pühapäev, september 11, 2011

Kuus asjaolu Permi elust paremini arusaamiseks

Nagu ka foto tõestab, siis Perm oli NL-i ajal vägev tööstuskeskus, mille eest linna sai ka 1971 Lenini ordeni. Kehvasti hakkas juba minema peale NL-i lagunemist, aga päris tugeva paugu sai viimase kriisi ajal. Töötus oli siis kasvanud aastaga 64 protsenti. Kuna enamus ettevõtteid on nö eelarvelised, siis sunnib riik omanikke neid elus hoidma. Mis tähendab, et töölistel pole korralikku palka, aga nälga ka ei lasta surra.
Rahva rahulolematust hoiab tagasi see, et kuna maavarade poolest on krai ikkagi rikas, siis selle arvelt tuleb krai eelarvesse kena kopikas, mida kulutatakse väga palju haridusele ja meditsiinile. Eestile oluline: kuberneri erilise hoole all on õpetajate palgad. Väidetavalt on kulutused haridusele ja tervishoiule Permi krais kõvasti üle keskmise Venemaal.
Nagu mulle üks nutikas mees täna Permis seletas, siis tuleb siinsest elust aru saamiseks arvestada vähemalt kuute asjaolu:
1) „Geograafiline feng-šui“. Permi krai oli venelastele platsdarmiks Siberi vallutamiseks;
2) Arusaamiste kokkupõrge. Permi ehitasid üles peamiselt riigiteenistujad ja väljasaadetud. Ametnikud, teenistujad, kriminaalid, repressiivorganite töötajad, insenerid – kõik nad tulid siia sunniviisiliselt. Samas aga inimesed, kes siin päriselt elasid, olid hoopis teistsugused, nad polnud üldse venelased, vaid permikomid ehk siis soome-ugrilased. 18.-20. sajandi oli siin kõikvõimalikest kokkupõrgetest tiine. Juurteta industrialiseerimine põrkas kokku omapärase ja algelise kultuuriga, mis oma juurtega kulges sajandite taha;
3) Hiline ristiusklus. Põhimass siinsest elanikkonnas võttis õigeusu omaks alles 17. sajandil, osa ja veel hiljemgi, 18. sajandil;
4) Nii palju intellektuaale kui Permi laagrites pole kuskil Venemaal vangis hoitud!
5) Suure Isamaasõja aegne Leningradi asutuste evakueerimine Permi, kaasa arvatud Kirovi (nüüdne Maria) teater ning kuulus Vagankovskaja akadeemia;
6) Perm kui üks „Gulagi“ pealinnu.

Tunnistage, et mõjub harjumatult: UAZ-ik ja sellel kiri "politsei". UAZ-ikul oleme harjunud üldiselt ju ikka teisstugust kirja nägema ning sõna "politsei" oleme harjunud nägema teistsugustel autodel.

Tule sööma Barakabama-burgerit!Obamast on kasu ka Venemaal.

Üks Permi kui kultuuripealinna projekte on olnud ehitusplatse ümbritsevate aedade muutmine kunstiobjektideks. Terve Perm on kunstiteoseid-aedu täis. Kunst kuulub rahvale! Ja rahvas võtab ka osa, täiendades aeg-ajalt oma mõtetega.




Mõned detailid tänasest päevast… Usbeki restoranis pakuti airani-jooki koos laimiga. Varem pole sellist asja kohanud. Swedbanki Visa-kaardiga ei saa restodes maksta. Visa küll peaks toimima, aga Swedi oma ei lähe läbi… ATM-idest saab õnneks raha kätte küll sellega, nii et tegelikult pole probleemi. Permi linna lipp on väga sarnane Panama lipule, Permi lipul on vaid miski vapp veel keskel, aga muidu on minu arust värvid ja nende paigutus täpselt sama. Kesklinnas üks asi siiski häirib – kuigi linn on silmapaistvalt puhas, siis pimedas on tänavavalgustus niivõrd vilets, et sõidutee äärest suurt kaugele valgust ei paista. Turvalisust see just ei lisa, kuigi Perm pürgib justkui „Venemaa kultuuripealinnaks“.
Tuju rikub, ja seetõttu ei viitsi ka pikemalt kirjutada, et jama fotokaga. Pilti tehes viskab iga natukese aja tagant pildi mustaks ja kiri display´l teatab: „Lens error. Restart camera“. Lülitan välja, uuesti sisse ja siis hakkab objektiiv minu tahtest sõltumata zoom in ja zoom out tegema. Ma ei saa muud teha, kui kaamera välja lülitada. Kui üks veerand tundi lasta kaameral seista, siis saab jälle veidi aega pilte teha. Ega vist käigupealt selle jama vastu mingit rohtu pole?

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Siin lingil on põhjalik loetelu tegevustest mis võiks sind aidata.
http://camerarepair.blogspot.com/2007/12/fixing-lens-error-on-digital-camera.html

Tõnis

Jaanus Piirsalu ütles ...

Aitäh, Tõnis, viite eest!