laupäev, mai 17, 2008

Kuidas Kasparov assambleed tegi ning kuidas kodutud teda „toetama” tulid

Moskvas kutsusid Garri Kasparov ja Andrei Illarionov tänaseks kokku rahvusliku assemblee. See on osa sellest liberaalsest opositsioonist, kes keeldub koostööst Kremliga ning kritiseerivad neid armutult. Nende loosung on Putini loodud võimu demontaaž Venemaal.
Assamblee korraldamine meenutab musta komöödiat. Tegelikult küll rohkem tragikomöödiat. Kohe saate aru, miks.
Helistan neljapäeval Kasparovi abile, väga terasele ja ilusale naisele Marina Litvinovitšile. Ta kirjutab mu numbri üles ja ütleb, et laupäevase ürituse toimumiskoht teatatakse mulle vahetult enne telefoni teel. Asi selles, et kui toimumiskoht varakult välja reklaamida, siis võimud on tihti ruumide rentijad ära hirmutanud või juhtub samas kohas juhuslikult tuletõrjehäire. Parem juba koht saladuses hoida suurema ringi ees. FSB muidugi kindlasti teab, ja teadsid ka teised, nagu hiljem selgub.
Reede hilisõhtul mulle helistaksegi ja öeldakse, et ajakirjanike kogunemine on kell 9.45 Novoslobodskaja metroojaama ees. Veab, see on kohe mu kodu lähedal.
Täna kell 9.45 olen kohal. Ajakirjanikke on umbes paarkümmend, mõned välisajakirjanikud peale minu veel. Näiteks AP televisioon on kohal.

Edasi jalutame viis minutit ning jõuame samas lähedal asuva büroohoone ette, mille ees on juba umbes sadakond inimest. Siin toimubki assamblee ja väljas ootajad on delegaadid, kes on väidetavalt kohale sõitnud üle terve Venemaa. Siit fotolt on näha, kui palju neid umbes on.
Üks korraldajatest ütleb, et seni pole instidente olnud, aga ilmselt on provokaatorid varsti kohal. Nad tulevad alati, ütleb ta elutargalt. Ja ta ei eksi.
Läheb vaid paar minutit mööda, kui nad juba tulevad! Nad on kodutud, bomžid vene keeles. Enamuses põhjakäinud inimesed, alkohoolikud. Neid on 20-30 inimest. Käes on neil pappkastidest tehtud „plakatid”. Kirjadega: „Garri, me oleme sinuga”, „Kasparov on meie boss”, „Kasparov on meie vend”, „Kus on õiglus ja vabadus?”

Jäävad seisma teisele poole teed delegaatidest. Nood plaksutavad ning hüüavad: „Kui palju teile maksti?”
Miilitsat pole näha. Muidu on nad kesklinnas nagu naksti kohal, kui sama suur grupp inimesi hakkaks Kremli-vastast miitingut pidama. Siis kasvavad nad nagu maa alt välja.
Bomžidel on oma eestkõnelaja. Ta näeb suht viisakas välja, ei haise eriti viina järele. Muidu hõljub „Garri sõprade” kohal selline odeka odöör, et võtab pildi eest ära. Mõned on juba üsna täis, laupäeva hommikul kell 10.
See eestkõneleja räägib, et loomulikult tulid nad oma raha eest siia. Edasi räägib, et neil on kõigil töö ning teenivad nad 500 rubla päevas. „Me saame endale lubada oma raha eest kohale sõita,” kinnitab ta. Kust kohale sõita, seda ta ei ütle. Küsimusele, et kust nad teadsid siia tulla „Kasparovit toetama”, hüüab üks teine bomž „pealiku” selja tagant: „A kõik teadsid seda”. Ega ikka küll, delegaatidele teatati samuti alles eile õhtul toimumiskoht. Aga niigi selge, et nende pikett Garri toetuseks on lavastatud. See on venemaal „musta PR-i” üks lemmiktrikke juba aastaid, et kui on vaja kedagi diskrediteerida, siis korralda tema toetuseks bomžide ja joodikute pikett.
Keegi bomžidest röögatab:” Vabadus Kasparovile!”, nagu Kasparov istuks vangis.

„Pealik” vastab samal ajal küsimusele, et miks nad siia tulid, et nad tahavad välja öelda oma arvamust. „Mis arvamust?” „Et Kasparov on hea inimene, ikkagi mitmekordne male maailmameister ning ta on Venemaale toonud palju kuulsust.” Ja lisab hetke pärast juurde: „Ja vabadust on ka vähe Venemaal.”
Lõpuks tuleb miilitsabuss, aga miilitsad ei tee midagi. Vahivad niisama. Lõpuks lähevad räägivad mõne bomžiga ning mõned aktiivsemad lähevad koos miilitsaga kuhugi nurga taha. Veerand tunni pärast lähevad kõik kodutud minema. Nende töö on tehtud ja palk välja teenitud.
Siin on üks videot bomžide piketist. Selle tüübi, kes karjub "Kasparov tšempion", parema õla taga seisabki nende nö eestkõneleja plakatiga "Kasparov, ura!" Oranži särgiga tädi on Kasparovi liikumise esindaja Primorskist. Huvitav, kas tema sõitis tõesti oma raha eest Moskvasse? Lennukipilet seal Moskvasse maksab edasi-tagasi oma 12 000 Eesti krooni.



Assambleele ei hakka ma minema. Nagunii on teada, mida seal räägitakse. Täpselt nagu Putini-toetajate üritustel. Erinevad plaadid.
Keda huvitab, kes seal assambleel esinesid, mida räägiti ja mida otsustati, siis siin on nende kodulehekülg.
A ja veel. Assamblee korraldajad ütlesid, et täna hommikul leidsid nad ürituse toimusmikohas maja eest sellise "kingituse"... Veel üks levinud võte "musta PR-i" arsenalist Venemaal.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lp.Jaanus Piirsalu!
Aitähh huvitava info eest.Miks seda küll ei avalda meie ajalehed, kes on ju Kasparovist teinud vene demokraatia liidri? Eriti kõnekas on Assamblee delegaatide nimekiri,kus teiste demokraatide seas leidsin isegi ühe 1991.a. putši liidritest, tolleaegse NLKP KK sekretäri Oleg Šenini.
P.S. vahepeal lipsas läbi info, et Putin olevat Javlinskile pakkunud kohta valitsuses ja too mõtlevat.Mis edasi sai, see on meie lugejaile muidugi teadmata.Ehk uurite järgi?

Anonüümne ütles ...

Aga kui Putin ja Ühtne Venema oma plära ajavad, siis olete küll lõpuni kohal. Nii me siis toetamegi demokraatliku Venemaa teket???

Jaanus Piirsalu ütles ...

1) Pole ühelgi Ühtse Venemaa üritusel-kongressil käinud seni veel :) see-eest nn opositsiooni omadel küll. Tegelikult oleks muidugi kasulik Jedinorosside üritusel ära käia.
2) Javlinski pole seda ametlikult kinnitanud, aga ajakirjandus spekuleeris jah, et talle pakuti kas keskkonnaministri või kultuuriministri kohta. või siis mõne riikliku ameti peadirektori kohta. Javlinski ei võtnud midagi vastu vähemalt.

Nõgene ütles ...

http://www.sharenator.com/Flying_penis/

midagi samadelt autoritelt?