kolmapäev, veebruar 14, 2007

Poliitikud keeravad oma keelekasutusega ise Eestile käkki


Homme pole just kõige mõnusam olla eestlane Moskvas. Ma mõtlen siis, kui riigikogu võtab vastu seaduse, mis käsib valitsusel Pronsksõduri minema viia 30 päeva jooksul.
Võib mürki võtta, et Venemaa reaktsioon tuleb kuri. Senised avaldused ja üleskutsed on selle kõrval lapsemäng. Täna Venemaa asevälisminister Titov teatas, et pronkssõduri demonteerimine tekitab kahe riigi suhetele pöördumatuid tagajärgi ja õõnestab Eesti rahvusvahelisi positsioone.
Eks saab siis näha, kui paljud jätavad tulemata 26. veebruaril saatkonna iseseisvuspäeva vastuvõtule. See on kindlasti üks märk. Kindel see, et kõik ei taha enam tulla.
Selliseid piiizikesi märke, et Eestit ei maksa väga afišeerida, on teisigi. Näiteks tahtsin teha eelmine nädal lugu Eesti passiga suurärimeestest, kes alustasid pirakat projekti, aga nende esindaja ütles ausalt, et „saad isegi aru, et praegu pole hea aeg rääkida”. Või siis näiteks kui jaanuaris koolivaheaja järel see suur punt Eesti õpilasi siin käis, siis pidi lõpetuseks toimuma Eesti saatkonnas ka vastuvõtt neile, kes aitasid korraldada. Päev varem teatasid venelased, et vastuvõtt tuleks ära jätta, sest nad ei saa tulla. Jäetigi.
Selliseid asju hakkab nüüd rohkem juhtuma. Veebruari lõpus tulebki uus suur punt õpilasi Eestist. Siis on huvitav vaadata, kas jäetakse jälle midagi ära.
Ja Eesti poliitikutele tahaks veel soovitada kontrollida oma keelekasutust. Siin Moskvas saavad kõik asjast nii aru, et Pronkssõdur lammutatakse maha. Kõik räägivad „snos” ja „snos”, mis tähendabki vene keeles lammutamist. Ma räägin kõigile, et mitte „snos”, vaid „perenos” ehk siis mujale viimine. Ja siis hakkasin ise ka vaatama, et osa Eesti poliitikud kasutavad ka sõna „maha võtmine”, „minema viimine”. Ofkoors, kui venelased nüüd tõlgivad neid sõnu, siis nad saavadki nii aru, et „snos”.
Räägitagu ikka ja alati „mujale viimisest” või „ümber paigutamisest”. Kui ütled venelastele, et „perenos” tuleb, siis paljud ütlevad, et noh siis pole ju nii hull asi. Et meie oleme kogu aeg aru saanud, et lammutatakse maha. Vat nii, keelemehed-poliitikud.
Fotokillu pakun täna Moskva tänavatelt. Igal suuremal tänaval seisavad sellised plastmassist tualetid. Samasugused nagu Eestis suurüritustel. Maksad 10 rutsi ja teed, mida vaja. Nö pileteid müüb mutike, kelle „kontor” on ühes sellises tualetiboksis.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tähelepanek on 100% õige.

Kui üks (väike)riik tahab oma positsiooni selgitada/kaitsta on ülimalt oluline oma väljaütlemistes käia ühte jalga.

Paraku on sõnastab meil iga minister asju just nii kuidas tahab ja oma mõistus juhatab.

On vaid soovmõtlemine, et tegemist on sisepoliitilise asjaga ning seletusest, et reaktsioonid idast saab lükata kõrvale kui lihtsalt sobimatud.

Olgu nad sobimatud, kuid nad järgivad ühte ja kindlat joont, mida ei väära miski. Ja mis saab veel paremaks tõestuseks olla propagandale 'eesti ebasiirastest kavatsustest' kui sogamine, hämamine ja sõnumiga vusserdamine kõigil võimalikel tasanditel.

Vene teeb oma propagandat hästi. Eestil võib õigus olla, aga kui seda ei suudeta sünkroonselt ja koherentselt väljendada, siis pole lootust, et see kohale jõuab. Ei Venele (kellele niikuinii ei jõua), ega kahjuks ka sümpaatsematele partneritele.