esmaspäev, märts 26, 2007

Kuidas kardeti, et ma Valge Maja puruks pressin


Moskvas oli imeilus kevadilm täna, aga pärastlõunal tegid tuju pahuraks kõigepealt lätlased ja siis juba kohalikud. Homme kirjutavad Läti ja Vene peaministrid siin alla piirilepingule, kuna ma pole varem seal Vene valitsuse majas Valges Majas käinud, siis mõtlesin juhust kasutada, aga kussa sellega!
Kõige pealt teatas Läti saatkonna uimane pressisekretär Nils, et ta ei pannudki mind kohtumisele Läti saatkonna poolt akrediteeritud ajakirjanike nimekirja, kuigi ma eelmine nädal teda palusin. Siis ta polnud vastu. Helistasin siis siva Valge Maja akrediteerimiskeskusesse, öeldi, et saatku siva faks taotlusega. Saatsin.
Õhtul helistasin, kena naishääl Natalja ütles, et sorry – meil otsustati, et sündmust kajastama pääsevad ainult vene ja läti ajakirjanikud. Kurat nendega, ega seal midagi põnevat polekski olnud, aga põhjus oli tore, miks nad otsustasid, et Moskva ainuke Eesti ajakirjanik sisse ei pääse. Ruumi on seal vähe, sellepärast, ütles Natalja. Selge see, et see ruum oleks lõhki läinud, kui mina - vana, paks ja ilus - kogu oma massiga oleks end sinna sisse pressinud. Nüüd jääb vähemalt Valge Maja püsti.
Tänastes vene lehtedes oli kaks päris huvitavat lugu. Panen siia viited. See lugu räägib detailidest, kuidas vene eriteenistused möödunud aasta juulis Bassajevi ära killisid. Et kuidas kaks naist puistasid tšetšeeni sõdalastele unerohtu joogi sisse, mis järel nad une pealt lihtsalt ära mineeriti, üles pildistati tõestusmaterjalina ja siis lihtsalt magamise pealt õhku lasti. Vot nii tegutsevad eriüksused.
Teine on täiendus mu eilsele loole Našidest, see on reportaaž nende ürituselt. Eriti armas on reportaaži lõpp, kuidas Kommersandi ajakirjanik proovis ka Našide usaldusisikuks saada, aga vaeseke ei teadnud isegi seda, et Kasjanovit üritab lääs pukki aidata selleks, et Venemaa oma naftahinnad 2-3 korda alla laseks. Elementaarne ju, Watson!
Üks tähelepanek ka telemaastikult. Sellega ma olen juba harjunud, et reklaami on vene telekanalites rohkem kui Eestis (teile on seal Tallinnas vist raske seda uskuda, aga nii see on), aga põrutav oli näha NTV uudiste ilmateadet. Enne ilmateadet oli lühike sutsakas Prostamol Uno reklaami, siis tuli kaadrisse ilmauudisteneiu ning hakkas rääkima, et kui hea on seesama onu Uno ning pärast seda läks sujuvalt üle juba homsele ilmaprognoosile :)
Tänane pilt on aga Kesk-Aasia gasterbaiteritest Moskvas. Foto on tehtud Moskvast väljasõidul Jaroslavli maantee alguses. Iga päev, kõige rohkem on neid nädalavahetusel, ootavad nad seal tee ääres omale tööd – kes tahab peatub ja viib mõne usbeki endale maale nt müüri laduma või peenart kaevama. Kui viitsib, siis maksab raha ka. Sealt saab neid palgata milleks iganes. Moodne orjus.

4 kommentaari:

KT ütles ...

mõnusad olmepildid ... tuletab kõike kordselt paremini meelde kui tavalised lehelood.

kordan aga oma kunagist küsimust - kas sa oled kohaliku blogosfääriga ka juba sina peale saanud ... just sellega, mida kohalikud ise toodavad ja loevad.

ja veel - kas kohapeal meediavennaskond juba oskab oletada, millega uus mgaregulaator Bojarskov tegelma hakkab? milles see "nadzor" täpsemalt seisnema hakkab?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Karmole:
ei ole vene blogosfääris kahjuks eriti kodus. aga ühe viite panen, seda peab Moskvas mu tuttav näitleja Anton, kes Eestit pärit. Ta on suur poliitikahuviline, päris huvitavalt kirjutab http://plushkin-papa.livejournal.com/
Kindlasti on Bojarskovi tegemistest kirjutet, aga pole lihtsalt aega olnud lugeda

KT ütles ...

tänud ... lugesin ja muhelesin ... taaskord tuleb meelde, miks mulle meeldib veen keel "на площадке стоит эдакий легкий матерок." - no kas pole mitte võluv ;)

Anonüümne ütles ...

aga sa http://www.echo.msk.ru/ kuulad vä?seal saade osoboje mnenie sinna tihti peale helistatakse ja räägitakse pronkssõduri teemal ,eriti koom kuju on seal prohhanov-se vanamees on omadega nii sassis kui olla saab.nagu kreisiraadiot kuulaks.