reede, detsember 05, 2008

Lõuna-Osseetiasse pääsemist kontrollib endiselt Vene välisministeerium

Täitsa imelik ikka on see värk Lõuna-Osseetia ümber. Tahtsime tuttavaga, Fabrice´iga Le Figarost sõita enne jõule Lõuna-Osseetiasse, et vaadata kuidas nad seal talveks valmis on. Fabrice´i assistent Nataša helistas LO pressikomitee juhile Irina Gaglojevale, et uurida, kuidas pääseb ja kas viisat vaja jne. Ja mis välja tuli! Siiamaani pääsevad välisajakirjanikud sinna ainult Vene välisministeeriumi loal! Vormiliselt iseseisvasse riiki... все поездки журналистов проходят через МИД России, vahendas Nataša mulle Gaglojeva jutt.
Nataša helistas siis Vene MIDi õigele inimesele, Sergei Savtšenkole (muideks, Balti ajakirjanike kuraator MIDi pressiosakonnas). Savtšenko ütles, et LO-sse saab sõita ainult grupi koosseisus, sest muidu ei lase Vene piirivalve välisajakirjanikke üle. Grupi paneb kokku muidugi MID ja kohtumised on LO-s juba ette organiseeritud. Omapäi sa seal hulkuda ei saa.
Saatsin asja kukele, organiseeritud ekskursioonile, sellele show´le ma ei taha minna. Fabrice ilmselt ikkagi lähe, tal toimetus nõuab.
Vastuse sellele, miks välisajakirjanike pääs LO-sse nii lõostatud on, saab kasvõi tänasest Kommersandist. Lugege see pikk intervjuu kenasti lõpuni, mida lõpupoole seda huvitavamaks läheb... See mees teab, mida ta räägib. Asi kisub seal üsna karmiks. Helistasin eelmisel nädalal Tshinvali oma tuttavale Kotele. Tema jutt talve tulekust oli üsna morn. Hoolimata Venemaalt saadetud tohutututele rahapakkidele ja muule abil, tuleb talv üsna ja üsna kriitiline seal, ennustas Kote. Kütet ju näiteks pole. Gaasikraanid Gruusia poolt on kinni ning autokoorem puid maksab Kote sõnul 15 000 rutsi.Kote ütles, et enamusel inimestest pole seda raha kuskilt võtta. Kokoitõl läheb väga keeruliseks, kui rahvas lõpuks hakkab aru saama, millised rahasummad on tema ja tema käsilased ära varastanud....

2 kommentaari:

michelek ütles ...

Gruusia võiks pakkuda gaasi-abi. Karta on, et Venemaa sellist asja ei luba, aga pakkuma peaks. Inimestel on ikkagi väga külm ilma kütteta talvituda. Kusjuures paljudes majades Tshinvalis üldsegi küttekoldeid on?

Anonüümne ütles ...

mh, kas on ka teada, milleks ja kellele need rahapakid siis läksid? vene valituselt " hoolimist " nõuda oleks niikuinii liiast...