reede, jaanuar 01, 2010

Satiiri imitatsioon Venemaal – Putini ja Medvedevi ametlik koomiline lauluvideo

Venemaal juhtus vana-aastaõhtul see, mis pole juba kümme aastat võimalik olnud. Nimelt lasti Pervõi Kanali eetrisse animamultika, kus nukkudena esitatud Putin ja Medvedev teevad lauldes aastast kokkuvõtet – Medvedev mängib garmoškat ja Putin lööb vastu tagumikku tamburiini. Video on üsna neutraalne, isegi ettevaatlik (nagu siit ise vaadata võite), aga Putinit üle pole Venemaal teleekraanil julgenud keegi selliselt kujutada pärast seda kui ta sai presidendi kt-ks täpselt 10 aastat tagasi.



Parimad kohad (ja sellisena veidigi kriitika moodi) on minu arust need, kus nad üksteist kiidavad, nagu pidevalt ka päriselus juhtub.
Viimati esines Putin nuku-kujul Vene teles kuulsas naljashows Kuklõ, aga see juhtus tema peaministriks olles, veel kaugel 1999. aastal. 2000-ndatel kõrgete riigitegelaste üle enam selliselt avalikult nalja visata ei juletud.
Näis, kas see ettevaatlik video tähendab rohkemat. Pervõi Kanali boss Konstantin Ernst lubanud, et Putinist ja Medvedevist saavad osalised uues huumoriprogrammis „Isikumultus“ ("Мульт личности").

Võib olla tähendab see lihtsalt Putini enesekindluse tõusu, et võite ju veidi naerda minu üle kui tahate! Putin ilmselt arvab, et viimasena ja paremini naerab nagunii tema... Hiljuti tehti samuti Pervõi kanali saates „Projectorparishilton“ ("Прожекторперисхилтон") ettevaatlikult nalja Sotši OMi (Putini lemmiklaps) embleemi (kõrval pildil) üle ning Putini hiljutise neli tundi kestnud rahvaga otse-eetri üle.
Palju tõenäolisem on, et see kõik on lihtsalt satiiri imitatsioon. Venemaal toimub paljude asjade imitatsioon. Nüüd jõuti siis satiiri ametliku imitatsioonini.
Gleb Pavlovski jõudis juba arvata, et midagi hirmsat riigi esimeste meeste ilmumisest teleekraanile sellisel kujul juhtuda ei saa. A mida hirmsat üldse saaks?
Ja muidugi – head uut aastat, sõbrad! Tegutsege uuel aastal veel julgemalt!

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teravust võiks natuke rohkem olla,
aga väikese-revolutsiooni meki annab juurde küll!

Jaanus,lugedes sinu viimast artiklit Päevalehest,siis saan aru,et tõmbad Venes vaikselt otsi kokku?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Mitte päriselt. Pidevalt enam jah Moskvas ei ela, aga iga kuu hakkan Venemaal käima 7-10 päeva.

Ago Visak ütles ...

Loodan, et jätkad blogimist. Head uut aastat ka!

Unknown ütles ...

Mis seal siis ikka, vene naljad nagu alati

indrek ütles ...

Head uut aastat Jaanus!

Anonüümne ütles ...

Satiiri imitatsioon - väga hea väljend :)