teisipäev, jaanuar 20, 2009

Putini majandusanalüütikud on kaineks saanud

Veidi Vene majanduse perspektiividest. Putin käskis ümber teha tänavuse riigieelarve. Tuletan meelde, et eelmisel aastal vastu võetud eelarve oli tehtud arvestusega, et naftabarreli keskmine hind on tänavu 95 dollarit, rubla kurss dollari suhtes on 25,4 rubla ning eeldatav eelarve ülejääk kujunes nii 1,9 triljonit rubla ja majanduskasv oli vist 3-4 protsenti.
Nüüd on inimesed kaineks saanud ja eelarve tehakse ümber lähtuvalt sellest, et naftabarreli keskmine hind aasta jooksul on 41 dollarit (praegu on Urals kuskil 30 dollari kanti), rubla kurss dollari suhtes langeb 35 rublani (ametlik kurss homseks on juba 33,4 rubla), tõusu asemele SKP langeb 0,3 protsenti, inflatsioon tuleb 13 protsenti, mis kokku tähendaks eelarve puudujääki 5 protsenti SKP-st ehk umbes 2,4 triljonit rubla (venemaa reservfondis on 4 triljonit rubla).
Aga see ei pruugi veel kindel olla, sest tuntud majandusekspert, professor Konstantin Sonin ütles Ehho Moskvõs, et kui majanduslik langus tuleb 3-5 protsenti, siis see on isegi optimistlik prognoos.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Väike korrektuur: aasta algusest on keskmine Uralsi hind olnud enamvähem täpselt 41-42 dollari kanti, mitte 30. Mis ei tähenda, et aasta keskmiseks ei või muidugi 30 tulla. Plindris on nad niiehknaa.