laupäev, oktoober 04, 2008

Venemaa paljastab taas Eesti luurajaid

Kaitsepolitsei on jälle Venemaal hambus. Reedel ilmusid korraga ajalehes Izvestija ja telejaamas NTV põhjalikud materjalid „Eesti luure aktiviseerumisest Venemaal“. Suhteliselt identsed materjalid, mis pole ime, sest sisuliselt on neil samad omanikud. Mõlemat kontrollib Rossija-pank, mida juhib VVP-le väidetavalt väga lähedane Juri Kovaltšuk. Kovaltšuki on nimetatud mõnikord Vene pressisi VVP finantshuvide üheks peamiseks esindajaks Timtšenko kõrval. NTV-d kontrollib Kovaltšuk Gazprom-Media kaudu ja Izvestijat kindlustusfirma Sogaz kaudu.

Kõigepealt ilmus hommikul see Izvestija artikkel. Õhtul näitas NTV saates „Чрезвычайное происшествие“ (erakorraline juhtum) 17-minutilist dokfilmi võtmes tehtud "Вербовка по-эстонски" (Värbamine Eesti-moodi). Izvestija-loost kirjutas tänane Päewaleht (link), ma räägin lühidalt sellest NTV saatest. (Ma pole netist veel seda saadet leidnud, kui keegi leiab, siis võib julgelt kommentaaride alla lingi saata, et kõik huvilised võiksid ka ise vaadata.)
Põhikangelane on seal juba kuulsaks saanud Lihula mees Allan Saar. Saates näidatakse mitu korda lindistusi temast, kus ta ilmselt kuskil FSB kontoris räägib otse kaamerasse. Saar väidab seal „puhtsüdamlikus ülestunnistuses“, et kapo tahtis talt andmeid mingite raketibaaside kohta Pihkva oblastist. Aga et ta keeldus. „Pärast seda muutus ta elu põrguks,“ ütleb saate jutustaja. Saar räägib, et ta võeti Eestis kinni ja hoiti kolm päeva kinni. Pärast seda olevate ta hakanud endaga kaasas kandma paberit, kus oli kirjas a la et minu surma puhul süüdistada kapot. Saar ütleb lindile konkreetselt kahe kapoka nimed, kes väidetavalt teda koostööle sundisid – Martin Post ja Tõnu Engels või Endels, halvasti oli kuulda.

Saade lõppeb sellega, kuidas Saar Venemaalt oma autoga minema sõidab ning hetk enne üle piiri sõitmist, pistetakse kaamera nina alla ning ta ütleb kaamerasse, et tal pole Venemaale ühtegi pretensiooni, „te tegite oma tööd“.
Siis näidatakse saates kedagi Dmitri Antonovit, kes jutustaja teksti järgi justkui töötas millalgi kapo heaks Leningradi oblastis. Näidatakse salvestust temaga, mille kohta öeldakse, et see on tema teadmata lindistatud. Antonov räägib seal näiteks, et kuidas kapo värbajad ise raha välja petavad riigilt. No et ei anna värvatutele kogu raha edasi. Veel räägib kodanik Antonov pikalt, kuidas USA eriteenistused kasutavad Eestit ära „nagu prostituuti“.
Seda rõhutatakse saates mitu korda, et Eesti eriteenistused on CIA ja MI-6 filiaalid ning, et Eesti ei võta Venemaa vastu tegutsedes vastu iseseisvaid otsuseid. Näidatakse jälle seda kuulsat Ojamäe ja Pablo Milleri juhtumit. Juurde näidatakse Pihli pilti ja toonitatakse, et ta on nüüd siseminister, kes andis käsu julmalt maha suruda „rahulik rahvameeleavaldus“ möödunud aprillis.
Siis on veel kellegi Valeri, endise raketiväelase juhtum, kes sõitis Eestisse sugulastele külla. Seitsmes meel hoiatas Valerit, et teda hakatakse värbama ja ta võttis diktofoni kaasa. Ja nii läkski, aga kaval Valeri lindistas kõik jutuajamised karmide kaitsepolitseinikega nende teadmata lindile (tõeline Bond!) ning Venemaale jõudes läks kohe nende lintidega „kuhu vaja“. Pärast tundis Valeri fotodel enda ülemeelitajatena ära tuntud kapokad Aleksander Tootsi ja Juri Figlovski. Saates näidati ka mõlema mehe fotosid, mis jutustaja sõnul olid tehtud ühe Eesti-vene piiripunkti avamisel. (Neid pole muidugi eriti keeruline ükskõik kuhu stoorisse mässida, sest mõlemad on suhteliselt avalikud kapo töötajad. Ma küll veidi kahtlen, arvestades nende kõrget positsiooni, et nad isiklikult hakkaksid mässama mingi endise raketiväelasega – Lääs teab nagunii vene raketivägede kohta rohkem kui küll, milleks neile vaja veel kedagi endist?)
Näidati veel vene piirivalveohvitseri Vjalkovi, kes 10 000 dollari eest müüs end eestlastele ning sai selle eest 10 aastat türmi.
Esines FSB sõjalise vastuluure osakonna juhataja esimene asetäitja Vladimir Nosov, kes rääkis, et eesti luure esindajad provotseerivad vene sõjaväelasi või „vajalikke inimesi“, kellel on sugulased Eestis, sellega et muidu juhtub suguslastel tõsiseid probleeme Eestis
Millegipärast oli veel sisse mässitud kirjanik Mihhail Veller, kellele anti eksperdi roll selles osas, et Eesti on Ameerika teener. Mulle tundus aga, et tema kaks lauset olid välja rebitud mingist muust kontekstist.
Ühesõnaga selline klassikaliselt hea propagandadaade nagu neid pidevalt Eesti ja Läti-Leedu kohta tuleb. Kaitsepolitsei ütleb kindlasti, et see kõik on täielik vale. Suures osas võib olla küll, aga kas täielik... Terakse tõtt ja fakte oli seal kindlasti.
Ma siia lõppu panen video, kus üks noor Vene ohvitser räpib oma kehvast elust. See läks talle üsna palju maksma – karistuseks viidi ta Peterburi alt teenima Kaug-itta. Vaadake sealt Rutube lehelt kommentaare ning otsige üles selle ohvitseri enda sissekanne 28. septembrist. Lugege läbi. Saate paljustki aru.
Tänanes Päewalehes ilmus mu lugu Valgevenest, peamiselt Minskist. Lisan videolõigu Minski kesklinnast, Nezavissimaja prospektist, mis on nende peatänav. Video on tehtud Oktoobri-platsil, mis on Minskis peamine opositsiooni kogunemiskoht


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Video (3. okt 19:40 Чрезвычайное происшествие. Расследование)
http://live.palmtv.ru/cgi-bin/index.cgi?Ch=5&Year=2008&Month=October&Day=3&Hour=
19&Minute=40&Second=0&Rew=1

Anonüümne ütles ...

http://www.izvestia.ru/world/article3121171/

Anonüümne ütles ...

Полная версия фильма
http://npest.moy.su/forum/31-656-1