esmaspäev, august 06, 2007

Venes hukkub iga päev teedel 66 inimest ning mingi pressivabadus ei koti siin kedagi. Siiski 1 protsenti!

Täna tegin väikse poetiiru, kodust särgivalikut oli vaja uuendada. Praegu on hea aeg, sest allahindlusi on terve linn täis ning seetõttu julgeb kesklinna riidepoodidesse sisse astuda. Muidu on nii, et suvaline päevasärk maksab ka kesklinna poodides 2000 rutsi. Ega see muidugi ei tapa, aga NB! Korralik kraam on veel kallim.
Praegu saab allahindluste tõttu korraliku kraami isegi 1000-1500 rutsiga. Aga vahel veab, nagu täna mul – Tverskaja peale on sellise kaubamärgi nagu Sasch pood, seal on päris hea hinna ja kvaliteedi suhe. Sealt saingi täna üsna ägeda puuvillase särgi kõigest 500 rutsiga! Pärast käisin vaatasin veidi Ohhotnõi Rjadi poodides ka, aga seal on vist kõik parem kraam juba laiali veetud. Loobusin kiiresti, pole minu jaoks see poodides tuulamine. Midagi hambusse ja tulema. Ägedaid riidepoode on siin muidugi nagu juudalt palju, moepede läheks vist hulluks.
Niipalju siis hindadest täna. Muide, siin just avalikustati ministrite varanduslikud deklaratsioonid. Nende järgi tuli välja, et ministrite keskmine sissetulek (ametlik) Venes on 6600 dollarit (75 240 krooni). See on rohkem kui Eestis ministri palk, kui ma ei eksi, siis peaminister teenib meil (või peaks kirjutama, et teil?) umbes samapalju. Venes vastab selline palk Kommersanti väitel aga tasemele, mida teenib suurfirma keskastme edukas mänedžer, rõhuga sõnal edukas.
Kui veel arvudest, siis täna avalikustati liiklusavariide statistika Venes. Eestil pole siin midagi eputada, Venemaal juhtus poole aastaga ligi 100 000 avariid, milles hukkus ligi 12 000 inimest ehk siis 66 inimest päevas saab maanteedel hukka.... Ning kümme korda rohkem inimesi saab vigastada.
See nädal just karmistuvad karistused rikkumise eest, aga esialgu ainult väheste asjade eest. Näiteks pole nüüdsest enam lubatud moblaga lobiseda autoroolis, trahv 300 rutsi. Vastassuunavööndisse sõitmine üle pideva joone tähendab nüüd lubade ära võtmist 4-6 kuud, enne oli trahv kuni 500 rutsi. Aga see on just üks põhilisi avariide põhjusi siin, et sõidetakse tuimalt mööda üle pideva joone ja siis ongi põmaki!

Aga siin ju keegi eriti liiklusmärki vaadata ei armasta. Näiteks kohe minu kodu lähedal on üks neetud ristmik. Hoolimata sellest, et seal on ilusti ühel tänaval peatee-märk ja teisel kõrvaltee-märk, on seal iga jummala päev ühesugune avarii, jälle on keegi kõrvalteelt küljepealt peateel sõitjale sisse sõitnud. Igav on juba vaadata neid lolle seal.
Ükskord oli nii, et läksin õhtul sööma ja nuka peal seisab üks auto noori täis. Küsivad, et kus on Belorusski vaksal. Ütlen, et näe, sõidate siit alla, keerate seal suurelt tänavalt paremale ja 400 meetri pärast olete kohal. Kutt istus autosse. Mõtlesin veel, et peaks neile ütlema, et lasku seal ristmikul auto läbi, aga kuna kutt ei öelnud isegi aitäh mulle, siis mõtlesin, et misse minu asi on. Kui oskab sõita, siis oskab. Ei osanud. Või vähemalt märke ei vaadanud. Missa sellisega ikka peale hakkad.
Levada Keskus pani taas huvitava uuringu üles. Selle vastused peaksid minu arust paljud küsimused maha võtma... Küsiti – Millised Vene ühsikonna järgmistest probleemidest häirivad teid kõige rohkem ning te peate neid kõige teravamaks? Ette anti ligi 30 probleemi ning valida sai maksimaalselt kuus.
Ülekaalukalt olid kaks kõige suuremat probleemi hindade tõus (64 %) ja vaesus, vaesumine (52%). Ja mis te arvate, milline konkreetne probleem oli kõige viimasel kohal 1 protsendiga? Õige, Lesta! Kodanikuõiguste ja demokraatlike vabaduste (sõna- ja pressivabaduse) piiramine. Aga noh, need asjad olid viimasel kohal olnud kõik need seitse aastat, mil uuringut tehtud on....
Paar asja tuleb ka veel ära õiendada. Esiteks, kandidaadikraadi Venemaal peaks meil olema võrdne siiski magistriga, mitte doktoriga. Ning teiseks, see mulle tundmatu auto eilse sissekande juures peaks olema Toyota pisisportauto MR-2. „Ilmselt on seda nii Venemaal kui ehk mujalgi müümiseks pisut rebranditud. Ei ole väga haruldane auto,” kirjutas mulle üks tuttav. „Eestiski on mitmeid ja vahepeal sai ühte Tallinna Budgetist isegi rentida.”
No, oodake, ükspäev kui mul aega on, siis ma otsin oma fotode seast välja ühe tõeliselt pentsiku džiibi. Vaatame, kas selle tunnete ka ära!

Väike lõbusam vahepala ka. Internetisaitidel tekitas täna elevust sellise esikaanega – Putin olümpiamiška kõrvadega - ajakiri, mis täna Piiteris välja tuli. Tegemist on ajakirjaga „Sobaka” (Koer) ja see on selline meelelahutusajakiri. Putini pildi all oli suur kiri kaanel - „Sport – rahvuslik idee. Olümpia 2014. Miška lõunas. Sotši on Venemaa kõige moodsam linn.”
Pagan, mis ma täna avastasin – kell kümme on Moskvas juba pime! Sõbrad, nelja ja poole kuu pärast on juba jõulud....

Kommentaare ei ole: