laupäev, juuni 09, 2007

Abhaasia-Gruusia piiril

Kaisin tana Abhaasia-Gruusia piiril Gali rajoonis, kus elavad peamiselt grusiinid. Taksoga kaisin, nii umbes sada kilti oli ja maksin 1600 rutsi (750 krooni). Maantee oli sinna kyll selline, et paras tankiga voi soomukiga soita. Ma arvan, et isegi dzhiibiga poleks olnud monus mooda asfaldiauke kynda.
Kyla kyla otsa tee aares, sead jooksid koos porsastega igal pool vabalt ringi nagu koerad. Sigu on siin palju nagu lambaid Dagestanis. Palju lagunenud ja maha jaetud maju nagu Suhhumiski.
Enne Gali linna sissesoitu oli Vene rahuvalvajate kontrollpunkt. Rahuvalvajaid meenutas kyll vaid tykk sinist kleeplinti ymber kiivri. Neil seal nii rahulik, et pole motet enda valjapaistmisega vaeva naha. Meid nad ei kottinud.
Gali rajoon oli ikka paris vaene koht. Ma ei saanudki seal ausalt oeldes sotti, kuidas grusiinidel seal elu on. Lahmida ka ei taha, eks me ise oleme nainud mida Moskva ajakirjanikud Eestis on teinud. Tulnud-intervjueerinud paari inimest ja siis teinud ilgelt jareldusi kohe.
Need, kes minuga raakides olid nous oma nimesid ytlema, vaitsid, et elu normaalne, abhaasid neid ei kiusa, elavad rahulikult. Et mingeid muresid pole. Eks see tiba kahtlaselt kolas, sest silmaga naha et elu on seal sitt. Aga kes teab - voib olla oli varem veel hullem. Kohalikud grusiinid on ju pidanud vahemalt kaks korda siin oma kodud maha jatma ja Gruusiasse pogenema. Aga alati on tagasi tuldud, sest ega Gruusias neid eriti oodata ja kodud on siin.
Siis olid seal paar meest, kes ise tulid minuga raakima. nad palusid, et ma nende nimesid ei nimetaks ning vaitsid, et abhaasid kiusavad taiega grusiine. Et need kohalikud, kes raagivad, et elu ilus, et nad lihtsalt kardavad.
Nii et mine vota kinni! Tundub, et Galis elavad grusiinid on lihtsalt kahe tule vahele jaanud ning molemad pooled suhtuvad nendesse umbusuga. Ma olen kuulnud, et Gruusia sisepoliitikas nimetatakse neid grusiine, kes lahevad tagasi oma kodudesse Abhaasiasse Galisse, lausa reeturiteks.
Fakt on aga see, et moned kuud tagasi kadus nagu tina tuhka yks Gali administratsiooni juhte David Sigua, kes kutsus avalikult kohalikke grusiine toetama Abhaasia voime. Mingid maskis mehed tungisid yhel veebruarihommikul tema majja, viisid kaasa ning enam pole keegi mehest midagi kuulnud. Ilmselt ta Gruusiasse viidi ja on tanaseks tapetud, arvavad kohalikud.
Tahtsin, et taksojuht viiks mind kuhugi grusiinide kylla. Abhaaslasest taksojuht Rustam keeldus jarsult, ytles, et tema sinna ei soida. Et kardab.
Kaisime siis Abhaasia ja Gruusia piiril Inguri joel. Seal valvavad ka Vene rahuvalvajad. Inimesi ikka oli seal. Gruusia laseb oma rahvuskaaslasi ikka yle. Aga valismaalasi yle ei lasta. Naiteks mind.
Mind peetakse yldse Gruusias piiririkkujaks, sest Gruusia peab ju Abhaasia piiri enda omaks. Formaalselt rikun ma Gruusia piiri, Abhaasias olles. Samas - Eestil on ju Gruusiaga viisavabad suhted. Pole ju minu mure, et Psou joel ei seisa Gruusia piirivalvureid.
Abhaasia valisminn oli siiski nii kena ja tuli mulle vastu sellega, et andis mulle Abhaasia viisa niisama vahelehena, et ma selle passi vahele pistaks. Mitte ei loonud tymaki passi. Nad teavad, et siis voib tulevikus Gruusias probleeme tulla, kui grusiinid avastavad abhaasia viisa passist.
Karmo kysis, et kas Suhhumist väljaspool on ka rahvas sama meelt, et Abhaasia peab olema iseseisev. Jah, on kyll, nii palju kui ma olen inimestega raakinud. Grusiinid Galis ehk pole, aga muidu on rahvas haruldaselt yksmeelne. Kohalik soltumatu meedia on ka sama meelt. Vahemalt jallegi need ajakirjanikud, kellega mina olen kohtunud. Peale riiklike lehtede on siin kolm soltumatut lehte. Need on suuremad kui riiklikud lehed ja seega mojukamad.
Kolleegide vaitel pidi neil normaalne elu olema, voim neid ei eriti kiusa. Venemaaga ei anna vorreldagi. 15 aasta jooksul polevat siin kedagi teisitimotlemise eest jalitatud ega vangi pandud voi yhtegi lehte suletud. Nii nad vaidavad.
Peamine probleem pidi ajakirjanikel siin olema oopis see, et koik tunnevad koiki. Elanikke on Abhaasias ju umbes 200 000. Ebamugav pidi lihtsalt kirjutada olema, et mu naaber on varas jne.

4 kommentaari:

Ingrid ütles ...

Toredad reisimuljed karmilt maalt!
Kuidas seal internett töötab, et nii vabalt oma lugu sisse toksida saad?

KT ütles ...

ole meheks vastamast, eriti veel sellise põhjalikkusega!

olen grusiinidega rääkides saanud ka sellise pildi, et nemadki teavad abhaaside meelestatusest.

samas - grusiinide väide on, et kui küsida mitte abhaaside, vaid kõigi abhaasia elanike (sh pagenud grusiinide) käest, saab tulemuse ikka gruusia-meelse

teisest küljest võib ka abhaase mõista ... kas siis sisserännanute (seda enam, et nüüdseks lahkunud sisserännanute) arvamus peaks maksma sama palju kui kohalike põliselanike oma?

kolmandast küljest ... ja neid külgi ning tahke tuleb veel oi kui mitu ... on see kuratlikult segane lugu.

mis aga arvad, kas abhaasid lepivad autonoomiaga föderatiivses Gruusias? või lausa omavalitsusega konföderatiivses Gruusias?

Jaanus Piirsalu ütles ...

Karmole - ei nad lepi autonoomiaga. Tahavad kindlalt ainult iseseisvust ning hoiavad Kosovole poialt

Unknown ütles ...

Aga Abhaasia kaitseingel Venemaa blokeerib Kosovo püüdlusi?!? See ei häiri? Ja kas need abhaasia eestlased tagasi ei tahagi tulla? Abhaasia-Gruusia konflikti jooksul olla ka nende seas viidud läbi etnilist puhastust.