neljapäev, jaanuar 24, 2008

Eesti lavasteja kogunemine Moskvas ja joomisest-joodikutest Venemaal

Alustuseks üks tsitaat Putinilt, mis oma absurdsuse ületab minu arust kõik muu. „Pärast Kanti surma pole enam kellegagi demokraatiast rääkida!” Üks mu Moskva-tuttav tuletas seda mulle ükspäev meelde.
Uuesti tuli mulle see tsitaat meelde ja jäi kummitama eile, kui käisin Et Cetera teatris vaatamas Šapiro tehtud lavastust 451 kraadi Fahrenheiti järgi. See on see tükk, kus Elmo Nüganen peaosa mängib. Väga võimas asi, vaatad ja kiunud vaimustusest ja kujutad ette, kuidas see tekst vene inimesele nagu nuiaga pähe lööb. Selle tüki sõnum sobib praegu Venemaale nagu rusikas silmaauku. Et kuidas ajupesu töötab ja toimib. Saalis on täiesti tunnetatav elekter publikus. Etenduses mainitakse ka Kant, sellepärast tuligi Putini tsitaat meelde.
Nüganeni mäng oli loomulikult hea. Tunned kuidas ta mõnuga mängib. Nagu Elo ise pärast ütles, et sellise tugeva sõnumiga lavastust on lausa rõõm mängida. Etenduses on vaid üks 2,5-tunnine vaatus ja Elmo on kogu aeg laval.
Kolmapäeva päeval oli ühel hetkel Moskvas selline olukord, kus korraga viibisid siin tervelt kuus Eesti filmi- ja teatrilavastajat: Nüganen, Puustusmaa, Volkonski, Volmer, Iho ja Jaak Allik.
Puustusmaa nagunii elab Venes, Nüganen mängis peaosa, Ihol oli tema nukufilmide retrospektiiv, Allik vaatas Nüganeni etendust ning Volkonski ja Volmer olid Moskvas tango-ooperiga Maria Buenos Airesest. Seda mängisid eestlased-soomlased-puertoriikolane teisipäeval Novaja Operas. Tore asi oli, ainult ei saanud väga aru, sest oli hispaania keeles.
Ära hellitatud Novaja publikust ei suutnud osa seda veidi teistmoodi ooperit vastu võtaa ning marssisid saalist minema, aga need kes alles jäid (ja enamus jäi ikka saali) tõusid lõpus püsti ning ovatsioonid olid korralikud.
Venemaalased olla uue viinajoomise rekordi püstitanud eelmisel aastal. Vene viinatootjate andmetel müüdi mullu vodkat 1,85-2 miljardit liitrit, mis teeb keskmiselt iga venemaalase (sülalapsed kuni raugad) kohta 17 liitrit puhast alkoholi võimas. Sisuliselt 2 putlit viina nädalas iga inimese peale.
Krt, Moskvas küll ei paista et nii hullumoodi juuakse. Aga eks regioonides pannakse selle võrra tripelt.
Taustaks. Kõige odavam legaalne poolik maksab 75 rutsi ehk 33 rutsi. Samaka saab maal kätte 15-20 rutsi eest ehk alla 10 krooni eest. Illegaalne viin ehk ilma maksumärkideta maksab kuskil 35 rutsi poolik ehk 15 krooni.

Täna nägin metroos tipptunnil, kuidas joodik magas vagunis ristselliti üle kogu pingi, kuhu mahuks istuma kuus inimest. Vagun oli puupüsti täis, aga keegi ei ajanud jotat üles ega minema pingilt. (Fotol on üks teine joodik metroos. Magas nii mõnusalt,et patt oli mitte pildistada. Üksiti ka järjekordne foto seeriast, kuidas ja kus moskvalased magavad. Ta on, muide, naine.)
Tuttav kommenteeris, et venelased ju haletsevad joodikut ja kui inimene purjus, siis antakse tallekõik andeks. Purjuspeaga tehtud sigadustesse suhtutakse andestusega ning arusaamisega.
Umbes nii, et kui sa oled jooma kukkunud ja ei lähe neli päeva tööle, siis pärast moepärast noomitakse, aga patsutatakse õlale pärast, et pole hullu, ikka juhutb. Ning hakatakse veel kaasatunda, et kuidas sul nüüd tervis on jne. Aga kui jääd haigeks või vaha srotšno isiklikes asjades kuhugi ärasõita, siis on kuri karjas.

2 kommentaari:

Klaus ütles ...

vabandust, aga Putin rääkis Mahatma Gandhist

Meeleavaldaja ütles ...

Minu teada pole Iho nukufilme küll teinud, Iho nagu rohkem mängufilmide tegija.
Terv.Meelis