, siis korjasid oma plakatid lõplikult kokku ja läksid tipa-tapa ära. OMON lõi ka bussile hääled sisse ja vuras sumedasse kevadõhtusse.

Muideks, tänane Novoja Izvestija avaldas fotod, milline nägi välja Suure Isamaasõja monument Himkis enne, kui see jõuti päriselt pikalt lükata. Ajakirjanikud olid üsna mitu inimeseluud sealt leidnud veel...
Eile sain tuttavaks veel ühe Eestist pärit kutiga, kes Moskvas ajakirjanikuna töötab. Miša lõpetas Moskvas MGU ajakirjanduse ja nüüd töötab siin juba mitu head aastat ajakirjanikuna Radio Svabodas. Mis eriti mõnus – ta elab minu kõrval peaaegu. Saame hakata üksteisel õhtuti külas käimas ning teed joomas. Oeh, milline eufemism sai nüüd kirja pandud – teed joomas...
Eilse päeva kontosse jäi veel otseallikast teadasaamine, kui palju maksab Vene armeest nö väljaostmine. Üks tuttav pidi täna minema altkäemaksu maksma. Kui mul nüüd õigesti meeles on, siis oli see 1200 euri. Selle-eest pidi kirja minema, et tema poeg õpib kaugel välismaal ülikoolis ja peab saama ajapikendust. Tegelikult muidugi sitsib poiss Moskvas nii mis mürtsub.
Mis veel siis? Tundub, et nagu mingi aeg Eestis, siis nüüd on ka Moskva saanud vanade rokipeerude armastatud kogunemiskohaks. Just kõmpsisid siit läbi Deep Purple, Manowar. Kohe tuleb Ozzy, no ma ei tea, kas ratastoolis? Suudab ta veel käia? Ning 21. juunil jätkab vanameistrite paraadi Gary Moore.

Üks naljakas asi jäi silma päris mu maja kõrvalt. Nimelt asub otse minu maja taga Vene maksuinspektsiooni kontor. Ilmselt on Venemaal alanud tuludeklaratsioonide esitamise aeg, sest sellest nädalast on selle uste taha tekkinud metsikud järjekorrad. Nali on selles, et nagu tekkis järjekord, ilmusid kohe sinna raamatumüüjad vajaliku kirjandusega – „Kuidas optimeerida makse!”, „Milleks maksta makse” jne. Kusjuures, ega seal ühtegi kassaaparaati muidugi ei ole ega tšekke ostjatele ei anta. Seega – riiki petetakse otse maksuinspektsiooni nina all. Aga Venemaal ei imesta selle üle keegi.
Veidi meelelahutust ka ühelt vene saidilt, kuhu on kogutud naljakaid pilte üle maailma sellest, kuidas on võimalik kaupa või inimesi vedada.
Ja pühapäeval ärge unustage siis Eesti Vabariigi rajaja Vladimir Uljanovi terviseks pitsi tõsta!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ega see pole esimene kord, kui nad "ära eksivad". ja vale saatkonnaga "tegelevad" :D:D:D

Anonüümne ütles ...

Aga Leningradi oblastis demonteerivad venelased Leningradi kaitsjate memoriaali - jäävat ette uuselamurajoonile.

Anonüümne ütles ...

naljapiltidest oli üks ka Eestis tehtud Tuukri tänava üleujutuse ajal