esmaspäev, mai 26, 2008

Kitsepiinamisest Eesti konsulaadi ees ja Venemaa fantaasiast aastal 2041

Dec. 25, 2041. Moscow. Today, President Dmitry Medvedev presided over the 50th anniversary of the collapse of the Soviet Union, now a national holiday marked by parades, speeches and a spike in drunk-driving fatalities.
Operating on the principle that if you must have a president, then the fewer the better, Russia has re-elected Dmitry Medvedev for the seventh time. The constitutional prohibition on serving more than two consecutive terms has been scrupulously observed throughout. Elected in 2008 and again in 2012, Medvedev was replaced by Vladimir Putin in 2016.
After Putin's second term ended in 2024, Medvedev was re-elected by an overwhelming majority of the vote with the Kasparov-Yavlinsky-Limonov-Zyuganov bloc receiving only
960 votes nationwide. Medvedev served from 2024 to 2032 before stepping down. Aided by 21st-century medical breakthroughs, Putin was able to serve again from 2032 to 2040, completing his second term at 87 years old and looking like he was no older than 60.
Ei ole minu fantaasia, vaid nii algab Richard Lourie (Sahharovi biograafia autor) arvamuslugu tänases Moscow Times´is.
Veidi ka Našistide uuest protestivormist Eesti konsulaadi ees.
See juhtus eelmise neljapäeva õhtul, kui hoone ette sõitis hele Žiguli ning sellest väljunud nokamütsiga noormes tõstis autost välja elusa valge kitse. Käeraudade abil aheldas ta kitse konsulaadi ette posti külje, riputas samasse plakati ning sõitis kiiresti minema.
Plakatile oli ühele poole kirjutatud: „Võtke mind, jätke veteran rahule” ja teisele poolele „Jätke veteran rahule”. Ilmselt oli see omapärane protest mõeldud 1949. aasta küüditamises osalemise eest Eestis kohtu alla antud sõjaveterani Arnold Meri toetuseks.

Siin fotol on näha see õnnetu kits. Fotol on näha ka koheselt juurde jooksnud noored, kes olid juba läheduses valmis, pildistamas kitse koos plakatiga.
Saatkonda valvava Eesti politseiniku teate peale tuli kohale Moskva miilits, kes vabastas kitse ahelast ning talutas loomakese teisele poole tänavat. Sinna jäi kits ligi kolmeks tunniks, kuni miilits ta teadmata suunas ära viis.
„Kits oli täiesti stressis, määgis kogu selle aja, suvalised möödakäijad hoolitsesid tema eest,” rääkis mulle saatkonna pressidiplomaat Kairi Leivo. „Me saame aru, kui noored piketivad saatkonna ees ja avaldavad nii oma arvamust, mis on täiesti normaalne, aga see oli väga inetu, et elusa looma piinamise abil poliitikat tehakse.”

Plakatitele oli alla kirjutanud liikumine Stal (Teras), mis on aasta tagasi Eesti saatkonda ligi nädal aega piiranud Kremli-meelse noorteorganisatsiooni Našid allorganisatsioon. Stal nimetab ennast patriootide liikumiseks, mis tahab, et Venemaad kui deržaavat austatakse maailmas ning suhtutakse Venemaasse vastavalt.
Taustaks soovitan lugeda Julia Latõnina commenti tänases Novaja Gazetas
Uutest seadusandlikest ideedest ka Venes. Kohtutäiturid tahavad võlgnike elu veelgi keerulisemaks teha (talvest ei saa nad nt riigist välja sõita). Nende ettepanekul ei saaks võlgnikud enam vabalt ringi liikuda ka riigi sees, kasutada mobiilsidet ega sõlmida üürilepinguid. Samuti võiks neil ajutiselt peatada juhilubade kehtivuse. Mis edasi? Moskvas võiks neil keelata metroo kasutamise nt.
Ma ise nüüd sõidan homme varahommikul ühele kommandeeringule Lääne-Siberisse. Tagasi olen pühap õhtul, siis kirjutan kus käisin ja mida nägin...

Kommentaare ei ole: