esmaspäev, oktoober 22, 2007

Stretenka mungakloostris ning Petrovitši juures

Laupäeval veetsin toreda pärastlõuna Moskva kesklinnas Stretenka mungakloostris. See on sama klooster, kus ma lihavõtete ajal käisin, kui keegi mäletab mu toonast jutukest.
Stretenka klooster on tähtis koht, sest ajakirjanduse andmetel käib just selle kloostri juht isa Tihhon Kremlis talitusi läbi viimas. Tüütu oleks ju julgeoleku mõtte sealstel asukatel käia linnas kloostris, lihtsam on isa kindlusse kutsuda. veidi üle 40-aastane batjuška Tihhon on Vene õigeusukiriku tõusev staar. Panen siia ühe lingi tema intervjuuga, mis ta andis aasta tagasi.
Hariduselt pidi ta olema hoopis filmirežisöör ning sel nädalavahetusel oli ta ka just Kreekas filmimas, õigusuvennad teevad nimelt filmi sealstest pühadest kohtadest.


Mind ja mu tuttavat võtsid vastu isa Nikolai ja isa Joann. Põhiliselt jutustas meiega ja näitas kloostrit isa Nikolai, kes on ise endine miilits. Tema on ka fotol kloostri hoonete taustal. Väga südamlik mees.
Kloostris elas vist umbes 50 munka, millegipärast on see number meelest läinud, ning ligi sada seminaristi. Kompleks on üles ehitatud alles viimase viie aastaga. Päris ilus ja rahulik näeb välja, arvestades, et tegu on absoluutselt Moskva kesklinnaga – Bolšaja Lubljanka tänavaga.
Kloostri ümbruskond on aga väga sünge. Ümber kloostri on FSB kvartalid. Vot see kõrge-kõrge sivisein, mis sellel fotol Isa Nikolai seina tagant paistab, see ongi juba FSB kontoora. Neil on seal palju maju.
Mulle väga meeldis nende juures, hea rahulik, isad olid väga normaalse jutuga. Ja muidugi söök! Söövad nad hästi. Kui palju muid mõnusid elus pole, siis miks mitte natuke maiustada hea toiduga. Eriti maitsesid seened, võrratult tehtud. Ega mungad ise muidugi süüa ei tee, neil on seal palgalisi abilisi terve pinu.
Aga käisin seal sellepärast, et mul oleks vaja veidi nende abi. Kui saan, siis kirjutan, ei taha ära sõnada :)
Sellises klubis nagu U Petrovitša käisime tuttavatega üks õhtu. Lahe klubi, kes käinud see teab. Kes ei tea, vaadaku siit. See on sellises Nõuka-stiilis koht, millel on täiesti oma stilistika loodud. Alates koomiksi kangelasest Petrovitšist kuni klubi sümboolikani, mida saab kaasa osta. Sarnase stiiliga koht avatakse peagi Piiterisning väidetavalt on juba avatud Riias ja Kiievis.
Polnud paha pidu... No, kui ausalt öelda, siis me olime seal muidugi hommikuni. Kui ma nüüd selle klubi kaardi saan, siis loodetavasti mõne sõbraga ikka veel satume sinna. Kuigi nagu ma klubi ühe omaniku jutust aru sain, siis tuleb nt laupäevaõhtuks laud kinni panna vähemalt kolm nädalat varem.

Vaadake, seda toredat valgusfoori! See seisab kohe minu maja kõrval. Nagu näha, siis näitab see foor korraga kahele erinevale suunale rohelist tuld. Kuskil nädal tagasi sõitis foorile miski auto otsa ja foor läks veidi sassid omadega. Üsna loogiline käitumine oleks olnud see lolliks läinud foor välja lülitada või siis kohe ära paranada. Nüüd on möödas juba nädal ning ei ole juhtunud ei nii ega naa! Loogika siin jah alati ei maksa. Nüüd on iga päev seal mitu avariid, aga noh see on tühitähi, kui palju olulisemaid asju on teha.
Foto tagaplaanil ongi siis see Moskva kõige kallim toidupoodide kett Azbuka vkusa, millest olen vahest kirjutanud ning mis õnnetuseks on mulle kõige lähem pood. A saab vähemalt kvaliteetset toitu. Väidetavalt olla selles majas elanud ka kunagi Borka Jeltsin, ilmselt siis millalgi 80-ndate lõpus.
Aga see foto on näide sellest, kuidas tuleb ennast kaitsta varaste eest. Trellid esimese korruse akende ees on siin tavaline, aga et keegi niimoodi terve korteriesise on ära trellitanud korrusmajas, seda pole ma varem kohanud.

Kommentaare ei ole: