laupäev, august 25, 2007

Veidi juttu ja pilte Dagestani mägilaste pulmast siis


Paar sõna ja mõned pildid siis lõpuks ka Dagestani pulmast. Pikemalt kirjutan lähiajal Päewalehe Laupäevalisas. Abiellus mu sõbra Musa koolivend. Pulm toimus mägikülas nimega Tpig, kuskil 1200 meetri kõrgusel. Panen siia juurde kaardi. See kujutab rahvusi Dagestanis. Otsige üles linn Derbent, mis asub Dagestani lõunaosas Kaspia mere ääres. Sealt vaadake läänepoole ja veidi alla, kus on kirjutet number 16 ja Agul. Agulid on see rahvus, kes Tpigis ja selle ümbruses elab.
Pulm oli selline, et väga palju ei joodudki (peamiselt viina, sest sealkandis eriti veini ei kasvatata), peamiselt tantsiti. Minu arust tantsiti sisuliselt kuus tundi jutti. Eelmine päev oli pidu pruudi kodus. Seal olevat väga usklik pere ning seal alkoholi ega muusikat ei pakutud.
Peigmehe isa on õpetaja ja eriline usklik pole, sestap tema ütles, et tuleb normaalne pidu – koos viina ja laulu-muusikaga.
Pidu hakkas umbes kell kaks päeval ning kestis kuskil kaheksani õhtul, kui pimedaks läks. Pruut toodi kohale kuskil viie paiku. Istus koos sõbrantsidega eraldi lauas. Peigmeest pulmarahvas ei näinudki. Ta pidi väga usklik olema ning ei tahtnud laulmise ja viinaviskamise juures olla. Sain aru, et peika kohalolek pole ka kohustuslik. Lõpuks viidi lihtsalt pruut tema juurde, rahvas tantsis tema ümber kuni ukseni.
Nüüd siis mõned fotod.


Selline nägi välja plats, kus pulme peeti. Kohe kodumaja õues. Sinise kile all on lauad söögi-joogiga. selle taga tohtisid istuda ainult mehed. Ka toitu kandsid ette ainult mehed. Naised võisid toas süüa. Samas, laudade ees ka tantsiti. Üleval (paremal, seal kus katusekile ära lõppeb) tehti šaslõkki.


Niimoodi siis tantsiti. Noored ja vanad läbisegi. Asi nägi väja nii, et kõigepealt lähevad mehed tantsima. Esialgu tantsivad koos. Kui mõni naine tahab ka tantsida, siis ta astub lihtsalt juurde. Edasine on naise käes. Mees peab temaga tantsima, kuni naine tahab. Tantsu lõpetab naine, siis kui tahab. Paneb peopeasad kokku nagu palveks ning läheb ära.


Ja siin siis tantsib Härra ise :) ei pääsenud-ei pääsenud ma kuhugi. Õnneks polnud see kiire lesginka, mida seal tantsiti. Nemad tantsisid rahulikult, mis tegi minu elu suht kergeks. Polnud midagi keerulist tegelikult. Vehid kätega ning üritad jalgadega rütmi tabada. Kokku vist oma viis tantsu tuli teha.


Selline nägi välja pulmabänd. Tädi laulis, paks mees mängis trummi jne. Laulud olid sellised rahvuslikud, aga sündiga pandi sellele hirmus tümps taha. See tundus mulle suht imelik. Tegelikult ei erinenud see millegipoolest meie süldibändidest pulmades.


Pruut (valges) koos saatjaskonnaga. Saatjaskonna moodustavad eranditult kogenud naised, ehk siis abielunaised. Lauale nende ette peavad peigmehe sugulased tooma kõike, mida nad nõuavad.


Sellised toredad tädikesed. Täiesti nii ma neid mägilastest-vanaemasid ka ette kujutasin. Nagu kuskilt pildiraamatust oleksid nad välja astunud.


Ja selline näeb välja see külake Tpig, kus pulm toimus. Neid aguleid on alles jäänud vaid suurusjärgus 30 000 inimest. üks väiksemaid rahvusi Dagestanis.

Ma siia lõppu panen lingi tänases Päewalehe Laupäevalisas ilmunud loole, kuidas ma Volga äärest galaktika malepealinna Vasjukid.

4 kommentaari:

KT ütles ...

tundub üsna uus ja üle keskmise jõuks majapidamine olevat? mis keeli ka sealne suhtlus käis?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Kohalikud rääkisid omakeeli ehk siis arguuli keelt. Teistega rääkisid vene keeles.

KT ütles ...

et siis ikka aguli (või aghuli) keel;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Agul_language
http://ingrid.utlib.ee/sonad.php?nimetus=KEELETEADUS

Jaanus Piirsalu ütles ...

Jah, aguli keelt räägivad agulid. Sissekandes olen õigesti kirjutanud. ei tea, kust see r-täht vahele tekkis :)