laupäev, aprill 28, 2007

Eesti saatkond Moskvas piirati puust taraga

Eesti Moskva saatkonna kaitseks lasi miilits reede õhtul saatkonna peaukse ette ehitada laudadest aia.
Aed meenutab sakilist seasulgu, sest kõik lauad on eri pikkusega ning jätab väga koleda mulje. Aed peaks blokeerima sissepääsu saatkonda Malõi Kislovski tänavalt ning selle esimest korrust.
Saatkonna ees protestivad liikumiste Molodaja Gvardaja ja Naši noored on tara üle kleepinud Eestit solvavate loosungitega ning suursaadik Marina Kaljurand täissoditud fotosid.
Kui peasissekäigu juures protestis õhtul umbes 30-40 noort, siis saatkonna teise sissepääsu juures Kalašnõi põiktänaval skandeeris Eesti-vastaseid hüüdlaused üle saja noore. Muuhulgas laulsid noored aeg-ajalt Nõukogude Liidu hümni. Vastu õhtut hakkas protestivaid noori veelgi juurde kogunema.
Päeval ligi 45 minutit oma autos protestivate noorte piiramisrõngas istunud suursaadik Marina Kaljurand ütles õhtul, et ta ei kartnud, kuid loomulikult oli olukord ebamugav. “Sa näed ja kuuled, et karjutakse solvavaid loosungeid, aga sa ei saa midagi teha,” ütles ta.
Suursaadik ütles, et kuna ta ei saanud seetõttu sõita kokkulepitud kohtumisele, siis on tal etteheiteid Vene võimudele. Rahvusvahelise Viini konventsiooni järgi peab asukohariik tagama, et saatkonnad saavad rahulikult oma tööd teha.
Kaljurandi sõnul kavatseb ta vaatamata noorteliikumiste ähvardustele oma tööd jätkata ning jätkata sõitmist kohtumistele. “Kui see mul ei õnnestus, siis ma olen sunnitud võtma ühendust Vene välisministeeriumiga ning tagada minu liikumine,” lisas ta.
Vene välisminister lubas täna tagada saatkonna töö ja truvalisuse.
Suursaadik soovitas ka täna saatkonna töötajatel lähipäevadel saatkonnast võimalusel üksi mitte väljas käia.

Kommentaare ei ole: