teisipäev, mai 20, 2008

Palju maksavad analüüsid haiglas, kasiinodest ning huvitavates sündmustest Moskva kohtutes



Veidi kirjeldusi neile, keda huvitab, kuidas päriselt elu Venemaal käib. Mul käis ükspäev külas hea tuttav Dagestanist. Ta tuli Moskvasse koos oma isaga, kellel kahtlustatakse kõrivähki.
Mahhatškala haiglast saadeti ta Moskvasse uuringutele, maksti rongipiletid kinni. Nii, läksid nad siis Moskvasse haiglasse. Seal öeldi, et kõige pealt tuleb teha analüüsid, et kas on ikka vähk. Ja analüüside vastused saab teada tervelt kuu aja pärast! Ärge nüüd ära ehmatage, see ongi mõeldud nõrganärvilistele, sest kohe pakutakse lahkesti võimalust, et näiteks 1500 rutsi eest saab analüüsi vastused ka kiiremini kätte, näiteks viie päevaga.
Maksid, mis muud üle jäi. Suhteliselt odav veel, arvas mu tuttav. Ilmselt tuleb isale ikkagi operatsioon teha ning mis see maksma võib minna, et korralikult tehakse, selle peale raputas ta ainult kurvalt pead. Paljalt Dagestani konjakiga – parim konjak Venemaal, muide - asja ära ei aja. Oma 1000 eurot läheb vähemalt maksma, arvas ta.
Teoreetiliselt on jah Venemaal arstiabi tasuta, aga vähegi kvaliteetse ravi eest tuleb maksta. Ja seda teavad kõik.
Veel sellest Dagestani tuttavast. Linnas käies panin tähele, et ta käib kogu aeg niimoodi pea maas. Küsisin, et miks ta normaalselt ei käi. Ta vastas, et paljud vahivad teda silmnähtava viha või põlgusega ning on kergem neid mitte vaadata. Eriti miilits. Hiljem restos läks jutt sellele, kui oluline on Venemaal rahvus, aga kodakondsus ei huvita kedagi. Küsisin talt, et kas ta tunneb ennast üldse Venemaa kodanikuna. Ta vastas ei tunne. Dagestanlasena küll.
Olen ka ise seda Dagestanis käies tähele pannud, et paljud räägivad seal – „Neil seal Venemaal...”
Kasiinodest. Ilmselt teate, et järgmisest suvest on Venemaal kasiinondus lubatud Venes ainult 4 piirkonnas – Primorsk, Altai, Rostovi ja Kaliningradi oblastis. Mujal, kaasa arvatud Moskvas peavad kasiinod ilusti kinni panema. Terve Uus-Arbat on Moskvas neid täis. Küsisin ühtel teadjalt tuttavalt ükspäev, et kas ta usub seda, et need kohad Uuel-Arbatil sõnakuulelikult kohad kinni panevad. Ta hakkas naerma...
Ja seletas siis, et kasiinod muudetakse lihtsalt „mängumajadeks”, kus inimesed käivad kaarte mängimas. Maksab näiteks laua üür. „Mängumajad”, omavahel kaartide mängimine ning selleks laua üürimine pole keelatud. Liiga palju raha on selle majanduse alla pandud, et niisama ära kaduda, seletas tuttav.

Vahepalaks – selle nädala Vene Newsweekis ilmus üle nelja külje fotoreportaaž.... Tallinna korstnapühkijatest. See siin on üks Maks Novikovi fotodest. Kogu reportaaži saab näha siit.

Veidi poliituudiseid ka. Täpsemalt kohtutest. Viimase poolteise nädala jooksul on tulnud kolm huvitavat uudist, mis veidi nagu annab lootust, et asjad hakkavad Venemaal ehk mõnes asjas paremuse poole liikuma.
Kõigepealt rääkis 12. mail (ehk samal päeval, kui Putin teatas oma valitsuse koosseisu) Vene kõrgeima arbitraažikohu esimehe esimene asetäitja (sic! Selle kohtu esimees on värske presidendi Medvedevi sõber ja ülikoolikaaslane Anton Ivanov) Jelena Valjazina ühel kohtuprotsessil avameelselt, et Kremli administratsiooni üks kõrge ametnik nimega Valeri Bojev mõjutas Putini ajal kohtu koosseisu ning ühes konkreetses asjas ka kohtuprotsessi.
Lähemalt lugege Kommersandist. Ja lisaks veel Novaja Gazeta artikkel samal teemal, mis pakub versioone, millest äkitselt selline avameelsus. See lugu tuli avalikuks NTV tuntud ajakirjaniku Vladimir Solovjoviga (fotol) seotud kohtuistungil, keda Bojev süüdistas laimamises.
Nii, edasi. Täna hommikul teatasid suuremad lehed sellest, kuidas üks Moskva kõrge kohtunik ostis linnapea Lužkovi abiga turuhinnast oluliselt odavamalt suure, 250-ruuduse korteri Varblasemägedele. Kommersanti artikkel sellest. NB! Ka see lugu tuli avalikuks ajakirjanik Solovjovi kaudu.
Lõunaks oli president Medevede juba jõudnud läbi viia koosoleku, mis oli pühendet justnimelt kohtusüsteemile Venemaal ja teatas, et nii edasi jätkata ei saa. Selles mõttes, et kohus on Venemaal liiga mõjutatav nii poliitikute, jõuametnike kui ka ärimeeste poolt. Kohtu sõltumatusest pole Venemaal haisugi. Sellega võitlemine oli Medvedi üks peamisi valimiseelseid lubadusi. Medvedev teataski eile, et „telefoniõigus” kohtuotsuse tegemisel on lubamatu. Mis ta veel seletas, lugege ise siit.
On nende juhtumite pinnale ujumine juhus? Seda ma usun kõige vähem...

Et mitte poliitikaga lõpetada, siis mäletate, ma kirjutasin millalgi aprilli lõpus, et Moskvasse on ilmunud Porsche Cayenne taksod. (Väike pildimeenutus.) Nüüd kuulsin, palju sellega sõit maksab. Iseenesest polegi väga hull hind – 2000 rutsi (860 krooni) tunni eest. Tunnitariif sellepärast, et suured ummikud. Aga see pole veel kõik – linna on ilmunud ka takso...-Maybachid!! Nende 350 000 taala maksvate limusiinidega sõit maksab 6000 rutsi (2600 krooni).
Ja et veelgi teid lõbustada, siis lõppu ka veel üks väike videopala. Siin õpetab maestro Sergei Manukjan Moskva kõrgemas muusikakolledžis tüdrukutele jazzilaulu.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Dagestani brändi (konn) on tõepoolest super! Isiklikud kogemused jäävad kahjuks juba ligi 15 aasta taha.
Kohalikud teevad kohalikele, ei mingit kaubitsejate jura.

Anonüümne ütles ...

Hyvää oli myös tšetšenialainen, muistaakseni Vainah-niminen konjakki, jota tarjottiin pienessä ravintolassa Groznyssä syksyllä 1991. Siellä käytiin Dudajevin tiedottajan kanssa presidentin antaman haastattelun jälkeen. Ostin pari pulloa mukaan Moskovaan, mutta ne on nyt jo tullut juotua. Vieläköhän Vainah-konjakkia tehdään...?