kolmapäev, veebruar 14, 2007

Intervjuu Našide liikumise juhiga (kogu tekst)


Eile ilmus Päewalehes minu lugu Venemaa noorteliikumisest Naši. Loo juures ilmus lühendatult intervjuu liikumise juhi Vassili Jakimenkoga (tema on ka pildil). Kes tunneb huvi, sellele panen siia üles intervjuu kogu teksti. Mulle anti härraga kohtumiseks aega täpselt 10 mintsa ning tema pressisekretär istus kogu aeg kellaga kõrval. Mul läks 11 minutit.
Niisiis intervjuu.

Millisena teie näete venemaad 10 aasta pärast?
10 aasta pärast on Venemaa teistega võrdne mängija maailma areenil. Me oleme viisikus, maailma tõeliste liidrite viisikus, ka majanduse poole pealt. Ma olen kindel, et 10 aasta pärast ei tehta enam ühtegi olulist otsust maailmas ilma Venemaaga kooskõlastamata.
Me oleme suveräänne demokraatia siis, ja meil on õnnestunud säilitada nii inimõigused, kui ka svoboda natsii, svoboda stranõ

Et midagi sarnast ei juhtu nagu Sorokini Den Opritšnika?
Ma ei loe igasugu jama (väga kiirelt ja enesekindlalt ütles seda)

Mida tähendab, et kasvatate Našidest uut venemaa eliiti?
Selleks, et Venemaa saaks selliseks nagu me just rääkisime, on meil vaja läbi viia maa moderniseerimine. Et moderniseerida maa, selleks on vaja kaadri revolutsiooni. Et üles ehitada uus majandus. Et teha kaadri revolutsiooni,on vaja uut põlvkonda, kes omaks peale professionalismi veel kahte tähtsat omadust: olema liider ja olema patrioot. Seega meie siin oma liikumises valmistame ette liidrit, patriooti ja spetsialisti.

Kuidas te seda kaadri revolutsiooni ette kujutate?
Tänu meie liikumisele ilmub 5 aasta pärast põlvkond, kes on rohkem professionaalsemad kui need, kes praegu moodustavad Venemaa eliidi. Rohkem patriootlikumad – nad ei hakka elama välismaal, ega saatma sinna oma naisi ja lapsi ega hoidma seal oma raha. Ja neist saavad tõelised liidrid, kes ei hakka pimesi kopeerima läänt, et mida ja kuidas on tehtud seal. Nad hakkavad ise looma edu mudeleid. Ja nagu need inimesed ilmuvad, annavad endast teada, nii ilmuvad ka vastavad mehhanismid, kuidas praegune eliit välja vahetatakse. Näiteks duumavalimiste kaudu, aga kindlasti kasutatakse ka teisi tehnoloogiaid.

Ma olen arvanud, et venelased on alati olnud oma maa patrioodid.
Jah muidugi, aga meie seas on palju, kes on tehtnud olla maailmakodanikud. Neile ei tohi seda keelata. Tihti on nad olnud üsnagi andekad inimesed nagu näiteks Hodarkovski või Abramovitš. Aga nad ei näe ennast Venemaal, nad ei seo oma tulevikku Venemaaga.

Mõnes mõttes on see paratamatu, kogu elu globaliseerub jne.
Jah, aga kogu see globaliseerumine käib ju USA reeglite järgi.

Teie tahate omad, Venemaa reeglid kehtesatada?
Meie tahame, et Venemaa saaks üheks globaliseerumise keskuseks. Meie arvame, et kui selliseid globaliseerumise keskuseid oleks mitu, kui ülemaailmseid valuutasid oleks mitu, siis see oleks kasuks kogu maailmale.

