esmaspäev, august 27, 2007

Politkovskajast, rongisõidust ja Rolls-Royce´idest

Hakatuseks meeleolupildike Moskvast – niimoodi vile ja jalaviibutuste saatel remondivad kodanikud Kesk-aasiast Arbati metroojaama. Vanadel paistis päris lõbus olevat. Aga ma kahtlustan, et ainult niikaua, kuni päiksekiired nendeni ulatuma hakkasid.
Üldiselt andis täna lõpuks Moskvas palavus järele. See ligi kolm nädalat kestnud kõrbeilm on vist möödas õnneks. Täna oli juba vaid napilt üle 20 kraadi, aga päike paistis vähemalt.
Siinne tänase päeva suurim uudis on riigi peaprokurör Tšaika avaldus selle kohta, et ajakirjanik Politkovskaja mõrv on sisuliselt lahendet. Tema väitel on vahistatud mõrva organisaatorid, täideviijad ja abilised. Viimaste hulgas on ka üks FSB ohvitser. Mõrva tellija kohta ütles Tšaika, et see isik elab välismaal ning „ta soovib tagasi tuua ajad, kus kõike otsustasid raha ja oligarhid”.
Novaja Gazeta, kus Politkovskaja töötas, peatoimetaja Muratov ütles, et uurijad on head tööt teinud, kuid Tšaika juttu oligarhidest jne nimetas ta poliitiliseks ning et see ei ole mõrva motiiv.
Et Kremlil on siin suured poliitilised huvid mängus – nt et tõestada, et mõrv oli välismaalt tellitud Putini võimu kompromiteerimiseks – tõestab minu arvates see, et Tšaika pressikat näitasid peauudisena kõik suuremad telekanalid. Kui Politkovskaja eelmisel sügisel maha lasti, siis ei olnud see sugugi peauudis... Muide, Politkovskajal oleks sel nädalal sünnipäev olnud, 30. augustil oleks ta saanud 49-aastaseks.
Hea loo Venemaa-elust rääkis üks tuttav. Tal nimelt oli vaja Piiterisse sõita rongiga. Läks rongijaama, aga kiirrongile olid kõik piletid välja müüdud. Rong pidi 10 mintsa pärast ära sõitma ja tal oli vaja väga minna. Nägi masinisti ning küsis, et kas see ei saa kuidagi aidata?
Venemaal on inimesed lahked – ikka saan, vastas masinist! Võttis tuttavalt 1000 rutsi (muidu maksab kiirrongi pilet suurusjärgus 2000 rutsi) ning viis ta rongijuhi kabiini istuma! Muidugi mitte sinna suunda, kus rongi juhiti, vaid kabiini, mis sõitis rongi sabas. Ja tuttav sõitiski terve tee seal. Ja mitte üksi – varsti tõi masinist ka teise „reisija” – üleni kuldhammastes kaukaaslase. See oli aga maksnud juba 2000 rutsi.
Et Moskva on ikka tõeline maailmalinn, näitab seegi, et siin on Rolls-Royce´i esinduskauplus. Ilmselt on see kõige lähem RR-i salong Tallinnale.
Üks tuttav nägi kunagi pealt, kuidas RR-i osteti. Auto pakiti ilusti nagu kink ilusti sisse, tõsteti treilerile ning viidi kliendile koju. Vot nii osatakse teenidada. Pärast seda polnud mõnda aega salongis ühtegi autot, kuni järgmine RR tehasest kohale kärutati. Isegi Moskvas ei osteta RR iga päev.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

http://www.pizdec.net/viewtopic.php?t=184999

ma tean, et see ei ole teemakohane, kuid mind siiski huivtab, kuidas sellised asjad internetis püsivad ja kas tegevus toimub päriselt, või on see vene huumor, vaadake ja analüüsige seda videot.

Jaanus Piirsalu ütles ...

Nõrganärvilised ärgu seda videot kindlasti vaadaku! See on Venemaal päris suurt vastukaja leidnud. Praegu siseministeeriumi spetsid uurivad, kas see on lavastaud video või nö päriselt filmitud. Arvamused on seni seinast seina. Sellest organisatsioonist polnud keegi igaljuhul varem midagi kuulnud. Tõsi aga on see, et ksenofoobia kasvab Venes nii mis mühiseb.
Aga huvitav, et see video pole netist ära korjatud, algul, kui see levis paar nädalat tagasi, siis blokeeriti see kohe ära.