pühapäev, veebruar 18, 2007

Vägev elamus Moskva banjast


Nädalavahetuse kõige kõvem elamus oli ehtsas Moskva banjas ehk siis saunas käik ja suusatamine Planernajas. Aga see foto on tehtud minu kodu lähedal õhtul, kus tüdrukud pakuvad võimalust hobusega näiteks ühest klubist teise sõita...Moskva on lõbus linn :)
Moskva banjadest ma loodan kirjutada veel ühe korraliku reportaaži, kui olen mõnesid kohti veel külastanud. Lühidalt kirjeldades nägi asi välja nii.
Ostad 500-rutsise pileti, annad üleriided ilusti garderoobi ja sisened suurde saali, kus on sellised väiksed 4-kohased boksid. Mehed istuvad seal, kellel rätikud ümber, kes niisama kogu oma ilus ja joovad kes õlut, kes viina, kes kuuma teed. Ausalt öelda veidi üllatav algus.
Võtad kestad maha ja sisened pesuruumi, tohutu suur. Ja lähed lavajärjekorda. Seal ootab sissepääasu umbes paarkümmend matsi, kõik kaks korda jämedamad kui mina. Järjekord on sellepärast, et leiliruumi tuulutatakse.
Lõpuks tehakse uks lahti ja siis kõik ründavad lava. Lava on väga suur. Enamus viskavad ennast sinna siruli maha, julgemad ronivad lava äärtes asuvatele veidi kõrgematele pinkidele. Kes lavale ei mahu, jäävad trepile või päris põrandale konutama.
Siis siseneb ataman, pealik, kes hakkab leili viskama. Kohe selline punase triibuga peaaegu päris atamani müts peas. Annab meestele märku ja siis see algab! Hakkab uhama leili. Algul ei tunne nagu midagi, lamad siruli laval. Veidi aja pärast tõstad pea ja tõmbad kiirelt pea alla. Sest see on põrgupalavus.
See, mis edasi järgneb on see, et, mehed, ma ütlen – te pole päris sauna ja päris kuumust saanud. Ataman kargab lavale ja hakkab suure palakaga kuuma õhku ringi ajama. Selline tunne, et kohe-kohe sulavad kõik küüned ja karv tuleb maha. Suudad ainult ägada ja mõelda, kaua veel, kaua veel. Tahaks ära joosta. See ei ole normaalne! Kõik ägavad ainult ümberringi. Kusjuures ataman ise – üleni karvane nagu rott, ihu üldse ei paista – seisab keset seda kuumust pütsi ja vehib palakaga! Ükski teine mees ei jaksa peadki tõsta.
See põrgukatel kestab umbes viis mintsi, saad aru, mis tunne on, kui sa hakkad sulama. Kui värk läbi saab, siis istud täiesti oimetult ja libised lavalt alla. Siis järgneb teine äge laks – täiesti jääkülm bassein, kuhu jaksad vaid korraks sisse hüpata ja kohe välja. Ja ikka tunned, kuidas väiksed naelad torgivad naha all.
Siinne kirjeldus on tegelikkuse hale vari. Peab vist kõik oma tulevased külalised sauna viima. Seda ma ütlen, et te keegi pole varem sellist sauna saanud.
Aga suusatamisega oli nii, et laupäeva hommikul tulid Henrik ja Julia järgi ja sõitsime Moskvast välja Himkisse Planernaja suusabaasi. Seal sain endale 200 rutsi eest suusad ja kogu kama rentida.
Rajad olide sellised, et no sõita sai. Ega mingit erilist kvaliteeti polnud. Üsna pudrused ja lainelised, aga noh see-eest suht lamedad. Ei olnud nii, et vere maitse kogu aeg suus. Sai täitsa mõnuga tõmmata. Päris mõnus oli.
Päris palju sõitjaid olid. Palju oli selliseid, kes lihtsalt jalutasid suusad jalas. Tats ja tats. Üksjagu olid selliseid, kes suusatasid seljakott seljas, kus siis söögid-joogid kaasas. Tundus, et tulidki terveks päevaks suusatama.
Laupäeva õhtul sain veel Ehlvesti Jaaniga kokku, ta mängib siin suurel turniiril. Sai taga tiba napsu võetud. Koos meiega oli veel male valitsev maailmameister Halifman. Seega siis nüüd tehtud! Jaan kinkis mulle oma uue raamatu koos autogrammiga.
Täna käisin saatkonnas valimas, siis saunas ja õhtul sain oma vana BNSi bossi Allaniga kokku. Ta käib tihti Moskvas. Selline tunne, et pane või uuesti Moskvas BNS püsti, sest lisaks töötab Jüri Moskvas ja Georg elab siin, ajab omi äriasju. Nii, et Ruu ja Anvar ja teised vanad head sõbrad, asjad kokku ja siia!
Tagasi tulles reedese telesaate kohta, siis Infopartisan oli selle saate netist üles leidnud ja oma blogisse üles pannud. Sealt saab seda vaadata. Ma ise küll millegipärast pilti ei näinud, ainult kuulsin ennast. Ja vabandan kohati kehva vene keele pärast, eks ma olin tiba närvis ka :)
Suudlen teid sõbrad Eestis! Ehk näeme uuel nädalal, kuigi nädalavahetusel selgus, et kõik piletid neljapäevaks Tallinnasse sõitmiseks on välja müüdud nii rongile kui lennukile. Aga eks ma kuidagi ikka saan, sest mõnda inimest tahan ma väga-väga näha...

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

väitluses pronkssõdurist võiks mainida, et võimalik üleviimine toimub Maarjamäele, mis on sisult samane Poklonnaja Gora'ga Moskvas.