teisipäev, august 14, 2007

Putin olümpialiikumise presidendiks?

Esimesena kirjutas minu meelest politoloog Aleksandr Rar 12. juulil Nezavissimaja Gazetas kuulujutust, et Putin sihib uue ametina võib olla Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendi kohta. Siis tundus see mulle veidi üle võlli kuulujutuna.
Aga – viimasel ajal on see jutt Moskvas üha tugevnenud, et väidetavalt Putin sihtivat seda kohta. See on siin kõige moodsam poliitiline klatš nö. Ärge siis imestage, kui sel teemal peagi meedias laiemalt spekuleerima hakatakse.
Loogika on selles, et kui Venemaa leidis Aafrika ja Aasia riikide seas piisavalt palju toetust Sotši saamiseks 2014. aasta taliolümpialinnaks, siis asi see Putinil pole korjata piisavalt hääli presidendiks saamiseks. Sel juhul tekiks tal võimalus Sotši mänge avada ka ilma, et ta peaks olema Venemaa president. Lääneriigid tõusevad sellepeale muidugi tagajalgadele!
Aga – esialgu on see lihtsalt üks kuulujutt ja üks osa mängust „kes Kremli aias” pärast 2008. aasta valimisi.
Seoses valimistega ongi nüüd huvitav, kas ka eileõhtusele terroriaktile Piiteri-Moskva kiirrongi (olen isegi sellega sõitnud) vastu õmmeldakse juurde valimistepitser. Kui Putin võimule tuli, siis käisid sellega kaasas kohtutavad terroriaktid – järjest lasti õhku elumajasid. Kas Putini võimult lahkumine käib samamoodi?
Lõbusamat ka.
Eelmise sissekande juurde kirjutas Kaja toreda kirjelduse, kuidas ta Venemaa kolkas pulmas käis ja et mis seal kõik juhtus. Täitsa usutav, ja kellele ei tundu usutav, see vaadaku videot, kuidas vene pulmas pruudi ja peigmehe perekonnad tülli lähevad ja mis edasi juhtub. Tundub, et ei ole lavastatud. See tundub tegelikult päris hea võte olevat selleks, kuidas pulma dünaamilisemaks muuta, sest tihti kipub pulmas ju igavaks minema!
Nagu näha, siis löövad seal mõned mehed ka naisi. Minu arust pole see Venes muidugi miski ime. Ega siin naisi just väga kätel ei kanta. (Paljud mehed kindlasti ka kannavad!) Eile nägin selist pilti Moskva kesklinnas – Tverskaja bulvaril on ühe lehmkalli restorani Palazzo Ducata ees kõnnitee kaetud väikeste munakividega ja seda mööda kõndis neljane seltskond: kolm kutti ja noor naine. Naisel olid jalas kõrged kontsad ja tal oli silmnähtavalt ebamugav seal kõndida, kutid naersid tema üle, ta ise ka muigas. Järsku lükkas üks kuttidest plikale päris kõvasti selga, nii et see oleks peaaegu sinna kividele pikali käinud – ja seda saatis kõikide kuttide kõva naer.

Kommentaare ei ole: