laupäev, jaanuar 31, 2009

Pildikesi Peterburist - moesalong "Surm meestele", puusuusad, Astok Press ja arhitektuur

Kui Venemaal keegi küsib sult, et „kak dela?“ (kuidas asjad edenevad ehk siis et kuidas käsi käib), siis tuleb vastata, et „dela u prokurora“ - selline venelaste eneseirooniline huumor. Päevakohane alati ja ükskõik millise võimu ajal.
Aga nüüd veidi Peterburist, nagu ma lubasin. Ma pikalt ei kirjuta, panen parem fotosid.

Kõige naljahimulisemad on Peterburis naistepoodide omanikud. Nägin mitut naljakat poe nime nagu näiteks see moesalong – „Surm meestele“ (täpsem tõlge oleks tegelikult surm abikaasadel, aga surm just meesabikaasadele)! Siis mäletan veel sellist poe nime – „Vabade naiste pood“ ja veel „Koduriiete pood“. Tallinnas ei ole pooltki nii lõbus.

Erinevalt Moskvast on Peterburis endiselt veel vägagi aus vabaõhuajalehed. Metroo või trammipeatuste lähedal on neid palju. Nagu fotolt näha, siis on tarvitajaid küll. Küllap on miski väga tähtis tekst.

Olin just siis Peterburis, kui tähistati käraga Leningradi blokaadi lõpetamise 65. aastat. Linn oli seks puhuks kõik kohad vastavalt ära dekoreerinud. Justkui irooniana käis samal ajal vaidlus selle üle, et peaks ära keelama linna uue prügimäe rajamise kohta, kus blokaadi ajal olla hukkunud tuhandeid Punaarmee sõdureid. Kirge oli palju ning süüdistusi, et vaat mis kisa te kõik tegite Pronkssõduri ajal eestlaste suunas, aga nüüd tahate ise samamoodi teha. Lõpuks peatati prügimäe rajamine. Huvitav on aga see, et nagu selgus, siis on ümber Peterburi igal pool sõja ajast hukkunute säilmeid veel, mis tähendab et polegi kohta kuhu prügimäge rajada... Ühesõnaga, nad on Venemaal nüüd ise selle Pronkssõduri-teema pantvangid.

Nädal tagasi andsin paar soovitust, kuhu sööma minna. Võin anda ka paar soovitust kuhu niisama õlut jooma minna. Nt kohe kesklinna lähedal Vostanija ulitsa 39 asub väike ja armas iiri pubi Foggy Dew. Seal saab nt Guinessi normaalse hinnaga Venemaa kohta – 220 rubla ehk siis 70 krooni. Siis on veel mõistlik koht kohe seal lähedal (Rõljeva 6) inglise pubi nimega Pickwick. Lahked ettekandjad :)see kutt keskel on hüüdnimega Peterson, kuigi on pärit Siberist. Plikade nimesid enam ei mäleta.

Venelane on nutikas. Meie mõistest kohaliku ARKi ukse ees pakutakse kohe väikebussis autokindlustust, bussis on isegi lauad ja muu vajalik – liikuv kontor.

Kõik teavad automarki Škoda Octavia, hea auto. A tuleb välja, et mõnel mehel on päris rariteetne mudel – Škoda Actovia. Huvitav, kas ta ise vahetas lihtsalt tähed ära või on kellelgi parem seletus?



Tõelist nostalgiat sain tunda, kui seda toredat vanahärrat kohtasin! Vaadake tema suuski ja suusasidemeid! Viimase peal klassika 1960-1970-ndatest. Ajasin taga juttu veidi, vana ütles, et käib talvel ikka iga nädal korra tunnikese suusatamas. Kui lund on. Need suusad vajavad raudselt lund.

Peterburi on igasuguseid sõjaväestaape täis pikitud. Sestap näeb linnas palju sõjaväepatrulle. Kujutan ette, et kuttidele on see karauulis linna peal patseerimine hea vaheldus sõjaväe osas istumisele kuskil Leningradi oblasti metsas.


Hannes Astok on Peterburis oma meediaimpeeriumi avanud. Müts maha, täiesti salaja on hea Hannes suutnud selle püsti panna, Eestis keegi ei teadnudki. Eks tal muidugi kogemust on...

Peterburi on kuulus oma hoovide poolest. Need on siin kesklinnas tõelised laburündid. Selle foto tegin ühel hommikul hotelli aknast, kus avanes üsna miljööväärtuslik vaade, nagu tänapäeval öeldakse. Peterburi väikehotellid ei võta õnneks selle eest veel lisaraha. Moskvalased raudselt võtaksid.

Avastasin, et olen juhuslikult pildistanud ka FSB peakorterit Peterburis. See vasakpoolne koloss ongi – Liteinõi 4. Peterburis sama legendaarne aadress nagu Moskvas Lubjanka 1. FSB hoone juurest ongi hea edasi minna suurepäraste näidetega Peterburi uuemast arhitektuurist. Nagu me teame, siis fantaasial ei ole piire. Ja sellele tõestuse leidmiseks ei pea tingimata Eestisse sõitma.









7 kommentaari:

Unknown ütles ...

Sõitsin paar aastat tagasi Tallinnas mööda üht vaiksemat tänavat, kui ühtäkki peas käis *klõps* - miski on viltu. Tagurdasin mitukümmend meetrit, enne kui probleemi allika leidsin:

Tänavaservas seisis suht värske olemisega Arbuus Impreza.

Ju olin mööda sõites pilgu üle libistanud, lihtsalt võttis paar hetke enne kui semantiline analüüs punase lipu üles viskas;)

Anonüümne ütles ...

a vot nüüd nad panevad su kinni. spionaazhi eest.

mis asja teil, kodanik, heast peast on liteinõi tänaval pildistada, ah? teame-teame, nad kõik räägivad, et "ma juhuslikult". zlõhali, znajem.

aga ära üleliia muretse, mõne aja pärast vahetatakse sind ehk simmi hermanni vastu välja. narva sillal :)

Anonüümne ütles ...

Mulle veel meeldib Peterburis ilusalongided kett nimetusega "Strashnaja sila" ja lastekeskus "Zhivulechka".

Maria

Meeskoor ütles ...

Hea Jaanus,
tore, et mu "suure saladuse" avastasid.
Ega see Peterburis äri ajamine mingi meelakkumine pole :-)
Ma olen seda Astok-Pressi (ja kirjastuse "Astok") tegevust juba mõned aastad jälginud, aga tegelikult pole aru saanud, miks tal selline nimi on.
Kodukas on ka
www.astok-press.ru
Aga ega seegi midagi lisa.
Jaanus, helista neile sinna ja küsi, miks niisugune nimi? Äkki saad laheda loo?
Ma tean vaid ajaloost seda, et üks mu vanaisa vendadest olla Esimese ilmasõja käigus jaanud Piiterisse. Kas sel selle looga midagi pistmist on, ei tea.
Terv
Hannes Astok
5091366

Jaanus Piirsalu ütles ...

Oo, tere Hannes! Vahva sust kuulda! No vaatame, ehk ma huvi pärast tõesti helistan neile. vaatasin nende kodukat. Kõlab uhkelt - Publisher House Astok!

Anonüümne ütles ...

mis see Zhivulechka tähendab?

Liis

Anonüümne ütles ...

Sõna Zhivulechka on raske seletada.
Zhivoi chelovek öeldakse inimese kohta, kes on väga elav ja temperamentne. Zhivulechka on nagu selline pisike, jookseb ringi, et kohe eriti elav:-))

MAria