pühapäev, jaanuar 27, 2008

Rubljovkal söömas, rikaste ajalehest ja turbo-solaariumist

Täna käisin tuttavaga Rubljovkal söömas. See on see Moskva-lähedane rikkurite rajoon. Õigemini on seal palju erinevaid asulaid – Barvihha, Žukovsk, Gorki, seesama Rubljovka jne.
Seal on muidugi hinnad Moskvaga võrreldes veel kraad kangemad. Käisime Novikovi (moskva tuntuim restoranipidaja, tal on üle paarikümne resto ja keti) Pritšalis, mis asub ilusas kohas, otse jõe kaldal. Suvel pidi seal iseäranis kaunis olema. Parklas olid ainult kallid autod, meie oma tuttava Škodaga nägime nagu äraeksinud partisanid välja.
Hindadest. Võtsime kahepeale mozarella ja tomati salati pestokastmega (840 rutsi ehk 360 krooni), tuttav võttis loomalihapajardi (920 rutsi ehk 395 krooni) ja mina vasikaliha (980 rutsi ehk 420 krooni). Vasikaliha oli tõeliselt hea, seda peab tunnistama. Ja mozarella salat ka. Aga kõik muu oli seal restos suht mittemidagiütlev. Rahaga laiamist ja rahalõhna oli inimeste juurest kaugele tunda ja sestap polnud just kõige mõnusam koht, kus Moskvas olen söönud. Aga jah köök oli tasemel.
Kõige selle juures oli naljakas, et minu Visa Gold krediitkaarti ei võtnud nad vastu, ütlesid et see ei tööta. No see on tavaline Moskvas, aga naljakas, et seal rahaparadiisis see ei toiminud.
Koos magustoidu, kolme kohvi ja väikese pudeli veega läks meil arve kokku 3840 rutsi (1650 krooni). Veini me üldse ei võtnudki. Tuttav oli autoga ja mina olen korralik. Aga vaatasin, et pokaal majaveini maksis kuskil 350 rutsi, pudel odavamat veini maksis 3000-4000 rutsi, aga oli ka 56 000 rublane vein menüüs.
Tore oli veel see, et restos pakuti menüü kõrvale võimalust ka tutvuda värskeimate eksklusiivseimate kinnisvarapakkumistega Moskvas. Näiteks oli pakkuda 1300-ruudune penthaus läbi kolme korruse otse kesklinnas või siis „lihtne ja moodne 450-ruudune korter” ja tippude-tipp – 2730-ruudune penthaus koos helikopteri maandumisplatsiga „pealinna kõige kõrgemas elamiskohas”. Kes tunneb pakkumiste vastu huvi või tahab meeltlahutada, siis vaadaku www.main-street.ru
Rubljovka-rahvale ilmub ka oma ajaleht „Na Rubljovke”. Mis teemadest siis kirjutatakse? Värske numbri esikal on lugu sellest, kuidas üht noort tüdrukut rööviti otse kalli toidupoe Azbuka Vkusa parkimisplatsil tema isiklikus autos, milleks oli tavaline VW Touareg džiip. Naglost (häbematus), kommenteeris leht. Et uut Maserati-sedaani tuleb müüki ainult 100 autot (ainult et ei saa aru, kas Venemaale või üldse). Iluoperatsioonide uued võtted. Pealkiri: „Tervis maksab miljon”. Jne.

Barvihhas asub ka kohe selline tore kaubanduskeskus nagu Luxury Village. Müüakse igasugu kallist träni – Ferrarisid, Maseratisid, Pradat jne. Aga keskus ise on ilus, täitsa stiiline näeb kohe välja. Siit foto pealt on seda võib olla tiba raske aru saada...
Rubljovka oli Nõuka ajal valitsussuvilate ja kinniste pansionaatide piirkond. Siin olid ka paljude kunstnike ja rezisööride suvilad. Ühesõnaga kogu aeg olnud eliitpiirkond, kuhu ehitamine läks eriliselt lahti perestroika lõpus.
Lõpetuseks pean ühe veakese jälle parandama. Paar päeva tagasi kirjutasin, et Ihol oli siin nukufilmide retrospektiiv. Loomulikult pole Iho nukufilme teinud. Tal avati siin hoopis fotonäitus, Ungari kultuurikeskuses. Ja kohe avatakse teine näitus, vist Kaasanis Tatarimaal.

Siiski-siiski. Ei saa näitamata jätta taaskord üht lahedat reklaami. „Turbo-solaarium! 8 rubla”. Ilmselt on see 3,5 kroonine hind minuti eest. Rippus see üleval Kiievi vaksalis. Kvaliteet on kehv sellepärast, et see reklaam rippus akna taga ning kole pilvine oli ka.



Aga sellelt fotolt on näha kui tublit tööd teevad meie maja tadžikid-kojamehed. Hangedes on lumi kõrgem kui autode katused, aga maja esine on lumest täiesti puhtaks kraabitud nagu oleks suvi väljas. Näidake mulle Tallinnas sellist kojamehetööd!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mis näitus Ihol seal siis oli??

Jaanus Piirsalu ütles ...

В Казань прибывает эстонский режиссер и художник Арво Ихо

26 Января 2008 г., 08:32
(Казань, 26 января, «Татар-информ»). Сегодня в Казань прибывает эстонский режиссер, сценарист, оператор, фотограф, художник и руководитель кафедры кино Арво Ихо, чтобы представить местной публике свои фотоработы и лучшие фильмы последних лет.

28 января в кинотеатре «Мир» состоится встреча мастера с казанской публикой и будет представлен полнометражный художественный фильм «Кружовник» (2006 года), где в главных ролях снялись Дмитрий Певцов, Ульяна Лаптева и Сергей Гармаш. Действие фильма происходит в день закрытия московской олимпиады 1980 года. Борис – художник-авангардист, и поэтому попадает под категорию «антисоциального элемента», который должен быть выдворен из столицы на время проведения Олимпиады.

29 января в Государственном музее изобразительных искусств РТ, по данным пресс-службы Министерства культуры РТ, состоится открытие выставки фоторабот Арво Ихо «Приморская Эстония», в экспозиции - более 60 фотографий. Планируется также проведение мастер-классов, где Арво Ихо представит работы своих студентов.