neljapäev, veebruar 14, 2008

Mida tahate Groznõist teada?

Väike ideekonkurss jälle. Mul õnnestus möllida ennast Vene MIDi koostatud välisajakirjanike gruppi, keda sõidutatakse Tšetšeeniasse, Groznõisse. Ekstaole nagu on see organiseeritud reis, aga muud moodi mul praegu võimalus sinna pääseda puudub.
Tšetšeenia on kuulutatud terrorismivastase võitluse piirkonnaks ning välisajakirjanikud pääsevad sinna erilubadega. Saab muidugi ka niisama, ja mul on paar tuttavat pakkunud seda võimalust. Aga kui ma sinna lähen ilma eriloata ja see pärast välja tuleb, siis võetakse mul Vene akrediteering ilma erilis jututa ära. Omapäi Tšetšeeniasse aga suduavad eriloa hankida ja intervjuusid kokku leppida praegu ehk ainult Reuters, WSJ, Wash Post, Wash Times. Mis teha, sellised mängureeglid on praegu siin.
Aga see selleks. Miks ma kirjutan on see, et saatke mulle küsimusi-teemasid, et mis teile pakuksid huvi, mille kohta ma võiks seal küsida. Mul endal ka muidugi mõtteid, aga huvitav on, mis lugejatele korda läheb.
Arvestage siis, et olen kohal ainult kaks päeva.Meil on kindel programm, mida me veel ei tea. Viibime vist ainult Groznõis ja selle ümbruses. Suure tõenäosusega on rõhk sellel, et näidata kui vägevalt on Groznõi pärast sõda üles ehitatud. Ja Kadõroviga kohtumist lubati ka kindlasti. Ööbime kuskil ohvitseride linnakus, nii et see on ka omamoodi eksootiline.
Ahjaa, lendame sinna esmaspäeva hommikul ning kolmapäeva hommikul juba tagasi. Lennuliin Moskvast Groznõisse pandi uuesti käima alles eelmisel kevadel.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Milliseid mõtteid Kadõrov Kosovo iseseisvumisest mõlgutab? vastus on küll ilmselt juba teada, aga äkki poetab midagi.

Kaur ütles ...

Kas linna tänavatel lapsi näeb? Kas igas vanuses? Millal? (S.t. kas koolilapsed on päeval koolis ja õhtul tänaval, või...)?

Kas linnas kino, kontserdi, ... kuulutusi on? Kas kultuurielu toimib?

Mis telekanaleid seal näeb?

Mis lehti tänavalt/putkast osta saab?

Anonüümne ütles ...

Kuidas lapsed/noored purustatud kodu tajuvad? (Seda ilmselt küsida ei õnnestu)
Kuidas kulgeb linna taastamine ja kui palju on veel varemeis maju?
Kuidas elavad need, kelle kodud on purustatud?

LPR ütles ...

Kysi, kust tuli see legend, et seal v6itlesid "valgetes sukkpykstes eesti nais-snaiperid". Kysi kas nad on sellest midagi kuulnud ja kui usutav see neile endile tundub.

Reinumag ütles ...

Meedia kohta juba küsiti, aga ole hea, uuri seda ka, kuipalju need kohalikud seal avalikku internetti näha saavad. Võibolla on see täiesti kohatu küsimus, aga eks see siis näha on.

Anonüümne ütles ...

Kui palju elab Tšetšeenias/Groznõis kohalikke venelasi ja millised on suhted tšetšeenidega? Kas tšetšeenidesse suhtutakse kui võidetud ja alandatud rahvasse (kes kardavad tänaval igat vastutulevat vene sõdurit)?
Kas tavaline noor tšetšeen vihkab venelasi? Kas tšetšeenid oleks soodsatel tingimustel valmis alustama uut iseseisvussõda näiteks 50 aasta pärast?
Kas tšetšeenide vaimne selgroog on murtud? Kas nad usuvad veel oma riigi võimalikusesse(tulevikus)?

Anonüümne ütles ...

küsi kõigilt ikka selle kohta mis eestist arvatakse ja mida üldse teatakse,selle pronxsõduri ja muu kohta,kes on seal kõige kuulsam eestlane.

Põim ütles ...

mind huvitaks (lisaks eelpooltoodule) tšetšeenide suhted inguššide ja osseetidega.

Anonüümne ütles ...

Paar aastat tagasi mängis Vene jalgpalli kõrgliigas selline punt nagu Groznõi Terek. Isegi neegripoisid olid värvatud, teistest välismaalastest rääkimata. Mind huvitab, mis "projekt" see oli ja mis sellest on saanud - mängivad nad pärast kõrgliigast väljakukkumist ikka esiliigas edasi? Ja kui palju see meeskond üleüldse Tshetseeniaga, peale nime, seotud oli. Ega nad Groznõis oma kodumänge ikka ei mänginud, või mine hulle tea? Kas tshetseenid ise oma "esindusmeeskonnast" üldse kuulnud on?

Anonüümne ütles ...

Kui õnnestub mõne tavalise reamehega või mõne muu võitlejaga rääkida, mida nemad arvavad ja kaua nad peavad seal olema?
Ehk näha, kas on mõneti mingit analoogi sõdurite suhtumises Iraagi ja Afghanistaniga.
Keeruline on muidugi see jutulesaamine ja eks nad propagandat puhuvad, kuid mine sa tea. Sõdurite eluolu kohta pole vist mõtet küsida.

Anonüümne ütles ...

Ma natukene uurisin ise enda poolt tõstatatud jalgpalliteemat. Paistab, et see Terek on lausa kõrgliigasse tagasi tõusnud. Klubil on ka kodukas http://www.terek-grozny.ru/, aga nagu terroristid oleksid poole hooaja pealt üle käinud - vähemalt minu arvuti näitab, et muidu põhjalik lehekülg on eelmise hooaja esimeses kolmandikus üleöö seisma jäänud ja on selline tänase päevani. Aga igatahes oleksin tänulik, kui Jaanus oskaks sest tühisest värgist Groznõis midagi uurida ja mõne vastuse leida.

Anonüümne ütles ...

Jaanuaris käis siin heade RKK inimeste kutsel üks onu Carnegiest, kes ütles, et P-Kaukaasia rahu on habras, sest toreda ülesehitustöö varjus toimub kõva islamiseerumine ja kohalikud valitsejad nikerdavad vaikselt šariaati.
Et passi seal peale, palju uusehitiste seas mošeesid on ja naistel rätte peas. Ja vaata Kadõrovi laua alla, kas paistab palvevaipa.

Veel öeldi, et Kadõrov on gängsta. Küsi talt siis kindlasti üle, et kas on. Tänks :)

Anonüümne ütles ...

aga tee seal kus ööbid raffaga ka intervjuu.

Anonüümne ütles ...

Kui saad, katsu välja selgitada võimalikult täpne tšetšeenide rahvaarvu muutus enne I ja II sõda ja nüüd. Väidetavalt tapsid venelased tervelt KOLMANDIKU sellest miljonilisest rahvast.