teisipäev, november 07, 2006

Väike sissejuhatus Iraaki


Iraak on pindalalt Eestist enam-vähem kümme korda suurem. Elanikke on 26,7 miljonit, kuid see on täpsusega enam-vähem, sest keegi ei tea isegi 100 000 täpsusega, kui palju inimesi on kolm ja pool aastat kestnud sõja jooksul hukkunud.
Ligi 40 protsenti Iraagi rahvastikust on alla 14-aastased, üle 65-aastaseid vaid 3 protsenti. Rahvastiku vannemise probleemi neil pole.
See pole vist eriti üllatav, et Iraak on üks maailma enim korrumpeerunud riike. Äsja avaldatud maailma korruptsiooniindeksis oli Iraak 160. kohal. Üldse on edetabelis 163 riiki...
Kirjaoskus on riigis 40 protsenti.
Elanikest 75-80 protsenti on araablased, kurde on 15-20 protsenti. Veel elab riigis üksjagu turkmeene ja assüürlasi.
Kogu elanikkond polegi moslemisusku. Kristlasi on tervelt ligi kolm protsenti. Moslemitest on šiiide umbes 60-65 protsenti ja sunniite 32-37 protsenti. Nende kahe kogukonna konfliktist kirjutan mõni päev pikemalt.
Igapäevaelust niipalju, et vaatamata pingutustele on endiselt Bagdadis ööpäevas elektrit kesmiselt vaid kuus tundi. Pole teab mis palju, kuigi USA on pannud metsikult raha elektrivõrgu taastamise alla. Kusjuures riigis keskmiselt on ööpäevas elektrit 12 tundi. Need on oktoobri keskpaiga andmed.

p.s. elu on ikka imepärane. Neid ridu kirjutan 12 kilomeetri kõrguselt Türgi kohalt Lufthansa Airbusi pardalt.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Üks väike täpsustus - türkmeene Iraagis siiski teps mitte ei ela. Inglise keeli kasutet väljend "turkoman/turkomans" tähendab maakeeli turgi päritolu inimesi. Turgi päritolu rahvaste (või turgi keelkonda kuuluvaid keeli kasutavate rahvaste) tuntuimad esindajad on vast türklased. Ning geograafiat ja ajalugu silmas pidades on need Iraagis elunevad "turkomanid/turgid" omakorda nn riigi-türklastele üsna lähedal seisev grupp.

Aga muidu - jõudu ja ole tubli!
Või nagu koalitsiooniväelased Iraagis tavatsevad soovida: "Be safe!"

Anonüümne ütles ...

Täitsa muret tekitab, Jaanus on juba mitu tundi blogimata olnud :) Mina ikka loodan, et kui sind ära röövitakse, siis trellide vahelt paistab ka WiFi sisse ja sa saad meile kogu aeg otseülekandeid teha.

Anonüümne ütles ...

Täitsa õige aja valis rajooni minekuks - augustis saime kuveidis kaks nädalat vahtida üle 55 plusskraadi temperatuuri. Kui üle 60-mne varjus viskas, läks mõnel mehel pilt juba ära. Aga nov-dets on juba päris mõnus.