teisipäev, november 13, 2007

580 kilomeetreid ummikuid ja laip akna alla


Moskvas tuli õhtul korralik lumi maha, nagu jõulud oleks käes. Foto tegin oma korteri rõdult. Lumesadu tähendas omakorda metsikuid ummikuid tänavatel. Ega siis kõigil veel pole isegi siin talvekumme all. Nagu üks tuttav ütles – täna on kummitöökodade 8. märts.
Uudistes teatas liiklusmiilits õhtul, et Moskvas on ummikuid kokku 580 kilomeetrit! Kogu MKAD ehk siis ringmagistraal ümbes Moskva sisuliselt seisis kella 8 paiku õhtul, ummikud olid 4-5 kiltsa pikk.

Vaesed kojamehed pidid ennast vastu ööd veel välja ajama. Õuest kostab ainult üks suur rookimise heli. Teravamad noored ei pidanud paljuks selliseid meeldetuletusi jätma nagu siin fotol.
Just tulin baarist söömast. See on üks supibaar ja seal juhtus muga tiba koomiline lugu. Nimelt antakse seal riietehoius tavalise numbri asemel lusikas, kus number peal. Istume siis sõbraga laua taha. Tellime suppi. Supp tuuakse, haaran lusika ja söön ilusti ära.
Tuleb nooruke ettekandja. Võtab mu taldriku, urgitseb sealt lusika välja, võtab salvrätiku ning hakkab seda nühkima. Hoolega nühib ning paneb puhta lusika uuesti lauale, võtab taldriku ning läheb minema. Ma ei saa algul tuhkagi aru. Siis taipan – kurat, see oli garderoobi number, millega ma sõin! Koos supiga toodud puhas lusikas särab ilusti laual.
Tasapisi ikka elu euroopastub siin. Pisiasjades on seda tunda. Näiteks on võrreldes talvega, kui tulin, kõvasti juurde tekkinud tasuta wifi-kohti kesklinnas. Talvel oli palju juhuseid, kus ei saanud pangakaardiga maksma, nüüd on järjest vähem sellist asja kõrtsudes.
Täna märkasin veel ühte muutust. Siin on millegipärast nii, et kui sul on kiibiga pangakaart, siis pead kõigepealt toksima sisse oma koodi ning siis tuuakse sulle veel tšekk ka, et kirjuta allkiri ka. Topelttuvastamine nii-öelda. Ma olen kogu aeg selle üle imestanud. Täna käisin Zaras salli ostmas ning esimest korda piisas ainult pini sisse toksimisest, allkirja polnud vaja.
Need on jah muidugi detailid. Tegelikult tundub mulle, et Vene majandusime hakkab kergelt p... keerduma. Nad on ikka väga kummaliselt reageerinud hinnatõusudele. Enne valimisi on nad nüüd külmutanud olulisemate toiduainete hinnad.Kuni jaanuari keskpaigani. Aga ma ei usu, et nad enne presidendivalimisi need vabaks lasevad. Samuti ei usu, et nad hinnaks vabaks lasevad siis, kui uus president ametisse astub. Vaevalt, et uus president tahab et ta esimese asjane meelde jääb rahvale hinnatõusuga.
Seega lükkub hindade uuesti vabaks laskmine edasi vähemalt järgmise aasta suve lõppu või sügisesse. Ise kujutate ette, mis siis juhtub.
Täna oli just muide uudis, et valitsus tahab üldse järgmiseks aastaks külmutada rahvale müüdava elektrienergia, gaasi, transpordi ja kommunaalteenuste hinnad. Kummaline, Putin ju nii hoolitses vaba majanduse arendamise eest, kui aus olla.
Hommikul oli mu maja ees laip. Kui koristaja tuli, siis ta oli jummala endast väljas. Ta ei märganud laipa enne kui pidi sellest sisuliselt üle astuma. 60-aastane tädi, selge, et see viis ta peaaegu šokini. Rahustasin teda tükk aega.
Kui ma välja läksin, siis ma märkasin kõige pealt suurt musta kilekotti. Alles siis nägin, et sellest turritasid kaks jalga välja. Üsna õõvastav pilt oli. Ment passis kõrval. Ilmselt ootas laibaautot.
Esimene jutt oli trepikojas, et vana löödi lihtsalt maha hommikul. Õhtul rääkis valvuritädi, et tüüp oli siiski vastasmaja aknast alla hüpanud. See on selline rikaste maja, see vastasmaja.
Nalja tahate kuulda? Arvake ära, mis kell näitab peamine riiklik telekanal praegu valimisdebatte? Kella seitsmest kaheksani hommikul!!
Nii, homme ma lähen kohtuma Killeriga. Kes tuu om, seda siis lugege homme õhtul 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no loodame, et see homne lugu ikka tuleb :-P

Mikk ütles ...

Jaanus. Mõtlesid wifi leviku all ikka eestistumist mitte euroopastumist? Euroopastumine wifi maailmas tähendaks roppkalliste võrkude teket...