laupäev, mai 22, 2010

Kes on need Eesti sõdurid, kes lamavad tundmatute sõdurite haudades Velikije Luki all?

Pihkva oblastis asuv Velikije Luki on koht, kus Punaarmee 8. Eesti laskurkorpus sai 1942. aasta detsembris oma tuleristsed. Need olid väga verised, linna vabastamisel Saksa vägedest hukkus seal vähemalt paar tuhat eestlast. Seetõttu on eestlane seal siiamaani kõige suurem sõber.
Velikije Luki lähedal asub Dubrava küla, sisuliselt on see umbes 100 000 elanikuga Luki eeslinn. Ja külas asub kool, Lõtševskaja keskkool. Keskkoolis tegutseb ajalooring, mida juhatav Vera Aleksejevna Samsonova. 15 aastat on tema ja õpilased kogunud mälestusi ja materjali peamiselt just Luki vabastamise lahingutest detsembrist 1942 kuni jaanuari lõpuni 1943. Väga ilus ettevotmine.

Käisin õpetaja Vera ja tema laste juures 9. mail. Neil on oma „sajandi projekt“ – kuidagi välja uurida, kes on see Eesti sõdur, kes lamab praegu tundmatu sõduri hauas Dubrava kõrvalkülas Kamenkas. (Fotol ongi see haud. Haua ees seisavad ajalooringi õpetajad ning vasakul õpetaja Vera.)
Selle haua stoori on selline. 1943. aasta märtsis, kaks kuud peale lahingute lõppu, sulas lume alt Kamenkas välja ühe Punaarmee sõduri laip. Kohalikud matsid ta maha, keegi muidugi ei teadnud, mis ta nimi on. Hauda hooldati enam-vähem kogu aeg. Kohalikud tõid sinna vahest lilli selleks, et mälestada oma lähedasi, kes jäid sõjaks kadunuks ja kelle hauakoht pole teada. Sellinne sümboolne haud on see kohalike jaoks kogu aeg olnud. Aasta tagasi tegid Vera ja tema lapsed haua korda, istutasid sinna lilled ja tegid ise väikse mälestusmärgi. (Ametlik pole see haud kunagi olnud.)

Vera Samsonova (fotol) selgitas välja, et Kamenka kõrgustiku pärast kaklesid sakslastega 25.-29. detsembrini 1942. aastal just Eesti korpuse üksused. Küla taga oli sakslastel väga tugevalt kindlustatud kõrgustik, millelt paistis kogu Luki nagu peo peal. Strateegiline koht.
Eesti allikate järgi sai Vera teada, et Kamenkas hukkusid ametlikult kuus Korpuse meest. Need on: Kehtna vallas elanud Elmar Elb (s 1911), Tallinnas Suur-Ameerika tänaval elanud Albert Iarllepp (s 1921, ilmselt on tema õige perekonnanimi Järlep(p) või Jerlep(p)), Põltsamaal elanud Endel Iurimaa (s 1922, ilmselt on tema õige perekonnanimi Jürimaa), Jaan Kodasmaa (s 1921), Kolga vallas elanud Endel Laurenol (s. 1915, ilmselt on tema õige perekonnanimi Laurend või Laurent) ja Kuti vallas elanud Eduard Lelgus (s 1916). (Kõik elukohad on ilmselt enne sõja aegsed.)
Õpetaja Vera ei tea nüüd, kust otsast väljaselgitamist jätkata. Ilmselt on ainus šanss sõduri isikut teada saada see, et kui leiduks kellegi neist sugulasi, siis võrrelda DNA-proove. Igatahes, kui keegi nende kuue korpuslase sugulased satuvad neid ridu lugema, siis minu käest saab Vera Samsonova kontaktandmed.
Üks ebakindel vihje hukkunu isiku kohta on olemas: keegi kohalikest olla mäletanud, et kui sõdurit maeti, siis oli tal portupee. Mis peaks justkui viitama, et tegemist võis olla ohvitseriga.

Samas Kamenkas on Vera ja tema õpilased korda teinud veel ühe tundmatu sõduri haua (fotol). Ilmselt lamab seal ka keegi eestlane. Ilmselt siis taas keegi neist kuuest ülalnimetatutest. Kui mina seal nendega olin, siis tuli üks kohalik vanem naine rääkima, et veel Nõukogude ajal käisid sellele hauale pidevalt Eestis sõjaveteranid lilli toomas. Aga kes ja kui palju üldse sinna hukkunuid on maetud, seda tädi ei teadnud.
Kui nende hukkunute väljaselgitamine on suht keeruline ülesanne, siis on õpetaja Veral ja lastel veel teinegi unistus – lõpuks ometi kohtuda mõne eluse Eesti korpuse veteraniga. Vera Samsonova on küll kirjavahetuses kahe veterani – Valentin Villemsoo ja Karl Rammusega, aga isiklikult nendega kohtunud ei ole. Minu teada peaks korpuse-mehi elus olema Eestis ligikaudu 120-130.
Velikije Lukis endas Lovati jõe kaldal seisab endiselt vägev monument hukkunud eestlastele. Selle autor on kuulus Öismäe projekteerija Mart Port, kes ise sõdis Eesti korpuses. See on üks väheseid monumente Venemaal, mis on enamuses eestikeelsete kirjadega.



13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minu komm ei puuduta antud teemat aga ühes varasemas sissekandes - http://jaanuspiirsalu.blogspot.com/2009_09_01_archive.html
oli juttu uuest sillast üle Volga, sellega on probleemid tekkinud - http://www.youtube.com/watch?v=uWP5d2t2JVE

Anonüümne ütles ...

Albert Iarllepp peaks ilmselt olema Järlep(p)/Jerlep(p) ja Endel Laurenol Laurend/Laurent.
Endel Iurimaa on Jürima (a-ni 1936 Jürmann).

Tiit Kärner ütles ...

"Kes on need Eesti sõdurid, kes lamavad tundmatute sõdurite haudades Velikije Luki all?"

Üks neist on minu onu, Vassili Paist, võite lasta ta nime kivisse raiuda, kui Teil kohalikega veel kontakte on. Kuid ohvitser, s.t otsitu, ta küll ei ole

Jaanus Piirsalu ütles ...

Aitäh märkuste eest! Viin täpsustused sisse!
Mis puutub uut silda üle Volga, siis sellele ikka anti kastusluba. (http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1374718) Loodetavasti peab see "tantsima hakanud" sild järgmiste tugevate tuulte korral ikka vastu!

Anonüümne ütles ...

Endel Laurend oli minu vanaisa vend, kes kuulus Eesti Laskurkorpusesse. On säilinud teatis tema langemise kohta 26. detsembril 1942 Velikije-Luki oblastis, Velikije-Luki linnast 2 km lõunapool asuva Kalinka küla juures.Ta ei olnud ohvitser, vaid laskur-reamees.

Teele Laurend (laurendteele@gmail.com)

Unknown ütles ...

Minu onu Elmar Holland sündinud 27.03.1922.a. Halliste kihelkonnas langes Velikije Lukis 16.01.1943.a.

Anonüümne ütles ...

nukangg fzn vknug handjob clips

dmngh!

pgdjv rtcpub lih teen photos

Anonüümne ütles ...

wxvsfph cox chcje latina maid

bvtya!

vopfs mhblji obw sexy milf

Anonüümne ütles ...

erpwfyt yjz pyckc latina xxx

wteow!

zyifw ppifkq fpq asian teen

Anonüümne ütles ...

chai fdihs Oral Sex luztoq y sy j vyj

Anonüümne ütles ...

tfag xbqdx xnxx kpnyyr s ay f gcs

Unknown ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

Mr Abdullah Ibrahim ütles ...

Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
whatspp Number +918929490461
Mr Abdullah Ibrahim