Ja teie ette valmistatavad 5000 Naši komissari, nemad on siis selle Venemaa uue eliidi nö rusikas?
No ei, mitte rusikas. Naši – see on unikaalne hariduslik projekt. Me üritame välja töötada tehnoloogiat „uue inimese” ette valmistamiseks, kes oleks võimeline moderniseerima riigi. Ta peab olema sisemiselt vaba, soovima, et tema rahvus oleks sisemiselt vaba. Ja kes teab, kuidas seda teha. Selliseid inimesi praegu venemaal praktiliselt pole. Ta on kas andekas nagu Abramovitš, aga siis seob ta tingimata millegipärast oma tuleviku välismaaga.

Aga kust te teate, milline on ideaalne „uus inimene”?
Kuidas kust? Kust näiteks Hruštšov teadis, et oleks hea anda igale perele omaette korter. Milliseid omadusi tuleks veel lisada inimesele, kui ta on juba võimeline näitama teistele, seletama teistele kuidas tuleb elada? Ja teised tahavad temaga sarnaneda. Mis toimub maailmas? Kõik tahavad sarnaneda USAle. Kõik, mis teeb USA, on maailma parim. Meie peame tegeme maailmas kõige paremat!

Aga kas te ei karda, et te siin valmistate ette noori inimesi liidrirolliks, nad õpivad, aga siis otsustavad, et nad ei tahagi poliitikat teha, vaid panevad püsti oma äri.
Aga kust te võtate, et me valmistame ette poliitikuid? Meil siin instituudis on kolm eriala – PR, riikliku ja kohaliku võimu administreerimine ja organisatsiooni management. Me ei valmista ette poliitikuid.

Millised on teie enda eesmärgid, kuhu te tahate välja jõuda?
Mul ei ole mingeid isiklikke ambitsioone. Mina teenin oma riiki. Ma üritan olla, saada sellisele ametikohale, kus ma saan võimalikult efektiivselt täita neid eesmärke, mis on riigile vajalikud. Mul ükskõik, kuidas selle ameti nimetus on.

Kuidas teie liikumine üldse sündis? Kust tuli see esimene idee, algtõuge liikumise sünniks?
Teate, ei olnud sellist nö esimest ideed. Olid kümned sarnased mõtted ja sajad inimesed, kes said aru, et sellise liikumise loomine on möödapääsmatu. Võib olla sündmused Ukrainas tõukasid inimesi aru saama, et sarnane asi võib juhtuda ka meil. See võib olla kiirendas liikumise sündi, mis oleks ka muidu nagunii tekkinud. Inimesed nägid, kuidas käib silmapilkne kontrolli kaotamine riikliku suveräänsuse üle.

Teie kontori koridoris on väga ilusad suured plakatid teie komissaridest. Aga miks on plakaitele suurelt peale kirjutatud näiteks „Transnefteprodukt” või „Riigiduuma”?
Võin seletada. Iga inimene, kes meie liikumisse tuleb, peab aru saama, kus ta tahab edaspidi töötada. Mis teeb siis meie liikumine? See noor inimene ei tea, kuidas sinna tööle pääseda, tema võimed pole ke veel piisavad. Liikumise ülesanne on teha kõik võimalik, et inimene saaks end realiseerida sel erialal ja selles firmas, mille ta on endale valinud. Seetõttu noored, kelle teadmised ja oskused on juba piisavad töötamaks Riigiduumas või Transnefteproduktis, saavad võimaluse meie programmi kaudu pääseda sinna stažeerima, et tõestada, et neid võetaks tööle. See ongi kaadri revolutsioon.

Teil on siis kokkulepped firmade ja riigiasutustega?
Mingeid leppeid pole, me teeme lihtsalt koostööd nende firmade, asutuste kaadritöötajatega ja siiamaani pole me veel neid alt vedanud. Nemad mõtlevad ka ju, et miks mitte võtta tööle meie ette valmistatud spetsialisti, kes lisaks veel mõtleb patriootiliselt.

Ja sellise skeemi järgi on juba paljud Naši noored tööle saanud?
Esialgu veel mitte eriti.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

tõlge on hea, transkriptsioon oleks parem, heifail aga parima ... eriti koos esimese kahega;)

KT