reede, detsember 12, 2008

Moskvas avati näitus – Solženitsõn ja Eesti

Moskvas oli täna taas Eestiga seotud armas sündmus. Tagankal raamatukogus „Vene välismaa“ (Русское Зарубежье) avati näitus „Gulagi arhipelaag: Eesti saar", mis on pühendatud kuulsa kirjanik Aleksandr Solženitsõni 90. sünniaastapäevale. Kirjutas ta ju oma kuulsa raamatu „Gulagi arhipelaag" Eestis, Tartumaal Vasula külas Kopli-Märdi talus perekond Suside juures.
Stalinlike repressioonide ajal kohtus Solženitsõn eestlase Arnold Susiga, kelle juurde ta pärast seda, kui tal Moskvas elada ei lubatud, sõitiski. Hiljem peitsid Susid Gulagi arhipelaagi käsikirja, kuni see välismaale toimetati. „Gulagi arhipelaag" ilmus endises Nõukogude Liidus esimesena just eesti keeles, 1989. aastal ajakirjas Looming.
Perekond Susidele oli näitusel pühendatud eraldi stend ning seal oli ka foto sellest kuulsast vutlarist, kus kuulsat käsikirja hoiti.


Kohal olid Arnold Susi tütar Heli, kes kuulsat kirjanikku isikikult tundis. Solženitsõni lesk Natalja ning nende üks poegadest.
Heli Susi andis ka intervjuu ETV Kristerile, mida peaks AK-s nägema homme. Väike jupike sellest. Eelreklaamiks :)



Lõiguke pressiteatest: „Näitus põhineb ajakirja Võšgorod samanimelises püsirubriigis ilmunud materjalidel, mis on pühendatud nende kultuuriinimeste saatusele ja loomingulisele panusele, kes on olnud represseeritud. Väljapanekus on esindatud ka Nobeli preemia laureaadist kirjaniku eesti keelde tõlgitud teosed ja mälestusesemed.“
Mis puutub Stalini repressioone ja tema isiku ümber Venemaal toimuvat, kõike seda tema ülistamist jne, siis soovitan lugeda Memoriaali juhi Arseni Roginski hiljutist esinemist Stalini ajastule pühendatud konverentsil. Roginski ettekande avaldas eile Novaja Gazeta.
Seal on palju huvitavaid pointe. Näiteks seletab Roginski, miks tema arvates valis Putini Kreml just Stalini ajastu selleks, et anda Vene rahvale see pidepunkt, millele nad võiksid oma ajaloos uhked olla. Ta ütleb seal ilusti ja tabavalt minu arust: „Stalini rehabiliteerimise põhjus on selles, et võimul on Venemaal alati õigus!“
„Ma ei taha öelda, et võim 2000-ndatel kavatses Stalinit rehabiliteerida – nad tahtsid lihtsalt pakkuda oma kaaskodanikele võimsa riigi ideed, kes jääb igal ajajärgul võimsaks ning tuleb auga välja kõigust katsumustest. Õnneliku ja uhke mineviku kujundit oli võimule vaja elanikkonna konsolideerumiseks, selleks et taastada võimu autoriteedi tunnustamine, iseenda võimuvertikaali kindlustamiseks.“
Mis veel? Venemaa riigiduuma arutas see nädal seadustepaketti korruptsiooni piiramiseks. Paika pandi ülempiir ametnike jaoks, et kui kalleid kingitusi nad tohivad vastu võtta. Piiriks jäi 3000 rubla (1300 krooni).
Kes tahab nautida ilusaid vaateid Moskvale ning üksiti teada, mis on saanud korterihindadest Moskvas kriisi ajal, võib vaadata Moskva suurima korteriehitaja Donstroi kodukat. Seal paremal nurgas on rubriik „Naši objektõ“, klikage sinna ja vaadake. Mulle meeldib seda vaadata ainuüksi nende vaadete pärast, mis nende majade korteritest avanevad Moskvale. Võimas!
Väike palve ka – keegi hea inimene kommenteeris täna mu Tšeljabinski muljed, et kohaliku kuulsa traktoritehase esimene direktor oli eestlane Karl Ots. Kas sa hea inimene võiksid mulle kirjutada meilile jaanus.piirsalu@gmail.com, et kust selle kohta rohkem infot võiks leida?
Lõpetuseks midagi lõbusat.... Auto minu maja eest.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Huvitav näitus.

Kas sul on plaanis käia ära ka külmapoolusel Oimjakon-is Sahhas?
Nimelt mul olid vanaisa ja isa seal lähedal Ust-Nera-s asumisel.
Oleks hea kui saaks sealt objektiivset tänapäevast infot kohaliku elu-olu kohta.Muide praegu temperatuur seal -50c

Taavi