teisipäev, august 26, 2008

Pidutsevas Suhhumis tärisevad automaadid ning jagatakse tasuta veini

Helistasin just Abhaasia pealinna Suhhumisse oma heale tuttavale ajakirjanikule Inalile, kes on ühe kohaliku ajalehe peatoimetaja. Suhhumis käis raske pidutsemine sel puhul, et Venemaa tunnustas nende ja L-Osseetia iseseisvust. Läbi mobla oli kuulda automaadivalanguid. Inal ütles, et inimesed täristavad automaate rõõmust otse Suhhumi kesklinnas. Veel rääkis ta, et poed jagavad tasuta alkoholi. Peale automaadivalangute oli kuulda ka inimeste metsikut rõõmukisa. Kesklinnas toimus juba suur rahvaralli, esines president Bagapš.
Inal tunneb väga hästi Abhaasia sisepoliitikat. Küsisin, et kas Abh mõtleb iseseisvust ikka tõsiselt, mitte nagu LO, mis tõenäoliselt peagi palub end Venemaa koosseisu võtta. Inal ütles, et Abhaasia tahab kindlasti olla iseseisv riik, mitte Vene koosseisus ning et enamus rahvast ja poliitikutest toetab seda. „Me oleme liiga palju võidelnud ja kaotanud, et loobuda iseseisvusest. Kuigi Venemaa on meid väga palju aidanud ja me oleme Venemaale väga tänulikud,“ ütles Inal. Ta arvas, et on vaja ainult aega, et Vene-USA kokku leppivad selles, et Vene tunnustab Kosovot ja USA Abhaasia-LO iseseisvust.
Inal oli tõesti väga rõõmus. Õnnitlesin teda.

6 kommentaari:

MikkS ütles ...

ura - meie mees moskvas on tagasi! Parim eestikeelne blogi, nii et ära mõtlegi loobumisele ;)

Anonüümne ütles ...

Ei tohi loobuda!

Anonüümne ütles ...

Tervitan isegi blogipidaja naasmist. Täitsa uskumatu lugu iseenesest. Eesti meedia räägib nende kohta lühidalt: separatistid. Miks LO ja Abhaasia ei taha Gruusia koosseisus olla - erinev keel ja kultuur? Ei taha läänelikku poliitikat?

Anonüümne ütles ...

Seda ma isegi usun, et Abhaasia soovib päriselt ka iseseisvust. Aga kas nad saaksid ka isemajandamisega hakkama? Kas Abhaasias nähakse tõesti Venemaad kui päästjat ja Gruusiat kui agressorit?

KT ütles ...

üks mis selge - omariikluse argument ei saa iialgi olla suurus.

Anonüümne ütles ...

Parim ülevaade on loomulikult Eesti Raadio Keskööprogrammi saade "Riigita rahvas"
Abhaasid: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=904321
Osseedid: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1002591

Osseetide saadet pole veel ise jõudnud ära kuulata aga abhaaside oma oli küll puhas kuld. Seal oli rohkem infot, kui kogu ülejäänud eestikeelses ajakirjanduses kokku.