reede, november 09, 2007

Vene natsionalistide marss, Eesti-vastane märk ja juhtum restoranis

Täna käisin ühel üritusel, kus näidati dokkaadreid 4. novembril Moskvas toimunud järjekordsest ”Vene marsist”, mille loosungiks on – Venemaa venelastele. 4. nov on Venemaal teatavasti rahvusliku ühtsuse päev, seda enam oli irooniline sellise marsi toimumine.
Vaatasime seda filmi päeval, kui möödus 69 aastat Kristallööst saksamaal ja austrias. Mõned allikad nimetavad seda holokausti alguseks. Selle teadmise taustal mõjus ”Vene marsi” miiting teatud määral.....milliselt, otsustage ise.
Nagu aru saite, siis see on hästi natsionalistlikult meelestetatud kodanike üritus. Moskva kesklinnas toimus, osales u tuhat inimest (peab tunnistama, et iga aastaga on seal osalejaid siiski vähem, toimus see vist kolmandat või neljandat aastat juba. Nüüd toimus sarnane marss samal ajal 20 venemaa regioonis). Võimud lasid sel rahulikult toimuda nagu alati, ei mingit kurja OMONi.
Karjuvad oraatorid tribüünil – Venemaa venelastele, au vene rahvale jne, white power isegi karjuti. Ja veel – surm okupantidele! Millistele küll??
Skandeerides hüüdlauseid, lõid enamus rusikas käega õhku, osad tõstsid üles sirge käe nagu fašistlik tervitus. Kujutaksite ette sellist meeleavaldust ”fašistliku Tallinna” kesklinnas?
Nende suurimad vaenlased on teadagi kaukaaslased ja kesk-aasialased. Marsiti ja skandeeriti – ”sosal, sossi, budeš sosat!” ehk siis, et imesite (meid m....st), imete praegu ja imete veel tulevikuski. ”Kaukaasia värdjad” oli levinud väljend.
Avalikult kutsuti üles nende suhtes jõudu kasutama. Kasutati solvavaid väljendeid ka Putini kohta. Aga ei midagi, miilits lasi rahulikult jätkata. Selle kolme aasta jooksul, mil marsid on toimunud, pole miilits ega prox algatanud ühtegi asja.
Vene teleuudistest ei näe sa kunagi sellistest üritustest silpigi.
Vot nii, seltsimehed.
Taustaks – tänavu on üheksa kuuga Venemaal rahvuse tõttu tapetud 60 inimest ning 280 on vigastada saanud.
Mul endal oli täna toredaim juhtum ühes kodulähedases sushi-kohas, kus käisin lõunat söömas. Söin ära, mõnus oli olla, toodi arve. Polnud suur, 250 rutsi. Ja siis pagan avastasin, et rahakott oli koju jäänud ja sularaha oli ka kõik jäänud pintsaku taskusse.
No ei midagi, ettekandjaplika kutsus adminni välja. Seletasin asja ära, ütlesin, et uskuge või ärge uskuge, aga raha mul pole. Aga et ma elan siin lähedal ja toon ära, ausõna. Nad siis vastu, et jätke midagi panti. OK, andsin oma õlakoti koos ajalehtedega neile siis.
Käisin, tõin raha ära. Tulen tagasi, ettekandja teeb nii üllatava näo, et iseenesest küsisin,et mis, kas ei uskunud, et ma tagasi tulen? ”Mis te nüüd, teil oli niii aus nägu!” Ütlesin, et eestlased on alati ausad. Sellepeale ei vastanud ta midagi, aga naeratas laialt ja armsalt.
Ma ei tea, kas eesti lehtedest on läbi jooksnud, aga Moskvas on jälle üks loll eesti-vastane kampaania käima pandud. Seekord teeb seda ajaleht Komsomolskaja Pravda (KP), mis on suurima levikuga kollane ajaleht venemaal. Tiraaz üle paari miljoni kui mitte rohkem.
Nädala algul avaldasid nad artikli, mis kirjutas, et Eesti turfirmad ja hotellid on alustanud Venemaal tugevat kampaaniat, et meelitada nagu ikka uueaastapidudele Tallinna rohkesti venemaalasi. KP kirjutas selle peale, et oot-oot, kallid kaasmaalsed, kas te ka teate, et paljud neist hotellidest ja lisaks veel hulk Eesti firmasid premeerisid kevadel eesti politseinikke, kes ”peksid meie kaasmalasi, kes kaitsesid Pronkssõdurit”. Ja teatasid, et nii need asjad ei käi ning valmistasid rinnamärgid ”Mina ei sõida eSStoniasse!” ning jagavad nüüd neid väidetavalt. Mina pole küll näinud ning arvan, et see ei saa massiline olla. Kesse viitsib neid jagamas käia. Aga sitasti on jälle kirjutatud igatahes.
Lugu ise saab siit lugeda (vaadake loo lõpus on nimekiri firmadest, mida KP kutsub boikoteerima, kui ikkagi Tallinnasse või Eestisse sõiduks läheb). Märk ise näeb välja selline.

2 kommentaari:

Vali Dool ütles ...

Ooo... see võib saada kultusmärgiks... neid võiks levitada isegi Stanstedis veidi muudet8d tekstiga, ja ne jebu v estoniju. Turistidel hoobilt rahulikum reisida :)

Anonüümne ütles ...

Link loole on puudu.