neljapäev, august 09, 2007

Vasjukisse, Benderi ja Kissa jälgedes

Sõidan Vasjukisse! Ja-jah, just sinna legendaarsesse kohta, kuhu meeleolukas Ostap Bender plaanis ülegalaktikalise malekongressi. Siis, kui ta briljante jahtides koos Kissaga juhuslikult saabus sinna „kõrgel Volga kaldal asuvasse unisesse linnakesse”.
Tegelikult ei ole sellist linna küll olemas Volga ääres. Aga ma uurisin välja, et on olemas nö prototüüplinn, mis Ilfi ja Petrovi kirjelduste järgi peaks sobima. Linna nimi on Kosmodemjansk ja ta asub Volga kaldal Marimaa ning Nižni Novgorodi oblasti piiril.
Väike linn, paras kolgas tegelt. Sinna ei saa ei lennuki, rongi ega isegi laevaga nagu saabus Bender. Pean kõigepealt sõitma öö läbi, 12 tundi rongiga (tunni aja pärast asun rongile) Tšeboksarõsse (Kaasani suunas) ning sealt veel bussiga loksuma paar tundi. Olen Kosmodemjanskis ka ühe öö, loodetavasti mõni hotelli seal ikka on.
Internetist pole selle linnakese kohta võimalik eriti inffi leida. Peale selle, et iga aasta korraldatakse seal juuli lõpus Benderile pühendet huumoripäevi.
Peale Benderi ja Vasjuki jälgede otsimise loodan sealt naasta looga sellest, kuidas elab tavaline Vene kolkalinn ja mis elust mõtleb. Näiteks, et kui palju nad usuvad Vene telekanalite uudiseid.

Tegelikult on Vasjuki-nimeline koht maamunal täitsa olemas. Interneti andmetel asub Valgevenes sellenimeline küla.

Kommentaare ei ole: