laupäev, aprill 14, 2007

Madin Moskva kesklinnas - OMON vers. Putini-vastased


Üsna absurdselt jõuline tegevus OMONi poolt, mitte väga rahvarohke, aga see-eest väga kirglik – need oleksid ehk Moskva tänaste Putini-vastaste meeleavalduste märksõnad.
Ma üritan kirjeldada tänast nö „Mittenõustujate marssi” kronoloogilises järjekorras. Kes tahab korralikku ajakirjanduslikku teksti, peab ootama esmaspäevase Päewaleheni.
Miiting pidi Puškini väljakul algama kell 12. Kui ma kuskil kella 10.30 paiku Puškini poole minema hakkasin, siis oli juba alates Triumfalnaja väljakust valvasid Tverskajal OMON-lased. See on umbes kilomeeter enne Puškini väljakut juba.
OMONlased olid ikka täisvormis, küll ilma relvadeta muidugi – ainult kumminuiadega. Aga peab ütlema, et oma selles kaitsemetega vormis ja kiivritega näevad nad ka päris karmid välja. Eriti kui sa kõnnid umbes kilomeetri jagu sisuliselt läbi nende spaleeri. Ma pole üldiselt eriti arg inimene (teatavasti ei oska ju lollid eriti midagi karta), aga kui seal niimoodi nende mornide pilkude all kõndida, siis selline üsna ebameeldiv ja veidi kõhe tunne tuli lõpuks peale.
Puškini väljak oli põhimõtteliselt suletud raudaiakeste ja OMONi kolonnidega. Liikuda sai maa-aluses tunnelis ja üks väike koridor oli jäetud ka teisele poole väljakut. OMONi vendi ja miilitsaüksusi oli ikka sigapalju. Lehed kirjutasid, et sisevägesid oli Moskvasse kokku toodud umbes 10 000. Justnimelt kokku toodud, sest ma nägin OMONi busse Tambovist, Orenburgi oblastist, Novgorodist.
Esialgu oli rahulik, kell 11.30 hakkas oma üritusega peale Kremli-meelne noorteliikumine Noor Kaardivägi. Aga selle vastu ei tundnud küll keegi huvi. Neid noorkaardiväelasi oli ka maksimum paarsada seal.

Kella kukkudes, ehk siis kell 12 seisin Tverskaja ja Bolšaja Bronnaja nurgal. Täiesti juhuslikult sattusin otse sündmuste keskele. Äkitselt karjus mingi OMONi jupijumal, et mehed võtame ketti. Silmapilkselt olid OMONikad tänava kinni pannud. Nende vastas seisis Garri Kasparov ja tema kaaslased.
Mõnda aega nõuti häälekalt, et minge eest ära. Karjuti „Dorogu, dorogu!”. Siis täiesti äkitselt OMON ründas ning ilge sahmimine läks lahti, rahvas lendas rüsinal peale. Korraga sõitis miski suur OMONi buss juurde ning osa rahvast lihtsalt visati bussi sisse. Pärast läks kisa lahti, et Kasparov ja temaga koos olnud võeti lihtsalt kinni ja viidi minema. Väga kiirelt ja profilt tegid igaljuhul.
Nojaa siis käis rüselemine edasi, rahvas oli kole kuri OMONi peale. Sõimas neid, need omakorda noppisid järjest selliseid just nooremaid mehi rahvasummast välja, jooksid neile 5-6 ligi, viisid lihtsalt bussi. Päris palju rahvast viidi minema. Sama värk käis teisel pool teed.

Siin fotol on ka näha, kuidas mingid noored kutid on OMONi kätte sattunud. Kes vastu hakkasid, neile anti armutult nuuti ja kolki.
Sinna keset kaost sattuda oli üsna vastik, sest ega ma ei saanud juhtida, kuhu ma lähen, see hulk lihtsalt kandis mind kaasa ja ühel hetkel viis mind peaaegu ninapidi vastamisi OMONikatega, kes seisid seal kumminuiad õieli käes. A õnneks peab ütlema, et OMONikad olid päris hea närvikavaga. Eks nad said ise ka aru, et nad peavad maksku mis maksab sellist suuremat konflikti ja löömist rahvaga vältima, muidu läheb asi käest ära.
Pärast seda kui Kasparov ja Co oli minema viidud, siis seal tänaval pingeline olukord kestis mingi 10-15 mintsa, siis hakati juba laiali minema.

Nii muuseas otsustas siis miilits kinni võtta neli transvestiiti (fotol), kes olid sinna kest teab kust kohast sattunud, ilmselt läksid täitsa rahulikult oma teed, aga kinni nad igal juhul nabiti. Rahvas hirnus ümberringi naerda ja miilits ei osanud nende transvestiitidega enam midagi peale hakata. Igaks juhuks aeti siiski ka nemad teiste juurde autobussi ja viidi minema.
Läksin siis Turgenevi väljaku poole, kus kell 1 pidi hakkama Kasparovi bändi miiting, milleks oli luba antud.
Paljud läksid Puškini väljakult sinna jala. Poole tee peal sõitis meist ootamatult mödöa suur OMONi kolonn ning Sretenka väravate kandis pandi tänav kahelt poolt kinni. Nii et enamus Turgenevi poole liikunud inimesi jäi kahe miilitsaketi vahele. Ja siis meid lihtsalt hoiti seal kinni! Kelle nägu ei meeldinud, selle toppis OMON aga oma autobussi jälle.Siit fotolt on ka näha, et lõpuks oli buss täitsa täis. Isegi ajakirjanikke võeti kinni.

Ma sattusin ka ühte kampa, mida hakati bussi poole ajama, aga mul õnnestus ühe omonika kaenla alt välja libisatada ning nad ei viitsinud minuga jamama hakata. Ma igaks juhuks karjusin ka neile, et ma olen žurnalist, käigu persse!
Selle viimase lisanduse peale läks omakorda üks teine omonikas väga närvi ja hakkas minu peale karjuma. Õnneks oli meie vahel raudaed (see oli kahe sõidusuuna vahel), ta ei saanud mind kätte, ja kui ta nägi, et ma hakkan teda pildistama, siis täitsa ootamatult tõstis ta kumminuia ning tahtis sellega virutada mulle vastu fotoaparaati, aga õnneks sain eemale hüpata.
Nii kaua hoiti rahvast seal ahelikus kinni, et kui meid lõpuks lahti lasti, siis oli Turgenevi väljaku miiting läbi. Jõudsin just lõpuks sinna. Seal oli umbes 3000 inimest.
Natsbollid üritasid tekitada midagi omonikate vastu, mitmest kohast üritasid nende ahelikku läbi murda, aga said ise peksa ning nende huvi rauges peagi. Noja siis asus OMON rahvast laiali lükkama. Neil oli lihtne taktika – võtsid rivvi, käest kinni ning suurest rahvapundist eraldasid nii ühe grupi inimesi ning siis lihtsalt ajasid selle grupi nagu lambakarja väljakult ära. Samal ajal mitu teist omonikate rühma tegi sama teiste gruppidega. Ja nii nad puhastasidki väljakut, ajades inimesi laiali. Väga efektiivselt tegid seda.
Tähelepanuväärne oli see, et OMONi tegutsemist saatis lakkamatu sõim ümberringi. Kõik sõimasid neid – vanad ja noored. Et kuradi fašištid, et kas teil häbi ei ole jne. Aga toore jõu vastu ikka ei saa ja kuskil kella 14 oli väljak puhtaks aetud.
Kuigi miitingud said läbi, siis sellest hoolimata oli veel umbes tund aega tagasi kesklinn paksult omonikaid ja miilitsat täis. Nagu revolutsioon käiks Moskvas. Aga tegelikult ikka ei käi küll. Enamus moskvalasi jätsid need tänased asjad üsna külmaks. Suur osa sattusid ilmselt täiesti tahtmatult selle mäsu keskele, sest Puškini väljak on üks rahvarohkemaid kohti üldse Moskvas.
Huvitav on nüüd õhtul vaadata,, kui palju Vene suuremad telekanalid sellele ruumi pühendavad.

2 kommentaari:

Vali Dool ütles ...

Krt sa oled ikka huvitaval ajal Moskvasse sattunud. Või siis oli Moskvas kogu aeg huvitav, lihtsalt sind ei olnud seal "ülekannet" tegemas. Mine võta kinni. (see ei olnud öeldud OMONile vaid lihtsalt selline targutav kõnekäänd)

Anonüümne ütles ...

piiteris oli "kriisitsoon" ikka väga kauge kaarega kinni pandud. muidugi mitte, et sinna väga kippund oleks :D aga omoni oli minu meelest mustmiljon mitte 10 000 :D