laupäev, märts 24, 2007

Andrei Rubljovi ja Aleksius II patriarhiks valimise radadel ehk Venemaa kõige pühamas kloostris


Dagestanist kirjutan pikemalt siis, kui on rohkem mahti, seal oli palju värvikat. Aga täna käisin tuttavatega sellises huvitavas kohas nagu Sergie Posadi kloostris, Moskvast kuskil tunnise autosõidu kaugusel.
See on Venemaa kõige tähtsam klooster, kus hoitakse vene õigeusu kõige suuremat reliikivat - Püha Sergei säilmeid. Pühak elas 14. sajandil ja teda peetakse Vene vürstiriikide nö vaimseks ühendajaks mongoli-tatari ikkest jagu saamisel. Dmitri Donskoi käis enne Kulikovo lahingut tema juures õnnistust saamas.
Kloostris asuvad vene kuulsaima ikoonimaalija Andrei Rubljovi kõik tööd, välja arvatud see kõige kuulsam Kolmainu ikoon, mis siis on Tretjakovi galeriisse viidud.
Seal kloostris valitakse vene õigeusu kiriku peasid ehk siis patriarhe. See klooster on vene õigeusule umbes nagu Vatikan katoliku kirikule. Viimati valiti siin siis Eestist pärit Aleksius II 1990. aastal kogu Venemaa patriarhiks. Seal asub ka tema üks reisidentsidest, nominaalselt on ta ka selle kloostri ülemus.
Kloostri kellatornis asub kogu õigeuskliku maailma kõige pirakam kell – see kaalub 72 tonni! Seda mängitakse ainult suurte pühade puhul. Näiteks ülejärgmine nädalavahetus saab seda lihavõtete puhul kuulda. Fotol siin mängib kellamees suuruselt neljandat kella tornis.
Kõige püham koht selles kõige pühamas kloostris on omakorda Kolmainu kirik, kus hoitakse Püha Sergei säilmeid. Et neid suudelda ja säilmete ees palveteda ning anda preestrile edasi sedelikesed, kelle eest palvetada, selle nimel on inimesed nõus tunde seisma järjekorras. Suurte pühade ajal olevat järjekord pikk isegi tundi viis. Ja inimesed seisavad kasvõi vihmas või lumesajus või suure külmaga. Usk on kõva värk. Isegi Stalin sai sellest lõpuks aru, kui pöördus 1943. aastal viimases hädas vene õigeusu kiriku juhtide poole ja palus neil tegutsemist jätkata ning toetada võitlust fašismi vastu. Olles ise enne enamuse kirikupeadest vangi pannud või hukata lasknud.
Seal kloostris saad aru, kui suur võim Venemaa üle on õigeusu kirikul. Seda peavad paratamatult tunnistama ka praegused Kremli valitsejad. Me Eestis tegelikult ise ka ei kujuta ette, kui võimas mees on Venemaal Aleksius II.
Kloostri juures asub ka vaimulik seminar ja akadeemia, kus mõlemas on õppeaeg neli aastat. Seal oli meile giidiks üks 29-aastane mees, kes õppis seminaris 3. kursusel. Ta ütles, et oli ülikooli lõpetanud kunagi tõlgina ja aastaid töötanud erinevates ametites, saanud päris hästi hakkama, aga 3 aastat tagasi otsustas kõik sinnapaika jätta ja kirikusse tulla. Akadeemias on õppinud ka üksjagu Eestist pärit noori, ka eestlasi. Aga praegu mitte, see ei tähenda küll, et kloostris eestlasi ei ela.

Kommentaare ei ole: