neljapäev, veebruar 14, 2008

Seitse tundi Kremlis, mis samuti ei muutunud mu elu


Olin täna seitse tundi Kremlis – nii kaua võttis koos kõigi minemiste ja tulemistega aega Putini viimane suur pressikas praeguses ametis. (Fotol pressikas juba käib, VVP kõrval istub tema peamine pressisekretär Gromov.)
Pressikas algas kell 12, aga kohal olin kell 10, sest eelmisest aastast oli halb kogemus, kus seisime ligi kaks tundi külma ilmaga õues ja ootasime turvakontrolli läbimist. Tänavu polnud mingit järtsu, kuigi ajakirjanikke oli üle maailma ja Venemaalt rohkem akrediteerinud (1350, eelmise aasta kuskil 1200 vastu, tema esimesel sellisel pressikal 2001. aastal oli 400). Midagi olid nad korraldusest ikka õppinud. Tänavu ei pidanud ka moblasid ära andma enne pressikasaali sisenemist.
Pressikas kestis 4 tundi ja 41 minutit! Arvestades veel järjekorda pärast garderoobis, siis sain minema alles kell viis õhtul.

Huvitav detail enne pressikat – see järjekord siin fotol on selleks, et regioonidest tulnud Vene ajakirjanikud saaksid oma komandeeringutõenditele templid, mis kinnitavad nende Moskvas viibimist. Tuleb ehk kellelgi tuttav ette?
Pressikas ise oli suht igav, midagi ägedat VVP ei öelnud, nagu ka eelmisel aastal. Ütles, et suhtest Eestiga võiks üritada järgmist lehekülge pöörata. Seegi veidi positiivne. Kes tahab vastuseid-küsimusi lugeda, siis need on netis üleval, siin.
Kõige vahvamad olid ajakirjanikud Tšetšeeniast ja Ingušeetiast, kes kõik alustasid oma küsimusi sellega, et kõige pealt tänasid kogu rahva nimel VVP „kõige hea eest”. Tuutavad ajakirjanikud ütlesid, et kõik need küsijad olid nö võimupressist. Eriti lahe oli kohe alguses küsinud ajakirjanik Groznõist, kes kukkus nii kiitma ja kutsus VVPd Tšetšeeniasse külla „kogu rahva nimel”, et lõpuks küsimust ei esitanudki... VVP oli ka algul nõutu näoga, aga siis hakkas ise ka kiitma arenguid Tšetšeenias (mis kahtlamata peaksid olema suured, kui tänavapilti vaadata). Üks Inguššia ajakirjanik alustas sellest, et teatas, et tema ja tema 10 pereliiget hääletasid detsembris kõik VVP poolt.
Lõpus küsimusi esitanud regionaalsest pressist paljud tänasid isiklikult VVP –d ja kiitsid teda.
Osad küsimused olid küll sellised, et tule eile meile. „Mida teete esimesel päeval, kui te ei ole enam president?”, küsiti ühe Tadžikistanis asuva Vene väeosa mure kohta, et mida VVP oskaks selle kohta kosta, siis ühe spordiürituse kohta Jakuutias, riigieksamite kohta.

Küsimuse esitamise õiguse eest käis kõva rabelemine. Gromovi tähelepanu võitmiseks ja hiljem ise küsijaid valima hakanud VVP tähelepanu võitmiseks olid ajakirjanikud teinud suured plakatid, kus oli kirjas kas regioon või teema, millest taheti küsida. Suurus polnud üldse oluline, näiteks siin foto keskel suure Volga-plakatiga kogu pressika aja aktiivselt vehkinud naine ei saanudki sõna.
Küsimusi oli seinast seina, aga huvitav, et ei olnud näiteks ühtegi küsimust teede ja infra kohta, mis minu arust on Venemaal üks hullemaid probleeme, ega ka kohtute teemal, kus on ka asjad ikka täiesti käest ära.
Üldiselt oli puhas piin, et pressikas nii kaua kestis. VVP-le silmnähtavalt lihtsalt meeldis küsimustele vastata. Lõpuks hakkasid juba osa Vene enda ajakirjanikest hõikama, et lõpetame palun ära.

Kremli külje alla Maneeži väljakule on ilmunud Medvedevi-VVP paariplakat, mis ktusub presidendivalimistele. Suuruselt kesine. Näete fotol seda reklaami all olevat suurt pinda, mis laiutab vasakult paremale. Duumavalimiste ajal oli VVP reklaam vot nii suur! Tsaarile ikka tsaari moodi plakat.

2 kommentaari:

KT ütles ...

muuseas - mis maja see on, mis niimoodi pidevalt tellinguis seisab? või polegi maja, on ainult plakatialus? ;)

Jaanus Piirsalu ütles ...

KT-le: see on endine hotell Moskva. renoveeritakse juba tont teab kui kaua, mingid jamad omanike vahel. minu teada