esmaspäev, aprill 09, 2007

Stavropol 2 juhtum - seekord Piiteris


Nalja saab nende mälestusmärkidega. Veebruaris kirjutasin, et eestlasi Pronkssõduri pärast nahutavad Vene võimurid lasid ise Stavropolis maha lõhkuda tee-ehitusele ette jäänud 30-meetrise mälestusmärgi Suure Isamaasõja kangelastele, nüüd on midagi sarnast juhtunud-juhtumas Piiteris.
Tuttavad juhtisid tähelepanu kirjatükile Putini tulise vastase Garri Kasparovi kodukal. Seal kirjutab üks Piiteri ajakirjanik nimega Viktoria Rabotnova (pildil) meie Pronkssõduri kontekstis sellest, kuidas Piiteris blokaadi ajal surnute mälestust austatakse. Suure Isamaasõja ajal veel Leningradi nime kandud linn oli suure sõja ajal teatavasti sakslaste piiramisrõngas üle kahe aastat. Sellele on pühendet Võidu park, kus Leningradi blokaadi ajal töötas krematoorium ning hoiti hukkunute säilmeid. Nüüd on sinna kerkinud meelelahutuskompleks. Ning vana kabeli asemele, kus blokaadi ajal hoiti nälja ja pommitamise ohvreid, tahetakse ehitada kaubanduskeskus.
Oma artikli lõpetab Rabotnova ka efektselt. Ta viitab asepeaminister Sergei Ivanovi hiljutisele üleskutsee boikottida eesti kaupu ning küsib: „Millal siis Peterburi kuberneri poeg Sergei Matvijenko avalikult loobub hiljuti ostetud saarest Eestis ning elamisloast Eestis?” Valentina Matvijenko ju ka ustav putinlane.
Ai, ai, kuidas varsti lähevad nad siin meie Pronkssõduri pärast ise tülli. Igavene jama kohe, et meie pärast nii palju omavahelist tüli neil tekib.
Ma ise täna kohtusin inimestega (näiteks sain tuttavaks Kasjanovi aegse peaministri administratsiooni juhi Oleg Buklemiševiga) ja hulkusin pärast vähe linna peal ringi.

Sellist pilti ma polnud varem näinud, et maa-aluses tunnelis mängib rahateenimiseks terve orkester. Jah, ma olen näinud rokkbände, kus neli-viis inimest mängivad, aga täna nägin tunnelis Kremlist Tverskaja uulitsale korraga mängimas viit viiulit ja ühte kontrabassi. (kõik pole isegi pildile ära mahtunud.)
Avastasin, kui huvitav on metroo eskalaatoriga sõites vahtida vastu sõitvaid inimesi. See on ääretult köitev. Sa näed inimest miskit viis sekundit ning selle aja jooksul üritad näiteks ära arvata, mis tööd ta teeb või miks ta nii pahas tujus on jne. Fantaasia on mul elav, ei hakka kõike siia kirjutama, mida mõelda võib...
Siis avastasin, et McDonaldsite ees võib tolgendamas näha kõige koledamaid noori Moskvas. See võib olla kõlab pentsikult, aga minu arust see on nii.

Temaatilise leiu tegin Jelissejevi kaubamajast. Eesti toidukaup on tänu Sergei Ivanovi surematule avaldusele siin kuum sõna. No vot ja mina leidsin täna letilt täitsa Moskva oma leivatehase leiva, mille nimi oli „Viru”. Kõrval lebas letil leib nimega „Riia”. Huvitav, kumba rohkem ostetakse?
Muide, BBC-Russia kodukal ilmus täna pikk-pikk online-intervjuu Toomas Hendrik Ilvesega, kus ta vastas BBC lugejate ja Rambler.ru lugejate küsimustele.
Poliitkast veel – Moskvas on viimastel päevadel palju elevust tekitanud uus valimiskomisjoni esimees, sümpaatne habemik Tšurov. Ja nimelt sellega, et ta teatas intervjuus Kommersandile, et tema reegel nr 1 kõlab nii – „Putinil on alati õigus!”. Küllap tal on õigus.

Kommentaare ei ole: