esmaspäev, september 08, 2008

Polkovnik Ivan peab tapma Eesti presidendi....

Venemaa kinodesse jõudis eelmisel nädalal huvitav film. Mitte oma kunstilise taseme vaid teema poolest, veel täpsemalt selle poolest, et puudutab Eestit ja veel täpsemalt Eesti presidendi tapmist.

Tegemist on märulifilmiga „D-Day”, Schwarzeneggeri „Commandose” omalaadse remake´iga. Peategelane major Ivan peab tapma Eesti presidendi. Nimelt on üks Eesti opositsionäär välja mõelnud kurikavala plaani: vene sõdur maksab kätte Pronkssõduri teisaldamise eest, kogu meedia puhub üles skandaali, Euroopa Liit alustab sõda Venemaaga, kirjutab sait film.ru. Kuid see pole võimalik, Venemaa ehitab gaasijuhet Eestist mööda, Euroopa jätab ta üksi. Nüüd peab Eesti end alandama, anuma, et Venemaa tema sprotte ostaks. Ivan muidugi ei lase end sprottide eest üles osta ning korraldab Vene õhudessantüksuste aastapäeva puhul tõelise ilutulestiku.
Gazeta.ru andmetel räägib aga film sellest, et pahad eestlased ning jaapanlased (Kuriilid!) rikuvad polkovnik Ivani eluidülli - röövivad tema tütre ning hoiavad teda pantvangis. Ivanilt nõutakse, et ta tapaks Eesti presidendi. Kuid Ivan pole nõus. Ning ta asub teele, et lüüa mättasse eestlastest ja jaapanlastest kurikaelu. „Tegelikult on vene versioon Schwarzeneggeri „Commandosest” sama jabur nagu oleks, näiteks, tänapäeva Moskva kodutute ja bandiitide poolt esitatud Dostojevski „Idioot”. Kuid parim komöödia on ikka reaalsus ise,“ kirjutas Gazeta.ru kriitik.
Siin on filmi kodukas. Ja siit peaks saama näha filmi treilerit, mille põhjal tundub isegi tehnilise poole pealt üsna ajuvaba filmiga tegu olevat. Aga puhtalt sellepärast, et näha, kuidas seal eestlasti kujutatakse, peaks vaatama minema. Aga kahjuks enne järgmist nädalat ei jõua.
Filmi olla näidatud juba ka Tshinvali keskväljakul. Ossseedid võtsid filmi vastu vaimustusega, sest nägid süžees jooni enda saatusest. Peategelasele lubati Lõuna-Osseetia kõrgeimat autasu - Rahvaste sõpruse ordenit.
Filmindusest veel, õigemini DVD-ndusest. Põhja-Osseetias Vladikavkazis sattusid DVD-poodi ja mis mu silmad näevad – klassika 100 rutsi eest. Fellini 10 filmi ühe plaadi peal. Ei suutnud uskuda, ostsin prooviks plaadi, õhtul hotellis proovisin – mängis ja näitas küll. Läksin tagasi ja ostsin veel 100 rubla (43 krooni) tükkist plaadid Kim Ki-Duki 10 filmiga, Almodavari 10 filmiga, Jarmuschi 10 filmiga, Kurosawa 5 filmiga, Pasolini 6 filmiga, Wong Kar Wai 10 filmiga, Trieri 8 filmiga + mõned Vene näitlejate asjad. Ja kõik mängivad!
Kusjuures seda piraatvärki müüdi täitsa ametlikult, sain tšeki ja puha. Moskvas minu arust enam sellist odavat filmimüüki ei kohta, vähemalt kesklinnas.
Venemaal ei kehti veel paljud reeglid. Näiteks Vladikavkazist maandudes juhtus jälle see, mis ikka Kaukaasia lendude puhul. Nagu enne maandumist teatud kõrgusest moblad võtma hakkasid, nii hakkasid tüübid kohe helistama. Kuigi lennuk polnud maandunud ning stjuardessid püüdsid manitseda. Aga mis loeb õigele kaukaaslasesele naiste kisa...
Väike keelevigur ka lõpuks, kuuldud ühelt Eesti diplomaadilt. Kuidas tõlkida vene keelde „piilupart“? Utka-razvetšik....

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Paistab päris lõbus film olevat jah. Eesti kinodesse vist paraku see ei jõua.

luize ütles ...

võiks ikka eesti kinos ka näidata. samas, paistab olevat tõeliselt halb film, eriti kui commando peale mõtelda.
eriti humoorikas on muidugi rahvaste sõpruse orden sisuliselt sõjafilmis mängimise eest.

Anonüümne ütles ...

torrent siin, a see on telesync, ehk siis kinos filmitud, aga audio peaks pisut parem olema kui käsikaamera mikrofoniga võetult.

http://pslan.kiev.ua/details.php?id=15032

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt ei saa mainimata jätta, et piraatplaatide ostmine on nagu varastamine. Või kui soovid, kuritegelike grupeeringute toetamine.
Kiidelda, selle teemaga ei ole ilus..

KT ütles ...

peaosatäitja muuseas ütles raadionintervjuus, et filmilevi baltimaile on müüdud

Eva ütles ...

Tänan hea vihje eest, otsin oma Venemaa reisilt ka mitu head DVD komplekti.
Piramine ei ole tõepoolest ilus: ostaksin heameelega originaali, kui see oleks vaid müügil ja sobivas regioonis.