laupäev, november 24, 2007

Väike tagaajamine ja nuutimine Moskva kesklinnas


Moskvas läksid täna jälle opositsioon ja OMON käsipidi kokku. Agentuuride teatel on umbes paarkümmend opositsionääri kinni võetud ja OMONi käest nuuti saanud. Teiste seas Kasparov, Limonov ja Lev Ponomarjov.
Käisin sündmusi vaatamas. Nii karm ja suurejooneline küll polnud kui aprillis ”Mittenõustujate marsi ajal”, aga veidi actionit oli ikka. Algas kõik Putini-vastase miitinguga Sahharovi prospektil enne seda raudteejaamade platsi. Miitinguks oli ametlik luba olemas.
Kohal oli kuskil 1500 kuni maksimaalselt 2000 inimest. Välja oli küll kuulutet, et on kogu opositsiooni, nö ”Teise Venemaa” miiting, aga rohkem oli see SPSi valimiseelne ralli. Kõned olid tavapärased ja läbiv loosung oli, et ”Venemaa ilma Putinita”.
Oli palju erinevaid plakateid. Mõned stiilinäiteid.





Uus oli see, et ilmselt mõni Kremlimeelne noorteorganisatsioon oli vastas asuvale ehitusele toonud kõlarid ning lasi sealt valjusti mussi, et kõnesid summutada. Aga ega sellest neil erilist tolku ei olnud.
Lõbusaks läks siis, kui ametlik osa ehk miiting läbi sai. Siis tahtis opositsioon minna Lubljanka väljaku kõrval asuvasse valimiste keskkomisjoni viia oma pöördumist. Esimesest miilitsakaitsest murti hõlpsasti läbi. OMON suutis miitingulised peatada Mjasnitski uulitsal alles Turgenevi väljaku lähedal.
Seal oli veidi madinat, aga üldiselt midagi erilist ei juhtunud. Vähemalt mina küll ei näinud. Vot niimoodi nad seal kilpidega tee tõkestasid. Mõned aktiivsemad karjujad võeti rajalt maha nagu tavaliselt. OMONi taktika on ammu teada, ninamehed tuleb kätte saada. Aga mingit verepulma või nuutidega valimatut peksmist ma ei näinud. (Põhja- Osseetias Nazranis olevat uudiste järgi küll OMON miitinguliste vastu täna relvi kasutanud ning on haavatuid.)


Silmnähtvalt oli rahvasummas ka provokaatoreid nagu need siin, Rahvas seisis rahulikult OMONi müüri vastas, kui ilmusid need kaks tüüpi ning hakkasid röökima, silmnähtavalt provotseerides rahvast.


Käisin pärast huvipärast valimiskomisjoni juures. Sinna lähedale ei pääsenud. Kvartal, kus komisjon asub, oli kõik ümberpiiratud miilitsa ja OMONi poolt. Samuti oli terve Lubljanka väljak võmme täis. Uudiste andmetel oli neid täna välja aetud üle 3000. Ehk taas rohkem kui üldse protestijaid oli.
Kokkuvõttes läheb muidugi nii, nagu väidab see ilmselt maailma kõige suurem valimisreklaam, mis asub Maneeži väljakul otse Kremli külje all. Küll Putinile võib see alles meeldida.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Täna teame juba, et Piiteri pandi pokri presidendikandidaat Nemtsov. Ei kujuta ette kyll, mis valimiste tulemus detsembri alguses võib olla... see Ühtse Venemaa võidunumber on ilmselt ikka nii ajuvabalt suur, et ei kujuta ettegi:)