neljapäev, märts 15, 2007

Kalle Laaneti unistus teostus Moskvas: miilits sõidab Porsche Cayenne´idega


Mäletan, et mõni aasta tagasi käis isand Kivine Sofias, tuli tagasi ja näitas kõigile toimetuses fotot politseivärvides Porsche sportautost. Et selline kuulus Sofia politseile. Kõigil oli ihihii-ihahaa. Aga mida ma nägin täna Moskvas? Kahte miilitsavärvides džiipi Porsche Cayenne!! „Eluga riskides” tegin neist pilti ka. Vaadake, kui ei usu.
Ootasin tuttavat Petrovka tänaval, kui tähelepanu pälvis veidi eemal tänaval alanud sebimine. Paistsid kaks džiipi, mille tagaosal olid suured kirja „Miilits”. Mõtlesin, et kae pulli, on alles ägedad masinad ikka miilitsal ja läksin lähemale. Siis selguski, et mitte lihtsalt ägedad džiibid, vaid Cayenned, mis isegi tavavarustusega maksavad miljon krooni. Mis siis politseivarustusest rääkidagi – tundes vene tavasid, siis oli raudselt nendel džiipidel kõik maksimaalne.
Ei kannata, ei kannata kohalik miilits rahapuuduse käes. Eks sellise autoga ole ikka vähe šefim tunne sõita pätti kinni pidama. Selle peale tuli kohe meelde meie hea siseminister Kalle Laanet, kes kunagi, kui talt Tallinna prefektina aastaid tagasi küsiti aru, et miks tal kallis Audi Allroad on ametiautoks, vastas midagi umbes säärast – ega siis politseil ei tohi sitemad autod olla kui kurjakatel, sest muidu olevat alandav tunne tööd teha. Moskva miilitsast saaks nüüd kogemusi hankida, et kas on pidulikum ja puhtam tunne tööd teha.
Kusjuures ei istunud masinas midagi mingid ülemused, vaid politseitunkedes automaatidega kutid. Vaid autojuhid olid tsiviilvormis, teised kõik lühikeste automaatidega sellid. Aga selge see, et nad mingid tavalised võmmid ei olnud. Mis nad seal tegid, ma ei saanudki aru – seletasid tükk aega midagi paari automanikuga ning sõitsid siis ära.
Petrovka tänaval asub muide Moskva miilitsa peakorter. Nende aadress Petrovka 38 on kindlasti üks kuulsamaid aadresse Venemaal. Ilmselt osaliselt ka tänu samanimelisele Nõuka-aegsele filmile.
Petrovka tänav on üldse huvitav tänav. See on pikk sirge tänav sisuliselt Lubljankalt kuni Sadovaja ringteeni. Kuskil 500 meetrit enne tänava lõppu muutub ootamatult tänava nimi! Lihtsalt – eelmine maja on veel Petrovka aadressiga, järgmine maja juba Karetnõi rjad, kusjuures ei mingit kurvi või nurgakohta. See viimane maja Petrovkal ongi juhuslikult see Venemaa kõige kuulsam miilitsamaja.
Ise käisin täna GULAG-i muuseumis ja sain kokku Eri Klasiga, aga neist mõlemast saab lugeda lähiaja Päewalehtedest.
Klasiga sai nalja ka, õigemini sai nalja Novaja Opera (Klas on seal peadirigent) arvutimehega. Istume Klasiga tema kabinetis, ajame juttu, kui Eri äkitselt avastas, et assa kurat, kus mu läpakas on viidud! Kutsus arvutimehe, et too arvuti tagasi. See oligi paari mintsa pärast arvutiga tagasi. Paneb ilusti üles, juhtme seina ja puha. Ütleb, et nüüd on kõik korras ja hakkab ära minema, kui Klas ütleb talle, et too hiir, too hiir ka, et mul enne oli. Kutt toob hiire. Siis märkab Klas, et internet ei toimi. Küsib, mis viga. „Ah, te tahate interneti ka jah?”. Täitsa loll, tõi Klasile arvuti mängimiseks või omaarust?
Luksusautodest veel. Ükspäev märkasin Vene riigiduuma ees, kus tegelt alati seisab uhkeid masinaid, et juba on keegi duumasaadik endale ka Bugatti jaksanud osta. See on küll nüüd juba paari-kolme milli kroonine laks. Duumasaadikud rikkus häbenema ei aja. Lihtne venemaalane oleks kindlasti kommenteerinud - vapšee bolše sovesti net! (Südametunnistust enam üldse pole.)
Alles esines teleuudises Žirinovski partei aseesimees Mitrohhin – pole üldse loll mees nagu ka tema ülemus – kes rääkis mida ta arvab uutest liiklustrahvidest. Jutt jutuks, aga vana rääkis seda kõike lösutades mingis limusiinis. Hästi oli näha, kuidas väike lauake oli tal kõrval, mingi pudel paistis. Ja selle kõige kõrvale seletas midagi ausa liiklusmiilitsa vajalikkusest Venemaal. On ta ise sellist näinud ja usub selle võimalikkusesse Moskvas?
Muide, mul on viimasel ajal pidevalt jama krediitkaardiga. Algul sai sellega ludinal igal pool maksta, aga nüüd on järjest probleeme, et ei taha läbi minna. Nüüd vastupidi on ainult üksikud kohad, kus seda masinad loevad. Ma kasutan Hansapanga Visa Goldi. Visa-deebetkaart läheb palju tihedamalt läbi. Peaks pangast küsima, kas probla võib olla kaardis või mis värk on.
Panen siia jutu juurde ka ühe viite minu kommentaarile, mis ilmus tegelikult juba nädala algul Päewalehes. Puudutas see Pronksmeest ning juhtisid tähelepanu sellele, et Venemaal endal on suhteliselt vähe, et mitte öelda sisuliselt olematud andmed selle kohta, kus Punaarmee sõdurid Tallinnas maetud on. Sealt saab kuulata ka Žirinovski esinemist duumas sel teemal.

2 kommentaari:

Mikk ütles ...

Jaanus - kaartide ja raha teemal soovitan kasutada Krediidipanka. Miks? Sellest pikemalt kirjutasin ühes oma blogi sissekandes:

http://mikkk.blogspot.com/2006/02/kui-reisid-tihti-ja-tahad-raha-vlja.html

Unknown ütles ...

ongi!)))