reede, mai 09, 2008

Tanasest armeeparaadist Moskvas: video ja fotosid ka


Muljed tanasest voidupyha paraadist Moskvast. Olin yks ilmselt kolmest eestlasest, kes said seda vaadata otse Punasel valjakul – mina ajakirjanike leeris ning suursaadik Kaljurand ja kaitseatashee Pau kutsutud kylaliste tribyynidel.
Paraad algas preisiliku tapsusega. Kaks minutit enne kella 10 saabus Medvedev ning nagu Spasski kellatorn hakkas pauke looma, algas ka paraad pihta sonadega: „Govorit i pokazivajet Moskva. Smotrite na Krasnii ploshad!” Muideks, ka loppes paraad vaga tapselt – kell 11 ja samuti Spasski paukudega.
Hakatuseks tuuakse platsile Vene lipp, Medvedev peab konet, mangitakse hymni ning kaitseminister Serdjukov soidab autoga mooda platsi ringi ning tervitab 8000 sodurit ja ohvitseri. Hurraad tulevad soduritel vaga hasti valja – voimsalt ja yhtlaselt. Tapselt yhepikkuste pausidega.
Siis hakkavad nad tribyynide eest mooda marssima. Nagu teadustaja vaitis, siis traditsiooniliselt tulid koige esimestena suvoorovlaste kooli trummiloojad. Koige noorem oli 14-aastane.
Koige agedama mulje jatsid teadagi dessantnikud ja merejalavaelased – sirged, pikad ja uljad. Kui naiteks monedel vaeliikidel olid esimestes ridades 190-sendised kutid ning viimases reas 160-sed kutid, siis dessandil ja mustadel barettidel olid koik kui valatult 180-190 sendised..
Koige koomilisemad kujud olid kindralid, kes oma vaeosade ees marssisid. Nad pakkusid koige erinevamaid stiile. Enamuse kehakuju jargi otsustades oli see fyysiline pingutus nende jaoks liiga raske. Rippuv koht ja tohutu tagumik ei teinud marssimist kergemaks. Irooniana oli koige totakam just merejalavaelaste ylem – paks ja lyhike mees, taielik vastand oma soduritele. Tema oli ikka taielik anekdoot.
Tehnikast ootasin isegi rohkemat. Tankid T-90 olid muidugi voimsad, aga siiski juba vanad masinad. Vene Hummerid olid pullid ning ka nende uued roomikutel dessantmasinad jatsid hea mulje. Koige agedamad olid siiski Topolid, liikuvad tuumaraketikandjad. Uskumatult suured masinad! Panen siia video nende tulekust.



Kes tunneb huvi, siis panen siia venekeeles nimekirja yle Punase valjaku veerenud ja lennanud tehnikast: девять танков Т-90, девять БМД-4 "Бахча", девять БТР-80, девять БМП-3, девять спецавтомобилей ГАЗ-2975 "Тигр", девять самоходных артиллерийских орудий 2С25СД "Спрут", восемь самоходных гаубиц 2С19 "Мста-С", четыре зенитных пушечно-ракетных комплекса 2К22 "Тунгуска", четыре зенитных ракетных комплекса 9К332 "Тор-М2", восемь зенитных ракетных комплексов 9К37М1 "Бук", шесть реактивных систем залпового огня 9К58 "Смерч", четыре зенитных ракетных комплекса C-300ПМУ2 "Фаворит", четыре оперативно-тактических ракетных комплекса 9К720 "Искандер-М", четыре стратегических мобильных комплекса РВСН РТ-2ПМ "Тополь" и 15 командирских УАЗ-469 + три транспортных вертолета Ми-8, транспортный самолет Ан-124 "Руслан", семь истребителей Су-27, включая пять в составе пилотажной группы "Русские витязи", сверхзвуковой стратегический ракетоносец Ту-160, два истребителя-перехватчика дальнего действия Миг-31, стратегический бомбардировщик Ту-95МС, шесть истребителей Миг-29, из которых четыре в составе пилотажной группы "Стрижи", два самолета-заправщика Ил-78, фронтовые бомбардировщики Су-34 и Су-24, три сверхзвуковых дальних бомбардировщика Ту-22М3, четыре штурмовика Су-25
Punasel valjakul „magaval” Leninil jai ajalooline paraad nagemata. Paraadi ajaks varjati valjaku keskel asuv Lenini mausoleum 9. mai teemalise suure pannooga ning selle ette pystitati tribyyn korgematele riigijuhtidele.
Voidupyha eel olid Venemaa telekanalid ning ajalehed traditsiooniliselt tais Suurele Isamaasojale pyhendatud materjali. Yks harukordsemaid asju ilmus ajalehes Novaja Gazeta, kus esikaanel avaldati aastatetagune foto kymnest vennast Lossenkost, kes koik sodisid Suures Isamaasojas ning kes koik tulid erinevalt vendadest Ryanitest tervetena koju tagasi! Soda pakkus ka selliseid roomsaid anomaaliaid.
Moned naljakamad fotod ka paraadist.

Nii tegid tood fotograafid, hea foto huvides tuleb kasvoi kohuli sodurite kirsade alla heita! Tuleb eeskuju votta.

Ja siin marsivad noored trummiloojad. Esimestes ridades ongi need 14-15 aastased poisid.


Tehnika areneb, aga vana ja hea on ikka kindel. Paraadi „juhtimispult“, kust nelja lauatelefoni abil kontrolliti valmisolekut ning anti kaske. "Pult" paistab ohvitseride varjus.

Minu esimene foto Venemaa presidentidest! Medvedev on just aukylaliste tribyynile saabunud ning tervitab tahtsamaid kylalisi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui Serdjukov kirjutad jotiga, siis peaksid ka Medvedjev kirjutama jotiga.

Või siis kirjutama Serdukov ja Medvedev.

Parem siiski Medvedjev ja Serdjukov nagu on varem alati kirjutatud.

Anonüümne ütles ...

lahe ylevaade :)