esmaspäev, aprill 07, 2008

Esimesed seekordsed muljed Abhaasiast

Joudsin ilusti Abhaasiasse, olen Suhhumis yhes vaikses internetipunktis. Tund maksab 40 rutsi (18 krooni), aga net on tiba aeglane. Peab tunnistama taas, et Abhaasia on yks monusamaid paiku Ees- ja Taga-Kaukaasias. Ainult Gruusias olen veel ennast sama vabalt tundnud. Venemaa Kaukaasiaga ei anna vorreldagi (Armeenias ja Aseris pole ma kainud lihtsalt), inimesed on siin lahked ja rahulikud. Nt Vene Kaukaasias on koik ymbrus liiga narviline.
Kaisin siin eelmise aasta juunis. Vaikseid muutusi nagu on. Piiril kaitusid piirivalvurid sobralikumalt, maanteedel moodab politsei kiirust ja yldse ei kihuta juhid nii enam hullult. Suhhumi kesklinn on veidi nagu normaalsema linna moodi, ilusaid poode rohkem, inimesi istub pargis pinkidel rohkem. Tanaval on rohkem valismaa autosid, eriti dziipe. Paar tuttavat, keda kohtasin juba, ytlesid kyll et nemad kyll erilist elumuutust pole tunnetanud. Endiselt on noortel sigakeeruline tood leida.
Mikrobussi pilet piirilt Suhhumi maksis ikka 100 rutsi ja mikroka pilet linna sees 8 rutsi. nagu ei mingit inflat oleks aastaga. Keskmine palk ka ikka 2000-3000 tuuris. Kohtusin tana Abhaasia peastaabi ylema, Vene armee kindralleitnandi Zaitseviga, ta ytles, et tema palk on suurusjargus 8000 rutsi (3500 krooni). Ryhmaylem teenib naiteks 2300 rutsi (1050 krooni). Aga selle eest kiitis Zaitsev et korterile kulub Suhhumis keskmiselt 100 rutsi (42 krooni) kuus ning elekter maksab 18 kopsi (8 senti) kilovatt. Nii et koik on suhteline.
Ja lehmad jalutavad maanteel ning kuked jalutavad ja kirevad otse kesklinnas.
Homme jalle!

Kommentaare ei ole: