pühapäev, detsember 14, 2008

OMON trampis Medvedevi lubadustel

Ma nägin eelmisel kevadel, kuidas miilitsa eriüksus OMON ajas Moskvas laiali opositsiooni „Mittenõustujate marsse“. See oli vägivaldne, aga põhimõtteliselt ma sain aru, miks OMON jõudu kasutas. Siis võis tõepoolest väita, et paljud inimesed eirasid miilitsa nõuet mitte marssida mööda tänavat ning kõik, kes üritasid läbi OMONi aheliku murda, viidi üsna jõhkralt kongiautosse.
Aga see, mida ma täna nägin, kui opositsioon üritas taas Moskva kesklinnas miitingut korraldada, oli hullem kui aasta tagasi.
Miilits ja OMON sulgesid Triumfalnaja väljaku, kus opositsioon plaanis koguneda. Ümber väljaku seisis üsna palju inimesi. Enamus ilmselt uudishimulikud ja ajakirjanikud. Seisti rahulikult ja oodati, sest lihtsalt seismist väljaku ääres pole Venemaal veel ära keelatud.
Korraga jooksid selle koha juurde, kus ma seisin, kaks erariietes tursket meest ja mitu OMONi võitlejad, üks erariietes mees hüüdis: „See!“, näitas näpuga ühe mehe peale ning OMON kargas talle kallale, väänas käed selja taha ning viis kiiresti ära. Veidi aja pärast kordus sama ststeen veidi eemal. Ja nii viidi ära palju täiesti rahulikult seisnud inimesi. Mõned neist jah skandeerisid: „Häbi, häbi!“. Aga keegi neist ei teinud äraviimist midagi vägivaldset või keelatut. (Fotol on üks grupp neid erariietes seltsimehi, kes aktiivselt korraldasid inimesete "äravedu". Iseäranis aktiivne oli just see tüüp, kes mulle kaamerasse jõllitab. Neil kõigil jooksid peened raadiosaatjad kõrva.)
Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi kevadine lubadus „Vabadus on parem kui mittevabadus“ oli tühi mull. Vene opositsioon suutis seda eile OMONi abiga suurepäraselt tõestada. Kas Putin on lõplikult Medvedevi paika pannud?
Siin väike stiilinäide, kuidas OMON inimesi furgoonautode kongidesse viis. Konkreetselt nende inimeste kohta ma ei tea, kuidas nad käitusid ja miks OMON just nemad kinni võttis.


miiting 14.12.08 from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Veel üks näide. Seekord avaldas kinni peetud mees tublisti vastupanu.


Untitled from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Ja veel üks video. Siin on alguses peategelaseks üks noor naine, kes silmnähtavalt nutab, aga ei midagi, sunnitakse kongi minema. Edasi on näha, kuidas kinnipeetutest osa ilmselt hakkavad vastu sellele, et väike kong on tihedalt inimesi täistopitud ning miilitsad ei suuda kuidagi kongi ust kinni suruda.


Mittenõustujate marss from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Muideks - Venemaal oli täna kuhjaga meeleavaldusi, kus peeti kuhjaga inimesi kinni. Moskvas, Vladivostokis ja Piiteris.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Hmm, OMONil on „võitlejad?”

Lugu ise on muidugi väga nukker. Vaata kui hakkavad järgmisl aastal ajakirjanikke ka minema tassima.