laupäev, jaanuar 26, 2008

Lõbus juuksur meestele, filmist Mongol ja lumeuputusest

Alustan lõbusast. Butõrski valilt leidsin täna sellise toreda juuksuri – „Aribel. Lõbus juuksur meestele”! Mis mõtteid see tekitab? Juuksuri aknad olid igatahes korralikult kinni kaetud. Aga öö läbi juuksur siiski ei töötanud. Vaid ainult kella 9-22 ilma vaheajata. Praegu juurdlengi selle üle, et kas peaks külastama. Juuksed pikaks ka na kasvanud....
Vaatasin täna teist võõrkeelsefilmi Oscarile kandideerivat vene filmi (ametlikult kandideerib küll Kasahstani filmina) Mongol, mis räägib Tšingis-khaanist. Režisöör on Sergei Bodrov vanem. Väidetavalt pole peale Sergei Bondartšuki Sõda ja rahu 1960-ndate lõpus Vene režisöörid selliste massistseenidega filmi teinud nagu nüüd eelmisel aastal see.
Võrreldes ametlikult Vene filmina Oscarile kandideeriva Nikita Mihhalkovi 12 on Bodrovi film nõrgem. Jah, seal on uhked stseenid ja kostüümid, aga võrreldes Mihhalkovi filmiga pole sisu ja pointi ollagi. Teist korda küll ei viitsiks vaadata, erinevalt 12-st, kus on ikka sigahead näitlejatööd.
Aga üks hea tsitaat Mongolis oli. Filmi lõpus, kui Temüdzin, tulevane Tšingis-khan, on võitnud oma vana sõbra Džamukha armee ja võtnud vana sõbra vangi, siis Džamukha küsib Temüdzinilt, et kõik mongolid kardavad äikest, aga sina mitte, kuidas nii? „Mulpolnud kusagil ennast äikese eest varjata, sestap harjusingi (või õppisingi) seda mitte kartma,” vastas too. Kõlbab väikeseks elutarkuseks küll
Eile jagati siin Vene kino ametlikke aastapreemiaid – Kuldne Kull (Zolotoi Orjol) ja Mihhalkov võitis parima filmi ja režisööri preemia. Tõeline pretsedent tehti parima meespeaosa kategoorias, kus Mihhalkovi filmi kõik 12 kohtunikku said peapreemia! Sellist preemiajagamist polegi varem kuulnud.
See Vene ametlik kinopreemia on muidugi väga lähedalt seotud Vene kinoliiduga,mida Mihhalkov ise juhub. Aga see ei kahanda 12 väärtust.
Lihtsalt kummaline, et Balabanovi Gruz 200 mingit preemiat ei saanud. Õnneks võitis see filmi Vene kinokriitikute preemia kui eelmise aasta parim film. See annab minu arust lootust.
Mina annaks ka Vene 2007 parima filmi preemia Gruz 200. See on muidugi äärmiselt jõhker ja julm film, aga lööb ka otse silmade vahele. 12 on näitlejatööd paremad. Soovitan väga mõlemat vaadata. Kuulu järgi olla Gruz 200 olnud PÖFFil. Loodetavasti oli palju vaatajaid.

Moskva on endiselt lumme uppunud pärast eile ööpäeva kestnud sadu. Nagu fotolgi näha, tuleb trolle lausa lumest välja kaevata, kui tahta nendega liinile minna. Mulle jäi kuskilt kõrva, et eile koristati Moskvast 350 000 kuupmeetrit lund. Ei oskagi seda hulka kohe millegagi võrrelda...Lumekoristus olla läinud linnale maksma 60 milli rublades (eesti rahas teeb see kuskil 27 milli krooni – ühe päeva lumekoristuse hind!). Lund olla koristanud 11 000 masinat ja 5000 inimest. Vot mastaabid.

9 kommentaari:

Margus ütles ...

"Kuulu järgi olla Gruz 200 olnud PÖFFil. Loodetavasti oli palju vaatajaid."

Ise vaatasin PÖFFi ajal seda seanssi, mis KUMUs toimus. Rahvast oli ikka nii, et kõik kohad täis + inimesed istusid treppidel...

Wahur ütles ...

Mõlemad - nii Mongol kui Gruz 200 olid viimasel PÖFFIL.

Anonüümne ütles ...

Tirisin endale just Mongoli, algust olen jõudnud natuke vaadata. Huvitav on see, et peaosalist mängib hoopis jaapanlane ja kõigi osaliste tekste vene keelde dubleerib üks mees.

KT ütles ...

mongol oli minu meelest nii mitte-vene-kino, et ta ei saakski hästi ühes kategoorias paikneda

Anonüümne ütles ...

Mongol on ses mõttes ka huvitav film, et lõppeb seal kus enamus filme oleks alustanud. Soovitan (küll mitte mingit dubleeritud versiooni).

E.

Jaanus Piirsalu ütles ...

Suvel Moskva filmifestivalil nägin Jaapani-Mongoli koostööprojektina tehtud filmi Temüdzinist. see oli minu arust palju huvitavam

Anonüümne ütles ...

Mongol ei olnud väga paha film, aga oli igav. Kogu lapsepõlv oli kokku võetud väga lühikesse aega. Pikalt oli näidati perioodi, mis minu arvates selle selli elus ei olnud kõige huvitavam. Sellest, kuidas ta maid valitses, oli umbes kaks lauset filmi lõpus (stiilis "and they happily ...").

Anonüümne ütles ...

ei saa muidugi jätta mainimata, et see va mongol omab reaalsusega kohati väga nappi haakumist. no ega ikka ei vaevelnud küll temüdzhin mingis tunguuside vanglas, see on puhas väljamõeldis. nagu nii mõnigi muu seik selles linateoses.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest on see film tehtud raamatu järgi(raamatu täpset nime ei mäleta, 2 osas igastahes nõuka ajal eesti keeles ka ilmunud). Raamatus oli muide mainitud, et temüdzhin mingi aja tunguuside juures vangis oli.