teisipäev, aprill 24, 2007

Jeltsinit leinas peamiselt noorem ja keskealisem rahvas

Ei saa öelda, et Moskvas oli täna õhtul rahvas murdu kirikus oma esimest presidenti Boriss Jeltsinit ära saatmas. Jah, rahvast oli palju, aga mitte murdu. Järjekord Kristuse Lunastaja kirikusse oli oma 500 meetrit pikk, kui mina käisin.

Kell 19 teatas NTV oma uudistesaates, et järjekorras peab seisma vähemalt tunni. Mina jõudsin kell 20.30 ja pääsesin pooletunnise seismisega kirikusse.
Väga palju oli noori, peaaegu üldse polnud pensioniealisi. Enamus keskealised inimesed.
Kirikus sai Jeltsinit viimast korda vaadata umbes kümne meetri kauguselt. Ta oli täitsa oma nägu, kirstu kattis Vene trikoloor. Kirstu ümber olid auvalves neli Kremli polgu noort ohvitseri. Fotol on seda üle inimeste peade näha paremat kätt. Eemal seisavad auvalves ilmselt Jeltsini sõbrad ja endised töökaaslased.

Tohutult oli lilli toodud. Neid viidi pidevalt sületäite kaupa kõrvalruumidesse.
Ja kui uhked pärjad! Ma pole eluski selliseid heinakuhja-suuruseid pärgi näinud. Kõik tähtsatelt riigiasutustelt.
Väga nutikalt oli miilits organiseerinud järjekorra kirikusse. Ei mingit tunglemist.

Järjekorda jupitati pidevalt ning inimesi lasti edasi umbes 30-pealiste karjadena. Kui üks punt oli eelmisest miilitsapunktist läbi läinud, alles siis lasti järgmine punt inimesi edasi. Enne kirikut olid loomulikult veel turvaväravad ning vaadati kõigi kotid läbi.
Telejaamad panid juba õhtul oma kaameraid üles. Paremad kohad otse kiriku peaukse ees, kust sark välja kantakse, olid juba hõivatud. Ilmselt valvavad seal oma positsioone öö läbi.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Nad oskavadki selliseid yritusi hästi korraldada. Massidega harjunud ilmselt. Käisin Leningradi blokaadi aastapäeval ja seal jooksis kõik, kui õlitatult. Igayks teadis, kus peab olema, astuma. Väga pro!