esmaspäev, veebruar 12, 2007

16 000 krooni viina eest või õlu otse tänaval


Moskvas oli täna hommikul ligi 15 kraadi külma, aga see ei seganud moskvalasi tegelemast lemmiktegevusega – tänaval õlle joomisega. Nagu need devuškad fotol.
Said kokku, otsustasid pläkutada, võtsid putkast õlled ja parkisid ennast kohe lähedale maa-aluse ülekäigu servale. Seal on mõnus olla, nagu püstijalabaaris. Kell on 11 ennelõunat. Ja pange tähele – pole nad mingit jotad, vaid täitsa kenad keskklassi moskvalased. Nii see eluke siin veereb.
Täna sain sissekirjutuse kätte! Lõpuks-lõpuks. Kõigest nädal madistamist. Nüüd on viimane bürokraatia kadalipp vaja läbida MIDis (Vene välisminn), et nad mulle õige viisa annaksid. Aga see ei takista mul siin praktiliselt midagi teha, see rohkem nende jama ja häda kui minu. Nüüd saan reisida ja sõita kuhu vaja. Punt välisajakirjanike plaanib siin märtsi lõpus Dagestani sõita, katsun ennast kaasa sokutada kui pole väga kallis.
Kusjuures siin on välja mõeldud välismaalastele uued reeglid ka pikemaajaliseks reisimiseks. Enam ei saagi komandeeringuid üle 10 päeva teha, läheb lihtsalt bürokraatia mõttes keeruliseks. Nüüd on nii, et kui sa omad näiteks Moskvas prapiskat, aga sõidad kuskile ja oled seal üle 10 päeva, siis pead hakkama ennast ka seal kohapeal registreerima. Õnneks hotellides elades tehakse see sinu eest ära.
Täna sattusin päeval kohe minu maja kõrval asuvasse toidupoodi, mis kuulub Azbuka vkusa (Maitse aabits) ketti. Seal ma eriti ei käi, sest vot seal on hinnad! See on üks kahest Moskva kallimast ketist. Mõned näited, mis meele jäid: 500 grammi ossetriina-nimelise kala punast marja 22 000 rutsi (10 000 krooni), veinid ulatusid lõdvalt 5000-5500 kroonini pudelist (kuni 2500 krooni), mingi väga eriline viin, mis oli pakitud kuldsesse tsaari õuna, Imperatorski, pool liitrit 35 000 rutsi!! (16 000 krooni), Kalašnikovi viin, mis ongi automaadikujulises pudelis, liitrine, 9000 rutsi (4100 krooni). Ise ostsin nipet-näpet, aga leib ja keefir olid kaks korda kallimad kui tavalistes poodides.
Aga eks see on kõva maja ka, kus see pood asus. Varem elas seal poe peal Jeltsin ise. Muide, tuli välja, et minu majas elas veel mõned aastad tagasi tema tütar Tatjana, kes oli omal ajal väga mõjukas. Siiani elab mo majas näiteks putšiaegne kaitseminister, see va seanäoga Jazov. Mäletate teda küll telekast, Kõrvalmajas on Moskva linnapeal Lužkovil korter, aga tal pidi neid Moskvas kümneid olema.Vaevalt, et ta seal üldse elanud on. Veel elavad minu majas kirjanik Uspenski (Gena ja Tseburaška lood), Smoktunovski lesk.
Just jäi kõrva, et väga verine nädalavahetus oli Moskvas. Kaks kolmikmõrva, üks palgamõrv ja üks tapmine „rahvuslikul alusel” nagu siin öeldakse – pussitati surnuks üks usbekist kojamees, teine tapetud usbekist kojamees kahe koo jooksul.
Muidu on turvaline, ma pole 2,5 nädala jooksul ühtki kuritegu näinud.
vahtis punnis silmadega, midagi ei paistnud aru saavat, mis toimub.
Kõrvalmajas on Moskva linnapeal Lužkovil korter, aga tal pidi neid Moskvas kümneid olema. Vaevalt, et ta seal üldse elanud on. Veel elavad minu majas kirjanik Uspenski (Gena ja Tseburaška lood), Smoktunovski lesk.
Just jäi kõrva, et väga verine nädalavahetus oli Moskvas. Kaks kolmikmõrva, üks palgamõrv ja üks tapmine „rahvuslikul alusel” nagu siin öeldakse – pussitati surnuks üks usbekist kojamees, teine tapetud usbekist kojamees kahe kuu jooksul.
Muidu on turvaline, ma pole 2,5 nädala jooksul ühtki kuritegu näinud.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hoi! Ossetriinaga panid puusse, osetr on tuurakala ja selle mari on musta värvi :)

Jaanus Piirsalu ütles ...

Õigus-õigus! Punane kalamari ei maksa iialgi vist nii palju. Must muidugi on ossetriina mari. Purk oli punane...:)