esmaspäev, jaanuar 25, 2010

Kuidas elab Ukraina?

Viibin terve nadala Ukrainas, et kirjutada veidi olukorrast enne presidendivalimiste II vooru ning Ukraina seisukorrast yldisemalt.
Pyhapaeva ohtul joudsin Kiievisse. Kiievisse joudes on on loomulikult esimene kysimuse, et kuidas Borispoli lennujaamast linna saada. Kesklinna on lennujaamast paaarkymmend kilomeetrit vahemalt. Kiievis elavate tuttavate abil moned vihjed, kuidas seda korraldada:
Variant 1. Võtate takso lennujaamast. Taksojuhid võivad olla ahned ja ja tahta palju raha. Küsivad umbes alates 350 grivnast (1 grivna = 1,35 krooni). Kui otsustate selle valiku kasuks, siis ärge võtke taksojuhti lennujaama seest nende hulgast, kes teil ise varrukast kinni võtavad (sest nemad on vaid vahendajad ja reaalselt teid linna ei too), vaid jalutage lennujaamast välja ning proovige sealt leida mõni juht, kes on tulnud kliendiga lennujaama ja nüüd otsivad klienti kellega linna tagasi saada.
Variant 2. Lennujaama eest leiate valjuhäälse tädi, kes sulle müütab kohti bussis või mikrobussis, millega reeglina kohalikud inimesed sõidavad. Sellega saab sõita kas Harkovski metrooni (sealt edasi metrooga) või bussijaama. Hind peaks olema 20 grivnat (Harkovski) või 25 bussijaama. Ebamugav ja aeganõudev.
Variant 3. Leiate kohaliku tuttava abiga tuttava taksojuhi, kes teile vastu tuleb. Nii tegin mina ja sain kesklinna 150 grivnaga, andis ka thseki. (kui kellelgi vaga vaja, voib mulle kirjutada ja ma voin anda taksojuhi numbri.)
Kuna oli ysna hilja, saime taksojuht Gennadiga kesklinna 30 minutiga. Gennadi sonul on kriisist tingituna (mis Ukrainas paris karm, GDP kukkus 2009 13 protsenti) taksojuhtide arv kovasti tousnud. Paljud on too kaotanud, aga autod on liisinguga voetud ning siis ei jaagi muud yle, kui taksot soitma minna. Gennadi ytles, et kui enne kriisi teenis ta taksot soites kuus puhtalt keskmiselt 1000 dollarit, siis nyyd oluliselt vahem. Yks pohjus on ka grivna kursi paris kova langus. Kui ennee kriisi maksis 1 dollar 5 grivnat, siis nyyd ligi 8 dollarit. (btw – besniin maksab jamedalt vottes 1 dollar siin, mis Gennadi sonul vaga kallis.)
Gennadi oli kindel, et Janukovitsh voidab teises voorus. 10 protsenti kaotust on Timoshenko jaoks tagasitegemiseks liiga suur, oli ta kindel. Samas oli ta ka kindel, et Julia niisama lihtsalt alla ei anna. Munadega naine, ytles ta proua Julia kohta.
Kiievis oobin otse Iseseisvusvaljaku korval hotellis Khreschatyk. Nouka-aegse sisuga toad, aga suur pluss on kesklinn, et hotellitubades on tasuta wifi ning hind – 630 grivnat (850 krooni) yhene tuba. Moskvas voib sellisest hotellist kesklinnas ainult unistada. Ausalt oeldes minu jaoks normaalne hotell. Toas on nostalgiat tekitav Saraatovi kylmik, mis poriseb paris korralikult, loodetavasti jaan ikka magama.
Kui koik ilusti laheb siis kirjutan edaspidi peale Kiievi veel elust Donetskis, Odessas, Lvivi ja Ivano-Frankovskist. Paris kylm on siin. Tana ohtul oli Kiievis miinus 20, aga Donetskis ennustatakse kolmapaevaks miinus 32. Prrr!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii et kas ongi nii nagu selles venelaste(? - kahjuks küll mitte eriti vaimukas) anekdoodis?
Медведев задает вопрос Путину:
- Владимир Владимирович, зачем же в проекте бюджета предусмотрена гигантская сумма на странные стеклянные бусы?
- Это не “странные” стеклянные бусы, а секретное стратегическое оружие нашей страны!
- Э… Не понял…
- Когда Янукович станет президентом, мы у него за такие бусы все что угодно сможем выменять!

KT ütles ...

kas keegi arvab ka midagi variant number kolmest, et mitte JT ega VJ, vaid nr 3? presidendi valimisseaduse kohaselt on see veel mõni päev võimalik.

Jaanus Piirsalu ütles ...

Karmole: sellist voimalust kyll keegi ei maini. Aga inimeste seas on sonades toetust Tigipkole yllatavalt suur. eriti lootus, sest paljud tahavad naha uusi nagusid, sest kuigi JT ja VJ poolt haaletas 60 prossa, siis isegi nende toetajad tunnistavad, et oleks vaja uusi poliitikuid ja uusi ideid Ukrainale. Lyhidalt selline markus siis.