esmaspäev, november 26, 2007

Uisuplats Punasele väljakule ja Sokurovi uuest filmist

Punasel väljakul pannakse tõsise kommunisti jaoks toime suurt pühaduseteotust – seal avatakse peagi, kui ilmad stabiilselt külmad (täna näiteks oli moskvas +4 kraadi ja sadas vihma), vabaõhu uisuplats. Ja päris suur plats, lisaks veel sinna juurde käiv tilu-lilu – putkad jne.
Juba on sel teemal avalikku pahandamist olnud, aga kui Kremli peremehed on dobroo andnud, siis nii ka läheb. Praegu käib suur ehitus väljakul nagu ka fotolt näha. Kuusk on mausoleumi ees juba püsti.
Õhtul käisin vaatamas Sokurovi uut filmi „Aleksandra”, kus peaosa mängib kuulus 50-70-ndate ooperidiiva Galina Višnevskaja, kes oli hiljuti surnud maailmakuulsa dirigendi Mstislav Rostropovitši abikaasa. See on üldse tema esimene päris draamafilmi roll, kuigi ta on juba 81-aastane.
Lahedalt mängib, selliselt nagu üks vanaema päriselt ka välja näeb. Sisu on selles, et üks vanaema sõidab külla oma ohvitserist lapselapsele, kes teenib ohvitserina Tšetšeenias. Kogu tegevus toimub sõjaväeosas ja selle lähedal asuvas asulas.
See on selline üsna peenike film. Selline moodne film, kus sisu, stoorit õieti nagu ei olegi. Vanaemale avaneb täiesti uus maailm ning ta üritab oma lapselapsest aru saada, miks ta seal sõdib. Päriselt ta ei saagi aru lapselapsest, see-eest aga leiab mõistmise kohalike tšetšeenia naistega, kes on sõjas palju kaotanud.
Üsna selline sõjavastane film, kuigi sellele väga ei rõhuta. Küsitakse, et kui venelased sõdivad Tšetšeenias „rodina” eest, siis kas see on ikka „rodina”. Küsitakse, et miks peavad need vene ohvitserid, kes „rodina” eest sõdivad, elama nagu viimased kerjused, kellel pole peresid ega midagi – lihtsad sõjamasinad, kelle saatud riiki ei koti.
Huvitav sissevaade sõjaväeosa ellu. Ma usun, et Eesti ohvitseridel oleks huvitav seda filmi vaadata. Selles filmis pole miskit võltsheroilisust. Peategelane-ohvitser räägib väha, aga ütleb karme asju.
Sõjaväebaas, mida filmis näidatakse, peaks olema Hankala baas. Turg ja tänavad on filmitud Groznõis enne veel, kui Kadõrov (see mees, sai nädalavahetusel muide kuuendat korda isaks, 31-aastasena) seal oma suur ehitamist alustas eelmisel aastal.
Lõpetuseks lihtsalt üks tänavapilt maa-alusest tunnelist Tverskajalt. Lihtsalt mulle meeldib see mosaiik, et kuidas arhitekt kujutas ette kunagi Tverskaja tänavat.

Kommentaare ei ole: