neljapäev, jaanuar 15, 2009

Mark Sirõki menupäevad Moskvas

Tänase päeva Eesti staar Moskvas oli Mark Sirõk (fotol), kes Našide kutsel Moskvat väisas. Teda võeti vastu nagu Kaelvipoega, ilma liialduseta. Kui ta hommikul Piiteris rongiga saabus, siis võttis teda vastu hunnik našiste eesotsas mõnende nende noorte duumasaadikutega. Edasi viskasid noored našistid Sirõkki ligi minut aega õhku nagu kinostaari või olümpiavõitjat. Seejärel käis Sirõk nagu mingi riigipea lilli panemas Suures Isamaasõjas hukkunute memoriaalis Poklonnaja Goral ning kohtumas sõjaveteranidega.
Panen siia TV-Tsentri video Sirõki vastuvõtust, midagi nii imelikku näen harva.... Ka Pervõi kanal tegi sellest uudise, tõsi küll tagasihoidlikuma. Seda näeb siit.
Ma ise käisin toimetuse soovil vaatamas Sirõki kohtumist Našidega nende peakorteris Valgevene vaksali lähedal (minu fotod on just sellelt ürituselt). Väike kirjeldus sellest.

Sadakond Kremli-meelse noorteliikumise Našid liiget tõusid püsti ning plaksutasid paarkümmend sekundit, kui peagi 19-aastaseks saav Sirõk astus saali, kus ta andis noortele pressikonverentsi. „Hullumeelne päev,“ alustas sümpaatse nooruki välimusega Sirõk oma esinemist.


Moscow from Jaanus Piirsalu on Vimeo.

Iseenesest lõppes kohtumine noortega kiiresti, saalitäiel uuskomsomolastel jätkus küsimusi veerand tunniks. Küsimusi esitati soravalt, ilma kogelemata, mida näeb harva ajakirjanike pressikonverentsil. Ka Sirõk ise esines enesekindlalt ja soravalt. Aeg-ajalt noored plaksutasid tema vastuste peale.
Kohe alguses teatas Sirõk noortele, et „kahjuks pole kohus läbi, nagu paljud arvavad“, sest prokratuur kavatseb tema ja ta kolme kaaslase kohtuotsuse edasi kaevata. Aga kui ka teistes kohtuastmetes peaksid nad õigeks jääma, siis see oleks suur võit. „Ja siis peab valitsus tagasi astuma, sest nemad on Pronkssõduri ümber toimunud sündmuste tegelikud süüdlased,“ jätkas Sirõk.
Õigeksmõistmise kohta linnakohtus ütles Sirõk veel, et see oli šokk kõigile kohtualustele ja ka prokurörile.
„Need Pronkssõduri sündmused päästsid venekeelse ühiskonna kui kogukonna Eestis,“ ütles Sirõk kohtujutu lõpetuseks.
Sirõk väitis, et Pronkssõduri teisaldamisele järgnenud korratuste ajal hukkus rohkem inimesi kui ainult Dmitri Ganin. „Aga neist ei tohi kirjutada ega nende kohta infot anda,“ rääkis ta noortele, kes jälgisid teda varjamatu vaimustusega. “On palju selliseid juhtumeid, millest vaikitakse.“

Edasi rääkis Sirõk (fotol), et kohati on tema elu nagu seiklusfilmis. Nii väitis ta, et möödunud aasta 9. mai eel jälitati autot, milles ta sõitis, kolme autoga ning üritati jõuga nende auto teed sulgeda.
Kahekuulise vangistuse kohta Pronksiöö sündmuste järel rääkis Sirõk, et tema tuju tõstsid uudised Našide ja teiste Kremli noorteorganisatsioonide meeleavaldustest Eesti saatkonna ees Moskvas ning aktsioonidest Eesti-Vene piiril. „See andis palju jõudu,“ ütles Sirõk.
Sirõki sõnul kuulub tema viimasesse põlvkonda, kes võib Eestis seista veel „tegeliku ajaloo eest“. „Ma tunnen, et mul on jõudu ja võimalust muuta maailma,“ teatas ta, teenides sellega järjekordse aplausi Naši-noortelt.
Üks plika tundis huvi, kas Sirõkil oma tüdruk on. Sirõk vastas, et on, aga ta elab Kanadas. Ma pakun, et Naši plikade seas on Mark praegu üks nõutumaid peigmehi. Kõige popim poiss igal juhul. Mida veel ühele 19-aastasel kutile vaja.

7 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kuna elad ja töötad Venemaal, siis võib olla oskad vastata järgmisele küsimusele: teatavasti on Venemaa paljude põlisrahvastega riik. Siis kuidas Venemaal on lahendatud nende põlisrahvaste keeleküsimus? Kas lisaks riigikeelele on vabariigi piires neil keeltel mingi staatus? St. võrdväärne riigikeelega, dokumendid mõlemas keeles, kooli õpetatakse emakeelena?

Anonüümne ütles ...

kule Jaanus , minus tekkis praegu viha---

Anonüümne ütles ...

Sirõki - sugune mees saab Tallinnas tappa, niiet tapab näidAu ainult nägu

Jaanus Piirsalu ütles ...

Janekile - osades rahvusvabariikides on neile nö teise keele staatus, nt Komis. seal peaks põhimõtteliselt olema õigus riigiasutustes, poes saada asjad aetud kohalikus keeles, aga praktikas seda toimib väga harva. selles mõttes, et kõik kasutavad, isegi need kes oskavad komi keelt, ikkagi vene keelt. Tatarstanis, Baškiirias, Tšetšeenias, Inguššias ja veel mõnedes kohtades aga peaks see praktikas ka toimima. Aga seda, et dokumente kohalikku keelde kuskil ümberpandaks - seda ma pole küll kohanud. Koolides õpetatakse emakeelt paljudes vabariikides. Mõnes kohad aktiivsemalt, mõnes vabariigis formaalselt.
Anonüümsele - Mis sa talle ikka tappa annad, ta ju osa ideoloogiast. Sellega saab tüüp ainult suuremaks märtriks... Interfax kirjutas juba, et ta tahtvat Venemaalt poliitilist varjupaika paluda.

Anonüümne ütles ...

Noh, eks meil igal ole oma 15 min kuulsust. Selge see, et ta yritab ennast huvitavamaks teha, kui ta tegelikult on. Kes ikka tahab mingite lihtlabaste maradööride ja röövlite eesotsas olla?

"Sirõk väitis, et Pronkssõduri teisaldamisele järgnenud korratuste ajal hukkus rohkem inimesi kui ainult Dmitri Ganin. „Aga neist ei tohi kirjutada ega nende kohta infot anda,“ rääkis ta noortele, kes jälgisid teda varjamatu vaimustusega."

Sellist juttu saad ainult Venemaal rääkida, kus see võibolla tõesti võimalik on ja seetõttu ka inimesed usuvad. Andke andeks, aga Eestis ma ei kujuta ette sellist asja. Siin on vastupidi, kui ajakirjandus kuuleb, et midagi yritatakse 'kinni mätsida' või 'keegi annab juhtnööre', et sellest ei ole hea kirjutada, on see just suurelt järgmisel päeval lehes, koos sõnavabaduse piiramise katsega. Seega on see väide väga ebatõenäoline. Isegi kui see oleks tõde (hukkunute kohta), siis Sirõki taoline kutsikas, sellest kyll midagi ei teaks (no muidugi, kui ta nendele hukkumistele ise muidugi otseselt kaasa ei aidanud).

Ühesõnaga, loodan, et need avaldused jõuavad Eestis avalikkuse ette, sest kui senini ei ole tema riigivastasust suudetud tõestada, siis sellised episoodid oleks kohtu järgmises astmes vägagi abiks. Ja selles suhtes on Sirõkil õigus, kohtumõistmine ei ole veel lõppenud.

Anonüümne ütles ...

Üks asi selle TV-Tsentri video juures mulle meeldis. Venelased näevad nüüd omaenese televisioonist, milline olukord Eestis on. Eesti valitsus võib hambaid kiristada aga kohus mõistab ikka õigeks. Ma arvan, et kõik mõtlevad venelased tabavad ära, kui suur erinevus on siin Venemaa kohtuga võrreldes.

Anonüümne ütles ...

viimasele anonüümsele- tundub Venemaal ei saada sellest aru, et valitsus vastu ja kohus mõistab õigeks. Nemad mõtlevad et Eesti riik on nõrk ja see õhutab noid suurematele "vägitegudele"